Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Magán inditványos?

Magán inditványos?

Figyelt kérdés
Sziasztok. A személyi szabadság jogok,zsarolás és fenyegetés ez mind magán inditványos ugye? Előre is köszönöm.
2013. júl. 25. 20:01
 1/5 anonim ***** válasza:
Szerintem ez így elég tág fogalom. A zsarolás biztos, hogy hivatalból üldözendő és a többi is. A magánindítványra üldözendő bűncselekmények általában azok a bűncselekmények, amelyek kisebb veszélyt jelentenek a társadalomra (rágalmazás, becsületsértés), vagy pedig az áldozat védelme, kímélése miatt magánindítványos (erőszakos nemi közösülés). A magánindítvány lényege, hogy a sértett teszi meg az első lépést, dönt arról, hogy akar-e büntetőeljárást a terhelttel szemben. Innentől kezdve vagy az ügyészség veszi át a vádat, vagy ha magánvádas az eljárás, akkor marad a sértettnél a vád felvezetése.
2013. júl. 25. 20:57
 2/5 anonim ***** válasza:
Szerintem igen.
2013. júl. 25. 20:57
 3/5 A kérdező kommentje:
Gyakorlatban ez úgy néz ki hogy egy házaságban lévő hölgy tagot fenyegetésel tartanak a házaságban és zsarolásal éri el a férj a testi kapcsolatot. Ezellen a hölgy tud csak lépni? De mi van ha ő nem mer? De vannak ő általa írásos nyomok amiben leírja hogy fenyegeti és zsarolja.
2013. júl. 25. 21:20
 4/5 anonim ***** válasza:

Azért azt tisztázzuk, hogy mit értesz "zsarolás" alatt?

A zsarolás, mint bűncselekmény akkor valósul meg, ha valaki jogtalan haszonszerzés végett mást arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön.

Az alapján, amit leírsz, az nekem zaklatásnak tűnik. Illetve, említesz "személyi szabadság jogokat", gondolom ez alatt a személyi szabadság megsértését érted.

Ha lehet, pontosabban leírhatnád, mit szokott csinálni a férj a felesége ellen. Úgy akkor jobban lehetne segíteni.

Egyébként a zaklatás magánindítványos. Tehát csak akkor fognak eljárni, ha a nő feljelentést tesz. Egyébként csak akkor, ha - ahogy a közvélemény nevezi - vér folyik, mert az már közvádas cselekmény onnantól (bár még az is lehet könnyű testi sértés, ami szintén magánindítványos)...

2013. júl. 26. 17:02
 5/5 anonim ***** válasza:
Illetve a kierőszakolt testi kapcsolat esetében esetleg még a kényszerítésről lehetne szó (erőszakkal vagy fenyegetéssel mást arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön). Vagy, ha ez a testi kapcsolat érdekében alkalmazott magatartás súlyosabb (ezt pontosan tudni kéne), akkor talán nemi erkölcs elleni bűncselekmény is lehet akár. Szerintem...
2013. júl. 26. 17:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!