Mit tudok tenni, ha prostituáltak költöztek a szomszédba, és azóta őrültekháza van?
18.59
Ez így mind szép és jó. Viszont a szomszéd nem tudja bizonyítani sem azt, hogy albérlők laknak a lakásban bérleti díjért, és nem a tulajdonos barátai, meg azt sem hogy a lakásban prostitúció történik. A ház szabályzatát meg nem tudom milyen fórumon lehet érvényesíteni... Nálunk pl benne van, hogy nem lehet kutyát tartani. Nekem van kutyám. És mit tehet a ház? Puffoghat.
@ Tetro:
A szabálysértési és a birtokvédelmi eljárás szempontjából teljesen mindegy, hogy bérlő, ismerős, rokon vagy barát lakik-e a lakásban. A tulajdonos felelőssége ugyanis mindegyik esetre kiterjed; azaz a tulajdonos köteles betartatni a jogszabályi előírásokat _mindazokkal_ a személyekkel, akiknek a lakás használatát _bármilyen jogcímen_ átengedte.
Ugyanígy mindegy, hogy prostitúció történik-e vagy sem; a lényeg a SZABÁLYSÉRTÉS, azaz a több órás éjszakai zajongás, a szemetelés, a rongálás. Ezeket pedig tudják bizonyítani a tulajdonostársak a szabálysértési/birtokvédelmi eljárás során tanúskodással, ill. akár fotókat vagy videófelvételt is készíthetnek.
A társasház szabályainak betartása minden tulajdonos és egyéb jogcímű lakáshasználó kötelessége; mint írtam, a helyi önkormányzat jegyzőjéhez lehet panasszal fordulni, és megindítani a hivatalos eljárást. Ez a megfelelő fórum.
Illetve néhány éve született egy olyan rendelet is, miszerint a lakótelepi bulizás stb. esetén a rendőrség is intézkedhet: egyrészt felszólítja az érintetteket a kifogásolt szabálysértő magatartás befejezésére, másrészt a helyszínen bírságot szabhat ki. Nem tudom, ez érvényes-e erre a helyzetre, ezt a jogszabályt nem ismerem pontosan. De meg lehet próbálni. A rendőrök is meg fogják unni előbb-utóbb, hogy minden este ugyanoda riasztják őket, és határozottan fognak fellépni. Ha normális rendőrök vannak a helyi örsön, esetleg még akkor is kimennek, ha nem teljesen az ő asztaluk; és/vagy szépen elmagyarázzák, hogy mit lehet tenni, hova lehet fordulni.
Ha hanyagok a helyi zsaruk, akkor sajnos nem lehet számítani a segítségükre. (Egy ügyvédet nem ártana megkérdezni, mert néhány rendőr hajlamos akkor is lerázni az embert, ha éppen csak nincs kedve felemelni a hátsóját a székből, pláne jegyzőkönyvet írni az intézkedésről...)
A saját eseteddel kapcsolatban pedig valószínűleg meg fog lepni, de a ház nem csak puffoghat. Ha a tulajdonostársakat zavarja a kutyád, ellened is indíthatnak szabálysértési eljárást az önkormányzatnál.
Egyébként meg nem szokványos helyzet a kutyatartás teljes tiltása; általában úgy szoktak rendelkezni, hogy a kutyatartáshoz a _közvetlen szomszédok_ beleegyezése szükséges. (Az más kérdés, hogy többnyire ezt sem tartják be az emberek; de ez esetben is fennáll a jogorvoslati lehetőség.)
Én ezt értem, a bulik szemetelés miatt fel lehet lépni. De a főbérlőt nem lehet megijeszteni azzal, hogy albérlői vannak. Hiszen ez nem bizonyítható. Ahogy az is tök mindegy, hogy a lányok simán szexelnek csak sokat, vagy prostik. De szerintem ez ellen baromi nehéz fellépni. Majd a lányok szereznek tanukat, hogy otthon sem voltak azon az estén, mikor állítólag hangoskodtak... Talán rendőrökkel lehet. De szerintem ez szélmalom harc.
Azt nem tudom a kutyám ellen mit tudnának tenni. Egy öreg, alig mozgó, hallgatag jószág. Az önkormányzat rendelete szerint lehet tartani. Nem hiszem, hogy a jegyző ezt a ház szabályzata alapján felül bírálhatná. Vagy mégis? Az azért furcsa világ lenne.
Először is, a pontosság kedvéért: manapság már ritkaság a főbérlő – albérlő szitu; ez ugyanis azt jelenti, hogy a főbérlő bérel egy lakást egy tulajdonostól, és azt (vagy annak egy részét) kiadja albérletbe. Jogilag lehetséges, de csakis a tulajdonos hozzájárulásával.
Az esetek döntő többségében tulajdonos – bérlő jogviszonyról beszélhetünk; valószínűnek tartom, hogy a kérdésben is erről van szó.
A témára térve: tényleg elképzelhető, hogy a tulajdonos nem ijed meg a feljelentés beígérésekor, mert valóban nem bizonyítható, hogy bérleti díjat szed. (Hacsak nem folyószámlára utalják neki a pénzt.) De azért én azt gondolom, hogy a többség mégis beijed, mert semmiképp nem hiányzik neki egy NAV-vizsgálat. Aminek ráadásul többszázezres büntetés lehet a vége, ha mégiscsak bizonyítva látják az ellenőrök az ingatlan bérbeadásából származó jövedelmet.
A lányok pedig szerezhetnek hamis tanúkat, de ha megnézed a kérdést, itt nem egyetlen napról van szó, hanem egy hónapja minden egyes estéről. Azért ilyen hosszú időre elég nehéz alibit igazolni.
Mindkét helyzet eléggé macerás, kellemetlen; nem biztos, hogy bevállalják. A tulajnak is egyszerűbb kirakni a lányokat, és új bérlőket szerezni, mint hatósági vizsgálatokkal, tárgyalásokkal stb. bajlódni; és a lányoknak is sokkal egyszerűbb elköltözni, mint folyamatosan konfrontálódni, ill. szintén a hatóságokhoz járni. Persze csak józan ésszel átgondolva.
Tehát én nem gondolom, hogy szélmalomharc; inkább csak azt, hogy ha a tulaj nem működik együtt, akkor hosszadalmas. És persze a sikerre nincs garancia, de más megoldás nincs, valahogy meg kell próbálni fellépni ellenük, különben marad a jelenlegi, többszörösen jogsértő állapot.
A kutyatartásról: Mint írtam, az önkormányzathoz fordulHATnának, ha akarnának. De valószínűleg nem is akarnak, mivel nem okoz gondot a kutyád.
Más lenne egy problémás helyzet; pl. ha a lakásban egyedül hagyott kutya egész nap nyüszít/ugat, vagy rendszeresen a közös tulajdonban álló területekre piszkít, mert a gazdája nem viszi le időben, akkor a tulajdonostársak nagyobb eséllyel fordulnak jogorvoslatért az illetékes hatósághoz. (Ez sem igazán jellemző egyébként, mert sokaknak - mondanám, a tulajdonosok nagy többségének - fogalma sincs a társasházak működéséről, így a saját jogaikról és kötelezettségeikről sem.)
A jogszabályok között pedig "hierarchia" van. Egy kormányrendelet például alacsonyabb rendű, mint egy törvény, de magasabb rendű, mint egy önkormányzati rendelet. Az alacsonyabb rendű jogszabályokat mindig úgy kell megalkotni, hogy megfeleljenek a vonatkozó magasabb rendű előírásoknak, azaz összhangban legyenek azokkal. Így a társasház Szervezeti és működési szabályzata, ill. házirendje elvileg nem tartalmazhat az állattartásra vonatkozó önkormányzati rendelettel ellentétes szabályt.
Itt viszont nincs pontos infóm, mert olvastam/hallottam olyasmit is, hogy csak megengedőbb nem lehet a házirend, szigorúbb igen; persze csak amennyiben a társasház közgyűlése azt a megfelelő szavazati aránnyal jóváhagyta; ez esetben pedig a házirend rendelkezéseit kell figyelembe venni, azok alapján eljárni.
A tulajdonos -bérlő jogviszony tőrvlnyes.
A prostitúciót nehéz bizonyitani. Shoz rsjts kel kapniuk hoy pénzt kérnek a szexért. ÉS ezt egy adó ellenőrnek a mert a prostitúció is leggális.
Tehát azt kéne bizonyitanod hogy adót csalnak.
Kérj ingyenmenetet, az okozott károk enyhítésére, majd bilincseld le őket és vedd elő a korbácsot. Keményen korbácsold el őket !
Garantáltan elköltöznek majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!