Emeletes házban lakok van egy felső szomszédom aki le szokott jönni, hogy vegyem már lejjebb a zenét! Lejjebb is szoktam! De ma lejött és megfenyegetett hogy feljelent! Szerintem nincs joga ehhez mert nem este hallgatom! Jol gondolom nem?
" az a kínja hogy a mélynyomó basztatja"...ha nálunk valaki mélynyomóval tolná, jól pofán is kúrnám.
"Öt zavarja mást nm igen"...mert ő lakik feletted.
Akárhogy nézzük ebben a történetben te vagy a fasz, és te háborogsz, mikor zavarsz másokat akik dolgoznak. De igazából van egy nagyon jó megoldás: FEJHALLGATÓ...abban bömbölhet a zene is, és senkit nem fogsz zavarni.
Ezt a kérdést kitárgyaltuk a jogszabályok tükrében és az a piszok valóság hogy a jogszabály egyáltalán nem határoz meg időbeli korlátot csendháborításhoz!!!
A csendháborítást megvalósítod ha olyan hangos zenét hallgatsz napközben ami alkalmas a többi lakó nyugalmának megzavarására! Ha valaki építkezik a házban az is feljelenthető lenne, bármilyen "igazságtalanul" is hangzik, még akkor is ha kiírja hogy zajongani fog!
Magyarán ha nappal ordít a zene az is csendháborítás és 30.000 forintos bírsággal büntetendő ALKALMANKÉNT!
A dolog úgy működik hogy kihívja a rendőrséget és megkérnek hogy halkítsd le. Ha nem tennéd, mehet a feljelentés.
Ha következőnek jönnek ki akkor már simán mehet a feljelentés!
A büntetés alkalmanként 30.000. Vagyis ha 5-ször vagy feljelentve az 150.000 büntetés, ha 10-szer akkor 300.000 és így tovább!
A társasházi szabályozás csak szigorúbb lehet mint a törvény vagy helyi rendelkezés(mondjuk a kerületi önkormányzaté) de enyhébb NEM!!
Szóval én a helyedben letekerném a basszust és a hangerőt mert ha megindul a feljelentgetés akkor bizony lehet hogy el kell adni a hifit hogy fizetni tudjátok!
Először is, az nem fenyegetés, hogy kihívja a rendőröket, hanem lehetőség.
A nap bármely szakában el lehet követni a csendháborítást, indokolatlan zajkeltéssel.
Ez úgy működik, hogy kimegy a rendőr, közli veled, hogy a lakás előtt 2 percet állva jól hallhatóan a pihenést zavaró hangok szólnak. Ezért figyelmeztet, hogy halkítsd le, és elmondja, hogy ha a nap folyamán vissza kell jönnie, és ugyanezt tapasztalja akkor feljelent, és a zajkeltő eszközt lefoglalhatja, téged előállíthat.
Tehát vagy alkalmazkodsz, vagy végigzongorázod a fentebb leírtakat.
Sok minden eszembe jutott ezzel kapcsolatban, de igazából akkor gondoltam, hogy válaszolok, mikor a 'mélynyomó' szót olvastam. :)
A cégünk irodája egy földszintes üzletházban van (irodák, üzletek stb.), egyik oldalról (az iroda felől) nagy parkoló, másik oldalról forgalmas kereszteződés.
Egyszer hallom, vagy inkább érzem, hogy valami iszonyúan dübörög a basszus valahol, gyakorlatilag zavaróan rezegteti a levegőt az irodában, nagyon zavaró volt, de biztos voltam benne, hogy a lámpánál áll egy autó komoly hifivel, és mindjárt zöld lesz, aztán viszlát.
De a forgalom megindult, a dübörgés maradt.
Kisétáltam, füleltem, mi a fene ez. Hát kiderült, mikor a parkolóba átsétáltam, hogy egy Swift sedan, aminek nyitva az első ajtaja, szolgáltatja a mélyet. És hangereje ALIG volt. Szinte nem is lehetett hallani, de az irodában (az autótól 5-6 méterre van az iroda) a levegő, az agyam, minden rezgett a basszus ritmusára.
Ott támaszkodott a srác a kocsinál, aztán kicsit elbeszélgettünk tök normálisan, hogy ezt nem mondod, hogy innen szól... Rögtön lehalkította, nem is gondolta volna, hogy ilyen rezonanciát kelt a mély. Beszélgettünk egy kicsit a hifiről, aztán ennyi.
A mély hang 'csodákra képes'. :)
Kérdésedre konkrétan, én úgy tudom, hogy tényleg társasháztól függ, mikor vannak 'csendes' órák, ha ez nincs meghatározva, akkor meg úgy tudom, már rég nincsen érvényben, hogy este 10-ig bármit, hanem nappal sem lehet zajongani (kinek mi a zaj persze), mert azzal birtokháborítást követünk el, és rendőrt lehet rá hívni.
Nézd meg a házirendet, és esetleg egy üveg bor, vagy egy tábla csoki kíséretében menj fel a szomszédhoz, beszéljétek meg, mikor nincs otthon, amikor szabadabban hallgathatod a zenét.
Egyébként szerintem is érdemes megbeszélni a dolgot!
Talán egy tanulságos példa majd robcsi14-et is elgondolkoztatja!
Középiskolai barátnőm házában volt egy bunkó nagy darab izom állat aki szintén bömböltette a zenét és nem lehetett vele mit csinálni mert nem érdekelte!
Aztán egyszer arra ment le reggel hogy a BMW-jén a 4 kerék kiszurva, fényezés összekarcolva, ablaküveg szintén!
Piszok ideg volt és ment volna balhézni a szomszédhoz de az épp nyaralt horvátban.
Tényleg nagy örjöngést rendezett és ment a zene ordíttatása is jó pár napig még nagyobb hangerőn.
Aztán abbamaradt és többet nem zajongott...
A pontos okra volt pár tipp de állítólag valaki bedobott egy levelet a csávóhoz valami hasonló szöveggel hogy "a kerekeket lecserélted de mi még mindig nem tudunk aludni". Állítólag ezután fejezte be a dolgot!
Szóval Robcsi ne feledd hogy ha van autód vagy bármilyen vagyontárgyad neked vagy a szüleidnek az sokkal nagyobb gáz ha valaki bosszút áll és csinál egy 500-600.000-es kárt ALKALMANKÉNT(!!) mint hogy lehalkítod a zenét!
És a hangos zenéért nem ez az első amikor valakin a kerék kiszurásával álltak bosszút! Sajnos barátommal is előfordult már...
Úgyhogy én azért a "adjunk neki még hangosabb zenét" hozzáállást óvatosan alkalmaznám mert aztán válogathatsz hogy a sok szomszéd közül ki áll rajtad bosszút...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!