A rendőröket azért utálják az emberek mert irigylik őket?
Nem utálom és nem is irigylem a rendőröket. A rendőr végeredményben olyan, mint a katona: parancsot teljesít. Ha traffipaxozni küldik, akkor oda megy.
Feljebb kellene rendet vágni, nem a nyelvvizsgapótlékos törzszászlós szintjén.
Nem olvastam végig a válaszokat, viszont kérdező szerintem neked még sosem volt dolgod egy rendőrrel, vagy a rendőrséggel.
Nekünk már sajnos volt, és én is azt tapasztaltam, hogy a mai formájában a rendőrség egy rossz vicc.
Anyum autójának nekimentek hátulról, elég csúnya lett. Anyum megjegyezte az elkövető rendszámát. Kiderült, hogy az illetőnek már többször volt dolga a rendőrséggel, a rendőrök is jól ismerték az illetőt. És még így is, majdnem 1 évbe telt, mire ítélet született. Majdnem 1 év! Egy ilyen pitiáner dolgon mi telik 1 évbe? Aztán jött a kifogás is: nem tudnak vele mit csinálni, mert nem tesz az elkövető vallomást, nem ismeri be a tettet. Erre anyum mérges lett, és megmondta az ott lévőknek, hogy jó, akkor beül az autóba, nekimegy mindenkinek az utcában, és megússza, mert nem fog vallomást tenni. Majd hozzátette, hogy így egy levelet a felettesüknek, hogy milyen trehányul, nevetségesen végzik a munkájukat. Na erre már összeszedték magukat, és viszonylag normális ítélet született.
Én nem tartom azt igazságszolgáltatásnak, ahol zsarolni kell az embert, hogy végezze normálisan a munkáját. Igazuk van az embereknek, nem alaptalanul van sok embernek rossz és lekezelő véleménye a rendőrökről. Sokan a hatalmukkal is elég durván visszaélnek, korruptak, és mindennel foglalkoznak, csak azzal nem, amivel kéne. Milyen hozzáállás az, hogy csak akkor jönnek ki, ha már a vér folyik? Az már régen rossz, és régen késő!
"ha betartaná mindenki a törvényt a szabályokat akkor már is nem szednének be pénzt"
Dehogynem. Mondvacsinált ürügyre hivatkozva simán büntetnek. És igen, a rendőr dönti el, mennyit szed be, mert csak az van megszabva, hogy X összegtől Y-ig terjedhet a büntetés mértéke. Az nem rendőr, hanem egy gyáva besz...ari gerinctelen alak, aki a kisembert megbünteti, mert át mert menni gyalog a piroson, viszont ha a cigány kirabol, akkor semmit sem csinálnak, még ha tudják is pontosan, ki volt, mert félnek a rasszizmustól, meg az elkövetőtől. Az ilyen menjen gyárba a szalag mellé, ne rendőrnek.
Hmmm... egy újabb gyöngyszem! :)
Ami a kérdést illeti, nem hiszem, hogy az irigység miatt utálják az emberek a rendőröket, bár biztos van olyan is, aki így kompenzál.
De ez a probléma ennél kicsit bonyolultabb, viszont híven tükrözi a magyarországi állapotokat, szemléletet. Nyilvánvaló, hogy sok alapja van annak, hogy rossz véleménnyel vannak emberek a rendőrökről. Idáig rendben is van. A baj ott kezdődik, amikor töménytelen mennyiségű sztereotípiával és lustasággal társul. Mert akik utálják a rendőröket, azért utálják, mert utálni akarják. Mert ez az egyszerűbb út. És ezt lehet a Gyurcsányra, meg az Orbánra, meg a zsidókra, meg a kommunistákra, az illuminátusra, Jehova tanúira, földönkívüliekre fogni, de ez bizony az emberből magából fakad. A rossz tapasztalat egy dolog, hogy ezek hogyan torzítják egy ember szemléletét, az más dolog. Mert szerintem torz az a szemlélet, amely azt mondja, hogy minden rendőr egy semmirekellő hulladék, mert csak trafizni tud. És ezt meg a rendőrök iránti utálatát képes minden alkalommal újra és újra, szinte habzó szájjal és vérben forgó szemekkel kinyilvánítani. Ez valahol annak a bizonyos struccnak a bizonyos esete.
De ez jellemzi az egész magyar közéletet, közbeszédet. "Vagyunk mi, és vannak ők". Rosszabb esetben "vagyok én, és mindenki más". Beszélhetünk rendőr-civil kapcsolatról, biciklis-autós kapcsolatról, balos-jobbos kapcsolatról, gondolom ezek sem ismeretlenek?! :)
Na de nem akarom f*sni a szót, úgyis az lesz belőle, hogy "csak védem a mundér becsületét", amit megint csak nem mondana olyan ember, aki ismer engem. :)
De azért, hogy ne könnyítsem meg a dolgotokat! :) Kimondom, illetve felteszem a kérdést, hogy előfordul-e, hogy egyes rendőrök sz*rul végzik a munkájukat? IGEN. Lehetne-e jobban is csinálni? IGEN. Mondom ezt rendőrként!! De hogy valaki annyival elintézze a problémát, hogy minden rendőr egy semmirekellő hulladék, aki másra nem volt jó, se megérteni, se elfogadni nem fogom!
Nem, az embereknek azért utálják a rendőröket mert semmilyen rálátásuk nincs a munkájukra és azt hiszik, hogy a hollywoodi filmekben látottak szerint működnek itthon is a dolgok.
Elöljáróban annyit mondok magamról, hogy Budapest egyik nagy, 100.000 lakos feletti kerületének a járőre vagyok, nagy vitákba nem szeretnék belefolyni, csak kifejtem a véleményem, hátha árnyal valamit az alaptalanul kialakult képen...
Mielőtt mindenki nagy mellénnyel elkezd köpködni, lehet érdemes lenne belelapozgatni a Rendőrség munkáját meghatározó jogszabályokba, mert bármilyen hihetetlen is, nem kényünk-kedvünk szerint cselekszünk, pontosan le van írva, hogy egy bizonyos szituációban mit tehetünk meg.
Azoknak akik a bírságok miatt sírnak, elárulom, hogy az esetek döntő többségében abból áll a szolgálatunk, hogy megyünk egyik küldéstől a másikig, megállás nélkül, hiszen nagyon kevesen vagyunk. Jó esetben 3-4, normál esetben pedig 2-3 gépkocsizó járőr jut a mi kerületünkre, aminek a népessége mondom még egyszer: több mint 100.000 fő. És sajnos máshol is ezek az arányok vannak. Következésképpen akkor sem lenne időm agyonbírságolni mindenkit, ha ez lenne az életcélom. A tíz darab bírságot tartalmazó tömbömet több mint négy hónapja vettem fel, és három darab még azóta is gazdára vár. Nem csak én vagyok ezzel így, hanem a közvetlen kollégáim közül szinte mindenki.
Említette valaki, hogy négy óra elteltével értek ki a kollégák a betöréshez és természetesen a tetteseket sem kapták el. Elárulom, hogy a beérkező címeket fontosságuk szerint rangsorolják és ha valahol éppen történt egy személyi sérüléses baleset, máshol pedig éppen egy késsel fenyegetőzik valaki, akkor nyilvánvalóan nem a már megtörtént betörés lesz az elsődleges cím, amit kiadnak a rendelkezésre álló két járőr közül valamelyiknek. Ha pedig van esetleg rögzíthető nyom egy betörés helyszínén, amit a bűnügyi technikusok rögzítenek is, sőt még kamerafelvétel is van az elkövetőkről, de sem az ujjnyomok nem szerepelnek az adatbázisban, sem a kamerafelvételek alapján nem ismerik fel az elkövetőt (a CSI-ban látott arcfelismerő szoftverek sajnos nem a mai magyar valóság részei) akkor onnantól kezdve várom a tippeket, ki hogyan folytatná a nyomozást és milyen fondorlatos módon kerítené kézre az elkövetőket. Ha használható ötletek jönnek, ígérem továbbítom azokat a parancsnokaim irányába.
Annyit mondanék még, hogy a bűnügyi technikusok munkája sem egyszerű ám akkor, amikor reggel nyolckor úgy kezdenek, hogy két lakásbetörés meg egy gépkocsifeltörés várja őket és ezeket egymás után kell lejárni. Ilyenkor nem kell csodálkozni, ha esetleg 2-3 óra elteltével kerül sorra az ember.
Az ilyen ostoba szövegekre meg, hogy így meg úgy félünk a cigányoktól nem is nagyon tudok mit mondani, nettó hülyeséget beszéltek. Ha valahová ki kell menni és onnan valakit elő kell állítani, el kell fogni, akkor az elő lesz állítva, el lesz fogva, lehet miattunk akár pakisztáni is az ember... Kérlek titeket bocsássátok meg nekünk azt is, ha néha étkezni láttok bennünket, gondolom ti mind kibírnátok a tizenkét órás szolgálatot egy falat nélkül is, sajnos mi nem vagyunk ennyire kemények.
A jó fizetést és az egekbe szökő korrupciót is le lehet húzni a wc-n lassan, egy rendőrjárőr fizetése attól függően, hogy rendelkezik-e nyelvvizsgával, vagy nem kb. 90.000-130.000 forint között mocorog, ennél még árufeltöltőként is többet keres egy ember napi nyolc órás műszakokban. A korrupcióellenes intézkedésekkel pedig annyira átestek az elmúlt években a ló túloldalára, hogy arányaiban nagyjából kétszer annyit pénzt költ az állam a mi megfigyelésünkre és ellenőrzésünkre, mint arra, hogy mi titeket szolgálhassunk. Ha akarnánk sem tudnánk csinálni, mert belebukunk.
Mivel nem emlékszem minden apróságra, amit az előttem válaszolók írtak, így nyilván maradtak olyan témák is, amiket nem érintettem, mindazonáltal parázs vitákba nem szívesen bonyolódok, belefáradtam már ez alatt a pár év alatt. Természetesen ha érkezik esetleg értelmes kérdés, arra azért lehet, hogy válaszolok.
Ha volt olyan, aki mindezt végigolvasta, annak nagyon szépen köszönöm, remélem legalább egy kis mértékben sikerült árnyalnom a rólunk kialakult képet.
És hogy reagáljak is egy-két dologra, ezúttal sem tudom kihagyni. :)
A rendőröket azért utálják sokan, mert a szó szoros értelemben hasznavehetetlenek, nem végzik jól a munkájukat, korruptak, és félnek.
* Nagyjából erről beszéltem. Ahhoz, hogy ez a kijelentés helytálló legyen, ismerned kéne mind a 40.000 rendőrt. Egyébiránt valószínűleg Te is csak azt ismételed, amit mindenki más. Mert ez egyszerűbb.
- Ha C. típusú állampolgár rabol ki/ver meg/tör be a házadba, a rendőrség széttárt karokkal közli, hogy nem tud vele mit csinálni.
* Ült már velem szemben "C. típusú" állampolgár gyanúsítottként, és jó pár másikkal találkoztam már a kapitányságon, nyilván nem önként jöttek be. Ez megint csak unalomig ismételt sztereotípia.
- Ha meglopnak, a rendőrség nem foglalkozik vele.
* Szimplán nem igaz. Nekem például van jó pár internetes csalásos ügyem, a legkisebb kárérték talán, ha jól emlékszem, 700 Ft!
- Ha megfenyegetnek, a rendőrséget nem érdekli addig, amíg vér nem folyik.
* Szintén sztereotípia. Lásd Btk. 222. § (2) bek. a) pont, "személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével" való fenyegetéssel elkövetett zaklatás, nem egy ilyennel találkoztam már. Gyakorlatilag egy "szimpla" vita során elhangzó "megverlek" fenyegetésre eljárás indulhat.
Visszatérve a lopáshoz. Nemrég történt. Egy személynek ellopták a táskáját, a pénztárcájával, benne kevesebb mint 50.000 Ft-tal. Szerencsére hamar meglett az elkövető is, a táska is és a pénz is. A sértett csak a táskáját/pénzét akarta visszakapni, mi ragaszkodtunk hozzá, hogy eljárást KELL indítani.
- Félnek az elkövetőtől, ha az c. típusú, vagy ha el is kapják, beviszik, majd másnap kiengedik.
* Újabb sztereotípia. Nem a rendőrök engedik el, hanem az ügyész nem indítványozza az előzetes letartóztatást, vagy a bíró nem engedi el. Ha kizárólag a rendőrökön, azaz rajtunk múlna, jóval több ember lenne előzetesben.
- Ismerősömékhez betörtek, kijöttek, jegyzőkönyveztek, majd pár hét után le is zárták a dolgot, nem is keresték a betörőt.
* Ott álltál mellettük végig az alatt a pár hét alatt? Vagy honnan tudod, hogy nem is keresték? Az tény, hogy betörésben rossz a statisztika. De kíváncsi lennék, hogy a tisztelt hozzászólók hogy kapnának el egy betörőt, ha nincs tanú, éjszaka történt, családi házas övezetben, mindezt úgy, hogy hárman aludtak otthon, zátöréssel bemennek, felpakolnak és viszlát. Mindez kb. 2 perc, kamera a közelben nincs, nyom nincs. Ez persze nem számít, a lényeg, hogy nem kapták el, ergó sz*rul dolgoztak. Vagy nem is dolgoztak. Ha egy orvosnak nem sikerül megmenteni egy beteget, akkor sz*rul dolgozott? Ha a tűzoltóknak nem sikerül eloltani a tüzet, mielőtt leég az épület, sz*rul dolgoztak?
Ez a "nem is nyomoztak", ez is egy érdekes tulajdonságára világít rá az embernek. Az emberek többsége ugyanis képtelen elviselni, hogy valamit nem lát, nem ismer, nem ért. Ez kvázi lyukakat eredményez az elméjében. Olyan, mint egy lyukas póló, hülyén néz ki, és nem is érzi jól magát benne. Tehát mit csinál, ha nem újat vesz? Befoltozza! De hogyan? Vagy segítséget kér és kérdez, vagy ahogy tudja, akár 5 mm-es vaslemezzel és tűzőgéppel is. Na hasonlóan jó megoldások szoktak születni az ismerethiányok pótlásában is.
- Állandóan traffipaxolnak, pedig nem ennek kellene a legfontosabb feladatnak lennie a rendőrségen.
* Egy nap hány rendőr trafizik? És hány rendőr dolgozik egy nap összesen? Szerintem eléggé egyjegyű lenne az arányszám! :) Szerintem jóval kevesebbet trafiznak, mint amennyit az emberek gondolnak. Csak ez megint az a probléma, hogy az emberek csak ezt látják, a sok más rendőrt, aki mást csinál, azt nem. Ergó ők nem is léteznek.
- Sokan rendkívül korruptak.
* A "sokan" elég relatív, ezt valószínűleg senki nem ismeri pontosan, innentől kezdve pedig ez a kijelentés spekuláció, függetlenül attól, hogy tényleg van korrupció.
- Veszélyes környékre nem mennek járőrözni, mert félnek. (Rendőr, de fél. Akkor MINEK ment rendőrnek?)
* Biztos, hogy a környéktől félnek? De egyébként, ahol én dolgozok, jó pár olyan járőrt ismerek, aki nem félne, illetve nem is fél. De ez is olyan sztereotípia, amit igazából nem lehet alátámasztani, mert ehhez az kéne, hogy egy ember hosszabb időn keresztül nyomon kövesse, hogy merre (nem) járnak a járőrök. Mivel véleményem szerint ilyen nincs, ezért ez a kijelentés, és gyakorlatilag az összes többi értelmes párbeszédre tökéletesen alkalmatlan. Semmi másra nem jó, mint feszültség és frusztráció levezetésre. Mert erre van igény.
Bocsánat, ha szarul hangzik, ez természetesen csak az én véleményem!
Csak egy megjegyzés még, a nyugdíjas dologhoz, mert ezzel kapcsolatban is van némi "homály".
A rendőröknek, akiket érintett, nem az volt a baja, hogy elvették a korkedvezményes nyugdíjat, hanem az, hogy visszamenő hatállyal. Mert ők nem ilyen feltételekkel szerepltek fel. Ha azt mondták volna, hogy aki mostantól szerel fel, már nem mehet el 25 év után nyugdíjba, nem lett volna ekkora ellenállás.
Kérdező! Te is tévedésben vagy! A rendőrség ne engedjen el senkit 40-45 évesen, vagy legalábbis ne mindenkit, ezért van az, hogy az átlagéletkor a rendőrségnél kb. 25 év. A 40-45 éves rendőr olyan rutinnal és tapasztalattal rendelkezik, amiért egy normális országban könyörögnek, hogy maradjon a cégnél, és adja át a fiataloknak a tudását. Egy 40-45 éves rendőr még számtalan helyen tud hasznára válni a rendőrségnek, nem kell mindenkinek 50 évesen is járőröznie.
Kis városomban saját szememmel láttam hogy pont a rendőr előtt gyorsult egy fehér drága bmw-vel (Többször volt börtönbe) A rendőr utána eredt és a a srác kiintett a kocsibol a rendőrök lelasítottak és megfordultak a szemünk láttára ! Haverom azt mondta ezt kellet volna videóra felvenni. Vagy 120-al nyomta neki lakott területen a csaj meg félmeztelen kilogott a kocsibol :D
Szóval igen a rendőrök csak pénzt visznek.
Erre miért irigykedjek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!