Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Segítene valaki ezt értelmezni?

Segítene valaki ezt értelmezni?

Figyelt kérdés

Feljelentést tettem,mert visszaéltek hónapokig a bankkártyámmal,amit csak később vettem észre.(külföldön tartózkodtam,nem vittem el azt a kártyát,a kollégiumból pedig mivel nem vittem el minden holmimat akárki hozzájuthatott így utólag visszagondolva)

A nyomozást felfüggesztették:az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható,(atm felvételt én nem láttam).

Amit nem értek az két szövegrész:

-A 188. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben az ügyész és a nyomozó hatóság az ügyet nyilvántartásba veszi, és ha az elkövető személyére utaló újabb adat birtokába jut, a nyomozást folytatja.

-illetve:A nyomozás felfüggesztése után - az (1) bekezdés a) pontját kivéve - a gyanúsított (elkövető) személyét közvetlenül érintő nyomozási cselekmény nem végezhető.

Ez a kettő nem mond ellent egymásnak?

Tegnap felhívtak,hogy van valami a kártyám ügyében, szerdán menjek be.Több helyről több összeg is érkezett,lehet,hogy csalást követtek el vele és ezt akarják közölni velem?

Lehetek én a gyanúsított?

Köszönöm a válaszokat!

2014. jan. 9. 09:37
 1/8 anonim ***** válasza:

Nem mond ellent.

Most nem nyomoznak, mert nincs mit. De szemmel tartják. Ha véletlenül (más ügy nyomozása miatt) valami előkerül, folytatják. Ennyi.

Nem világos, mit értesz visszaélés alatt. A banki rendszer, ha szokatlan kártyatranzakciót észlel, a kártyát letiltja. A tulajdonost írásban is értesítik. Új kártyát csinálnak. Az illegálisan levett összeget (ezt a tulajdonos bizonyíthatja) a bank visszatéríti. Ez - bár időlegesen kellemetlen - egyszerű eljárás. Nem értem mi itt a probléma.

2014. jan. 9. 10:34
 2/8 A kérdező kommentje:

Én tiltattam le a kártyámat mikor hazajöttem,mert valaki használta.

Ha a tettes kiléte ismeretlen,milyen adat merülhetne fel?

ATM felvételt egyébként nekem nem mutattak.

Tegnap felhívott a nyomozó,hogy valami van a kártyám ügyében,de ha eddig ismeretlen volt a gyanúsított kiléte,akkor lehet már nem az?(mondjuk van ATM felvétel így 6 hónappal a feljelentésem után?)Ebben bízok.

Köszönöm az előző választ.

2014. jan. 9. 11:00
 3/8 A kérdező kommentje:
Vagy lehet,hogy valaki feljelentést tett ellnem,mert mondjuk kicsaltak pénzt arra a kártyára?(hozzáteszem nem én voltam)Emiatt is behívhatnak?:S
2014. jan. 9. 11:02
 4/8 anonim ***** válasza:

Ez sok mindent takarhat. Lehet nincs is ATM felvétel, mert akkor megmutatták volna neked, hogy ismerős e az arc.

A felfüggesztés azt jelenti, hogy az ügyet irattárazzák, nem nyomoznak tovább benne, de ha bármilyen adta is felmerül - ez bármiből adódhat - akkor előveszik és tovább folytatják a nyomozást.

2014. jan. 9. 12:40
 5/8 anonim ***** válasza:

"A nyomozás felfüggesztése után - az (1) bekezdés a) pontját kivéve - a gyanúsított (elkövető) személyét közvetlenül érintő nyomozási cselekmény nem végezhető. "

Ez csak annyit jelent, hogy az ügyeben felfüggesztett állapotában mit nem lehet tenni. De ez csak formalitás. Az ügyet "feloldják" a felfüggesztés alól és máris mindent tudnak benne csinálni.

Az sem kiárt, hogy a kártyádat használták fel csalásra. Pl Vaterán erre utaltatták a pénzt, majd levették. És mivel a te neveden van a kártya el kell mondanod, hogy tőled ellopták és nem te voltál a csaló.

2014. jan. 9. 12:43
 6/8 anonim ***** válasza:

A nyomozás felfüggesztése annyit jelent, hogy nyomozati cselekményeket nem foganatosítanak, mert már minden bizonyíték, tanú meg van hallgatva, be van gyűjtve. Valószínű, hogy a felvételen látszik az elkövető, csak eddig még nem sikerült azonosítani, ezért lett felfüggesztve.

Lehet, hogy valaki felismerte az elkövetőt, vagy újra próbálkozott, és egy másik kamera is felvette.

Ezt a rendőrtől fogod megtudni.

2014. jan. 9. 12:46
 7/8 anonim ***** válasza:
Általában ilyenkor valami hajléktalannal vetetik fel a pénzt, ebből kap egy kis jutalékot, cserébe egy kis melegben lehet, míg előállítják, meghallgatják. Neki nem számít ha felismerik, mert letagadja, hogy ismeri azt, aki adta neki a kártyát.
2014. jan. 9. 12:49
 8/8 Agent Cooper ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nem akarom elkeseríteni, de sajnos nem zárható ki, hogy rövid időn belül gyanúsítottként fogják kihallgatni csalás miatt, vagy ha az nem bizonyítható, akkor is a pénzmosás gondatlan alakzata mindenképpen megvalósulhatott (Btk. 400. § (1) b))

2014. jan. 10. 09:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!