Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Ha valakit felszólítanak,...

Ha valakit felszólítanak, hogy feküdjön a földre, de nem teszi, akkor mit csinálnak?

Figyelt kérdés
Feltételezhetjük azt is, hogy megpróbál elfutni. Akkor lábon lövik, vagy először utánafutnak? A kérdés egy videó láttán fogalmazódott meg bennem, ahol a TEK-esek óbégattak, és mindenki egyből csinálta amit mondtak. (Ott nem volt alternatíva a menekülés, mert körbe volt véve az adott személy.)

2014. dec. 29. 15:34
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
89%
Ez helyzet függő. De elmenekülni,ellenszegülni nem ajánlott.
2014. dec. 29. 15:43
 2/21 anonim ***** válasza:
82%

szerintem nem lövik le rögtön.

először szerintem próbálják földre kényszeríteni.

ha el akar futni sem lövik le(Magyarország és a jogos fegyverhasználat). láttunk már olyat, hogy a rendőrre rálőttek a rendőr persze vissza lőtt.utána azt a szerencsétlen rendőrt ba***tatták/vizsgálták, hogy jogosan használta a fegyverét.

gondolom attól is függ kire lőttek.

pl.: egy "római" rálőtt a magyar rendőrre a rendőr visszalő akkor a híradóban azt látod, hogy rendőr lőtt a romákra.

2014. dec. 29. 15:45
 3/21 anonim ***** válasza:
78%

Amennyire én tudom, a rendőr addig nem fog lőni ameddig a gyanúsított menekül. Viszont ha már a gyanúsított is fegyverrel hadonászik. (legyen az tűzfegyver, kés vagy balta) akkor lőnek.

Ha a gyanúsított csak menekül de nem jelent senkire veszélyt akkor még az USA-ban sem lőhetik le.

2014. dec. 29. 16:06
 4/21 A kérdező kommentje:

Értem, és köszönöm!

Akkor viszont, ha tényleg nagy a helyzeti előnye az adott bűnelkövetőnek, mondjuk 50-70 m előnnyel elkezd spritelni, akkor van rá esély, hogy utoléri a rendőr/TEKes/nem tudom mi? Akkor már szerintem sanszos hogy nem, olyankor mit csinálnak?

Meg azt hallottam, hogy valaki nem engedelmeskedett, nem feküdt le a földre (de nem volt nála fegyver, legalábbis nem vette elő), és a TEK-esek a földre kényszerítették. Ez lehetséges? A feltételezem fent volt a keze, bizonyos szinten megadta magát.

2014. dec. 29. 16:15
 5/21 anonim ***** válasza:
100%
Akkor ledöngölik. A tek-es vagy a járőr vagy a nyomozó stb. Mindegy, hogy melyik, mert ugyanaz a törvény vonatkozik rájuk.
2014. dec. 29. 16:19
 6/21 anonim ***** válasza:
100%

kimondottan jó kérdés...mondhatni talált, süllyed..

én is eltűnődöm, mi lenne ha lövöldöznének a metrón, és egy biztonsági elordítja magát mindenki a földre...

nos nekem fáj a térdem, gerincsérvem van, se lehajolni, se letérdelni nem tudok...

akor én ott állnék a golyózáporban?

ha a rendőr mondaná, akkor vegyem elő a zárójelentést, a leszázalékolási papírt, stb?

egy egészséges ember a földhözvágja magát, oszt jónapot... de járókerettel?

2014. dec. 29. 16:19
 7/21 anonim ***** válasza:
86%
Magyarországon a menekülő emberre nem lőhetnek, kivéve ha a legsúlyosabb bűncselekmények valamelyikét követte el és már elítélték.
2014. dec. 29. 16:21
 8/21 anonim ***** válasza:

"nos nekem fáj a térdem, gerincsérvem van, se lehajolni, se letérdelni nem tudok...

akor én ott állnék a golyózáporban? "

"egy egészséges ember a földhözvágja magát, oszt jónapot... de járókerettel?"

Szerintem ha épp fegyvert tartanak rád, vagy lövöldöznek körülötted, akkor nem a gerincsérved miatt fogsz aggódni.

Amúgy tudtommal lőhetnek menekülő emberre ha súlyos bűncselekményt követett el, pl erőszakot, vagy terror gyanús cselekményt.

2014. dec. 29. 16:41
 9/21 anonim ***** válasza:
11%

éppen tegnap lőttek meg egy embert, aki nem volt fatolvaj és nem volt orvvadász - érthetetlen

annyi biztos, hogy a police.hu hazudik vagy hiányzik az igazság meghatározó része.

[link]

2014. dec. 29. 16:46
 10/21 anonim ***** válasza:
100%
nagy vonalakban akkor használhatja a fegyvert, ha a testi épséget súlyosan veszélyeztető támadás vagy az élet elleni közvetlen támadás áll fenn. úgy tudom, hogy az utolsó hozzászóló által linkelt esetben pont ez történt. ráadásul rájuk vonatkozóan is minden kötelezettséget teljesítettek, ugyanis felszólítás és figyelmeztető lövés is történt, úgyhogy ezek után ne óbégasson senki, h miért lőtt. örüljön, hogy csak a lábába kapta
2014. dec. 29. 18:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!