Használhatok viperát magán terület védelmére?
Nem, két okból:
1, a vipera tiltott önvédelmi fegyver
2, nem jogos önvédelem vagy magántulajdonvédelem miatti (súlyos) testi erőszak, amiért szintén téged csuknak le.
@Kamumail
Ekkora ostobaságot felesleges volt ide írni, ha nem is értesz a témához.
@76%
Én úgy tudom hogy a tiltás a közterületen való viselésre vonatkozik, de a második pontban igazad lehet.
Magánterületen, jogos önvédelemből BÁRMILYEN esközt használhatsz.
Ha tiltott eszköz,(pl. lőfegyver engedély nélkül tartva) azt külön tárgyalják.
A vipera csak közterületen tiltott, KKVE-nek minősül.
Nagyobb gond a jogos önvédelem bizonyítása, ami Téged terhel.
Jogos védelemre akárhol akármit használhatsz, ez nem kérdés.
Magánterületen tarthatsz és viselhetsz is viperát, csak közterületre vonatkozik a kkve.
Tehát HA megtámadnak, akkor igen, használhatod.
De "ha belép a lakásomba" akkor VENDÉG. Meghívhatod egy kávéra, vagy megkérheted, hogy húzzon el. Nyilván nem verheted le... Ha BETÖR a lakásodba és/vagy megtámad, akkor megvédheted magad. Akárhogy.
A gond a bizonyításban van. Ugyanis ha bemondásra elhinnének mindent, akkor így bárkit meg lehetne ölni. Meghívod magadhoz és BUMM.
Tehát bonyolult a kérdés.
Azért fogsz bajba kerülni, mert túlléped az arányosság elvét.
Szó sincs önvédelemről, magánlaksértés esetén rendőrt hívhatsz, de még kézzel sem ütheted, ha ő nem tanúsít agresszív magatartást.
Amit leírtál, ez alapján ellened indulna büntetőeljárás.
Ez olyan mintha te csengetnél nálam, én behívnálak, és egy lapáttal szarrá vernélek. Szerinted felelősségre vonnának engem, jogosan használnám a lapátot?
Bucsek!
Szeretem olvasni a kommentjeidet, Te még az a rendőr vagy, akiből nem ölték ki a hivatástudatot.
Ám ennél a kérdésnél ugye Te is érzed, hogy a válaszod sántít, kvázi a hülye törvényt véded?
Ha valakivel gondom van, azt nem hívom magamhoz, hogy támadással gyanúsítva, (majd ezt a támadást a bíróságon bizonyítva) lapáttal agyonverjem, hanem sötét utcán egyszerűen likvidálom.
A saját portámon(vagy bárhol), ha megtámadnak, miért kell NEKEM mérlegelni az arányosságot? Erősen "szürke zónának" érzem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!