Belekeveredtem egy kissé gázos ügybe, valószínűleg feljelentenek, mit kaphatok érte?
Ne szórakozzatok már vele. Egy 14 éves gyereken senki sem fogja számonkérni a PTK adatvédelmi irányelveit. A zsaruk 5 perc alatt ki tudják deríteni, hogy ki/kik voltak a zaklatók, ez csak elhatározás kérdése. Nyugodj meg, nem lesz semmi bajod az ügyből. Téged csak azért nyaggatnak, hogy kiderüljön hogy benne voltál-e, illetve kikhez jutott el a lány száma. Az igazgató meg tehet egy szíveséget.
Amúgy a telszám csak akkor védett adat, ha erről külön nyilatkozol, erről pl a kérdezőnek nyílván fogalma sem lehet. Vagy szerinted mindekni perelheti a postát aki szerepel a telefonkönyvben?
"Ne szórakozzatok már vele. Egy 14 éves gyereken senki sem fogja számonkérni a PTK adatvédelmi irányelveit."
Egyrészt a Személyes adattal visszaélés (ami itt konkrétan megvalósult egyéb dolgokkal egyetemben) az BTK. 219. §
Másrészt, ha eddig nem tűnt volna fel, a rendőrség és az ügyészség is szereti gyűjteni a pontokat ez pedig bőven magas labda. Simán ráhúzhatják a bűnsegédletet. Csak meg kell vizsgálni, hogy milyen viszonyban volt a telefonszámot elkérő az áldozattal és lehetett-e sejteni, hogy "szórakozni akar" és ezért kérte el a telefonszámot. (Fogadjunk, hogy igen.)
"Amúgy a telszám csak akkor védett adat, ha erről külön nyilatkozol, erről pl a kérdezőnek nyílván fogalma sem lehet. Vagy szerinted mindekni perelheti a postát aki szerepel a telefonkönyvben?"
Tévedsz. Minden szerződéskötéskor külön kell nyilatkozni arról, hogy benne lehet-e a telefonszámod a tudakozóban/telefonkönyvben éppen azért, mert személyes adat.
Szintén tanultam jogot, de ennek most nincs jelentősége. Elsősorban azt kell megértsd, hogy amit az osztálytársaid tettek elfogadhatatlan. A lány anyukájának helyében én is feljelentést tennék. Másrészt, ha részedről csak annyi történt, hogy megadtad a lány telefonszámát, de te magad nem fenyegetted, és jelen sem voltál a fenyegető hívásoknál, ill. az üzenetek írásánál, jogi úton jó eséllyel nem fognak elmarasztalni. Ha odáig jut az ügy, tanuként kihallgathatnak, bár még ez sem biztos. Az iskolában azért elképzelhető, hogy kapsz valamilyen büntetést, bár abból amit leírtál még ez sem következne egyértelműen. Ismerni kellene a részleteket.
Az előző hozzászólók felvetéseihez: A bíróság mérlegelni szokta a személyes adattal történő visszaélés tényállását. Ennél nagyobb súlyú ügyben sem valószínű, hogy büntetnék aki ismerőse telefonszámát jóhiszeműen megadta egy másik ismerősének.
"Ennél nagyobb súlyú ügyben sem valószínű, hogy büntetnék aki ismerőse telefonszámát jóhiszeműen megadta egy másik ismerősének."
Ebben igazad van.
DE
én éppen abban kételkedek, hogy fent áll a jóhiszeműség. szerintem pontosan tudta, hogy szórakozni akarnak vele és ebben az esetben nem áll meg a jóhiszeműség. viszont akkor már a többiben is simán bűnsegéd.
Mondod te.
Én meg nem nagyon hiszem. Az oké, hogy a halálos fenyegetésről nem tudtál. Az elhiszem. De azt, hogy arról sem tudtál, picit szórakozni akarnak, már nehéz elképzelni.
És úgy tűnik, a tanári kar sincs meggyőzve...
Remélem egyébként megúszod, de ez nem azt jelenti, hogy nem vagy felelős. Legközelebb gondolkozzál és kérdezd meg, hogy minek neki a szám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!