Paprikaspray / Könnygáz / Borsspray?
Melyik a jobb önvédelmi eszköz?
Remélem a sok hülyeség mellett értékes válasz is fog jönni.
A
A bors-spray-ről ne beszéljünk, idejétmúlt.
3 féle hatóanyaggal kerül forgalomba deo. A leggyengébb a CN tartalmú, (hagy ne emlékezzek a kémiai nevére) idejétmúlt, esetenként veszélyes is lehetett a látásra, esetleg még csempészett gáztöltényekben fordul elő.
Van még a CS-gáz, ami közterületen 20 g töltőtömegig legálisan (rejtve) hordható. Sokáig a rendőrség ezt használta. Nem "cs", hanem cées.Jellemzője, hogy ragad, mint a csiriz, vagyis vízzel nehezen mosható le.
Legmodernebb, ez van rendszeresítve a rendvédelmieknél az OC, vagyis a kapszaicin tartalmú, ami valóban tömény paprikakivonat. Közterületen való viselése, töltőtömegtől függetlenül szabálysértés, otthon akár félliterest is tarthatsz.
Fentieken kívül a szóráskép, ill a vivőanyag állaga szerint megkülönböztetünk:
-"fog" (köd) típust, ami jobban terít, ezáltal kisebb a hatótáv
-"jet"(sugár) pontosabb célzást igényel a vékonyabb sugár, de messzebbre hatékony
-"foam", az ingerlőanyagot habként fújja, elég gonosz, terít, és ragad mint a csiriz
-"geel"gél állapotú vivőanyag, legmodernebb
Fentiek tudatában Te döntesz, mennyit ér a biztonságod.
Alaphelyzet:
-csak szaküzletből
-előrántást gyakorolni
-csak végszükségben arcra fújni, majd tipli a helyszínről
-a legfontosabb: NEM TÁMADÓESZKÖZ!!!
Nyilván a könnygáz.
Bár úgy tudom a spray-k illegálisak. Ha nincs pénz gáz riasztó fegyverre, a parfüm is ideális megoldás és legális is. Bőven kellemesen tud csípni...
Egyébként tény, hogy a könnygáz tömegoszlató fegyver, de létezik könnygáz töltény gázpisztolyba. Így lényegében nem hülye a kérdés...
Hali, köszönöm a segítségéket :) Akkor abban is tudnál nekem segíteni, hogy.: esetleg testvérem 14évesen tarthat e magánál ilyet?
És mégvalami, nekem arra kell, hogy berakom a táskámba, és csak ha bvaj van előveszem, és használom. Erre melyik fajtát vegyem akkor? Köszi :)
Mindenképpen OC hatóanyagút, max. szabálysértést követsz el.
Típusnevet nem írok, beballagsz egy szaküzletbe, ott ki tudod választani, a fent leírtak alapján.
NE vegyél gázpisztolyt. Viselése macerás(különösen nyáron), nehéz vas, előbb-utóbb otthon marad. A táskában hordva semmi értelme, mert mire előhalászod... A spray-re a zsebben már akkor rá lehet fogni, amikor még csak gyanakszol, és akcióban egy másodpercen belül használható.
Még egy érv a gp. ellen: nincs már az a kultusza, mint 15 éve, hogy "húúúú pisztolya van". A hatéves valutázó bodzaszedő is kinevet vele.
Végül is Te döntesz, a Te életed, én csak megpróbálok tanácsot adni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!