Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Mennyire venné komolyan ezt a...

Stickynotes kérdése:

Mennyire venné komolyan ezt a rendőrség?

Figyelt kérdés

Előre is bocsánat, ha nem ide illik a kérdés, komolyabb kategóriába akartam, de nem találtam olyat.

Ha valakinek volt tapasztalata hasonlóval kapcsolatban, mennyi értelme van feljelenteni valakit, aki jogosulatlanul, az érintettek tudta nélkül fér hozzá és ment le pucér képeket a párjáról és hozzátartozójáról is? Nem akarom erőltetni, ha csak magának okozna vele nagyobb problémát és következménye meg nem lenne, vagy csak minimális. Nem tudom, hogy meg is osztotta/eladta-e bárhol ezeket a képeket az illető, de az biztos, hogy több másolatot is tart belőlük, illetve be lehet lépve az “áldozatok” fiókjaiba is.

Komolyan veszik az ilyesmit, tudnak egyáltalán bármit kezdeni ezzel? Infós a srác, így szinte lehetetlen, hogy önerőből mindenhonnan el lehessen tűntetni a képeket.

2023. aug. 21. 13:08
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem vagyok jogot végzett ember, de időnként kíváncsiságból utána nézek egy-egy bűncselekménynél, hogy mi adható érte. Persze konkrét adatokat elég hamar elfelejtek, csak egy "összkép" marad a fejemben.

Szóval itt nem arról van szó, hogy a rendőrség, bíróság stb. ne venné komolyan. Hanem arról, hogy mondjuk súlyos testi sértés 0-3 év szab.vesztéssel honorálandó. És még ez is lehet felfüggesztett. Alapesetben a középértékből kell kiindulnia a bírónak és az enyhítő-súlyosbító körülmények alapján lejjebb vagy feljebb vinnie. Na, ezek után mennyit adhatnak felnőtt nők képeinek illetéktelen nézegetéséért? Pláne, hogy egy komoly enyhítő körülmény biztos lesz, az, hogy büntetlen előéletű.

Szóval itt ne számíts letöltendőre. Még akkor se nagyon, ha internetre kirakta vagy 100 haverjának elküldte. És biztos, hogy a felfüggesztett is max. 2-3 év lesz.

A jogalkotót (kormány, parlament) szidhatjuk, miért nem szigorúbbak a büntetések, de mivel ezek kormányokon átívelve is nehezen változnak, nem mondható, hogy bármelyik párt lényegesen szigorúbbat akarna, mint egy másik.

Ha bántotta a nőt a férfi, akkor az lehet testi sértés, de mindent bizonyítani kell. Van-e látlelet a pofonokról? Ha nincs és már begyógyultak, akkor megemlíteni is kár, mert még hamis vád bűntettével visszatámadhat a férfi. Ha nyomorékká verte volna, annak lenne pár év letöltendő a vonzata. Mondjuk egy büntetlen előéletű embernél másfél-két év.

Szóval, érted, minden nagyon szépen arányosítva van, csak enyhe.

2023. aug. 21. 16:01
 32/44 anonim ***** válasza:
100%
Én ügyvédet javasolnék, nem a gyakori népét, egyrészt mert pontosabban tisztában van a jogi lehetőségekkel, másrészt mert minél vidékebbre megyünk, annál nagoybb az esélye, hogy az őrsön a talpas rendőr nincs tisztában ennek a területnek a sajátosságaival, ide vonatkozó szabályozással, nem árt ha van ott egy hozzáértő személy, aki paragrafusokat tud előcibálni, hogy miért LEHET feljelentést tenni ha Pista megőrizte Julcsa pucér képét (lásd még: valaki itt is írta, hogy kép "elkobzás" a digitális világ kellős közepén vagy esetleg szól Pistának és mire mennek már üresre van törölve a teló/laptop).
2023. aug. 21. 16:11
 33/44 anonim ***** válasza:
75%

Akinél a párja mellett a párja rokonáról is vannak jogtalanul meztelen képek, az nem kicsit torzult jellem...

Ha az a rokon ráadásul gyermek, akkor mit szépítsük, pedofíliával állunk szemben.

2023. aug. 21. 16:11
 34/44 A kérdező kommentje:
32: köszönöm, végre egy épkézláb válasz! Már az se rossz, hogy nem küldenék el ismerősömet, hanem lenne belőle ügy. Értem, hogy nem “veszélyes”, amit a srác csinál, nem is feltétlen abban reménykedem, hogy leültetik, csak hogy normálisan elő legyen véve.
2023. aug. 21. 16:16
 35/44 A kérdező kommentje:
33: már annak is örülnék, ha hajlandó lenne odáig elmenni! Látná, hogy komolyan veszik és kapna megerősítést, hogy ez valóban nem normális.
2023. aug. 21. 16:18
 36/44 anonim ***** válasza:
Kerdezo, az egesz ott bukik, hogyha megkerdezik, hogy honnan vannak a kepek, akkor mondhatja, hogy o keszitette oket, a masik adta, vagy netrol toltotte le. Ha eltulajdonitassal akarod vadolni, akkor neked kell bizonyitani. Az meg mar csak a tortenet szepsege, hogy az egyik lelopja a telfonrol, a masik meg behatol az egyik szamitogepere. Megmondom, nem fog tortenni. Semmi, amig nem keletkezik olyan kar, amit karteriteni kell. Nem fognak ezert embert bortonbe csukni. Ez visszaeles lehet szemelyes kepekkel, de nem kerult nyilvanossag ele. Penzbuntetes, vagy felfuggesztett a maximum. Tarsadalmi hatasa nincs az egesznek, szakitson azt kesz.
2023. aug. 21. 16:59
 37/44 anonim ***** válasza:

36-os: de miért csak akkor lehet feljelentést tenni, ha annak börtönbüntetés a vége? Tanultam anno jogot gazdasági szakon, és azt kéne megérteni, hogy a jognak - több más mellett - az is az egyik szerepe, hogy elrettentse az egyént az adott bűncselekmény elkövetésétől. Azért olyan a morál itthon, amilyen (többek között), mert sajnos hozzád hasonlóan sokan csak legyintenek, hogy "jaj, majd rendőrségre kell járkálni, meg kihallgatják, meg úgyis csak pénzbüntetést kap, még ha elítélik is". De egy kis súlyú bűncselekménynél nem is az a lényeg, hogy hónapokra börtönbe vonuljon adott esetben, hanem hogy az elkövető ezeket átélje, megtapasztalja, hogy mi jár ezért a tettért, nem úszhatja meg (*) és legközelebb 2x is meggondolja, elköveti-e. És megmutatja a körülötte élőknek, hogy a törvény nem csak egy darab papír, hanem egy kézzelfogható valami. A vádlottnak kell bizonyítania, hogy tisztességes úton jutott a képekhez. Nem értek ennyire hozzá, hogy pl. meg lehet-e állapítani, hogy egy adott képet e-mailben csatolmányként vagy chatben küldtek vagy letöltötte pl. FB-ról, de azt biztosan, hogy saját gépéről belépett más FB vagy Insta fiókjába, ha jól értem ilyen is történt.

*Általánosságban is igaz ez, hogy nem a büntetési tétel az elrettentő, hanem a minél magasabb lebukási arány.

Ha ezt megússza, mi fogja megakadályozni, hogy legközelebbi kapcsálatában ugyanígy tegyen? Nem a jó erkölcse, az biztos.

2023. aug. 21. 17:11
 38/44 anonim ***** válasza:

37-es. Itt pont az volt a kerdes, hogy meguszhatja-e. Amire a valasz az, hogy igen, viszonylag siman. Ezt pedig, ha jol ertettem a kerdezo szandekat, akkor sztornozza a fellepest a cselekedet ellen. Amig nem kerul ki a netre a kep, addig max az a legrosszabb kimenetel, ha a kreten exe recskazik ra, nehanapjan. Tehat ja, a valaszom tovabbra is relevans a kerdezonek.

Visszakanyarodnek egy kis aldozathibaztatashoz. Miert csinal magarol ilyen kepeket? Mert ezek nem ilyen eldugott, telepitett kameras kepek voltak, hanem a sajat telefonjaval lott szelfik. Ki az az okor, aki a rengeteg celebekrol kozkincse tett kepek utan ilyeneket tolt fel a felhobe? Hat nem megerdemli a sorsat? Ha nyitva hagyod az autodat, benne a slusszkulccsal, akkor te aldozat vagy, vagy hulye? Nyilvan elkapjak a tettest es kap is erte valami buntetest, de azert ne az legyen az alap, hogy mindenkinek jogaban all hulyenek lenni.

2023. aug. 21. 17:30
 39/44 anonim ***** válasza:
37%

40-es: nem az volt a kérdés, hogy megúszhatja-e, hanem hogy foglalkozik-e egy ilyen üggyel a rendőrség, mik lehetnek a következmények. Lehet, hogy megússza, mert mondjuk nem tudják bizonyítani, hogy nem önszántából küldte neki a volt párja a képet, hanem feltörte a FB fiókját. De a rendőrség kimegy hozzá, kihallgatják, telóját, laptopját elkobozzák stbstb. Legközelebb hidd el 100x meggondolja, hogy a következő párjával is ezt csinálja-e, hogy megkockáztasson egy ilyet + már híre lesz, hogy ez az a pali, akit meghurcolt a rendőrség egy ilyen ügy miatt, lesz akit már ez elriaszt. ELÉRI célját a törvény, megakadályozza a bűnismétlést (vagy csökkenti az esélyét).

"Ezt pedig, ha jol ertettem a kerdezo szandekat, akkor sztornozza a fellepest a cselekedet ellen." nem értem ezt a mondatod. Nem az a lényeg, hogy körbeküldte-e a kocsmai haverjainak, hanem hogy nála van jogtalanul. Úgyhogy nem releváns, mert a kérdező épp ellenkezőleg, azt szeretné, hogy legyen felelősségre vonva, még ha konkrétan nem is tudják elítélni, pl. bizonyíték hiányában.

Ne kanyarodj vissza az áldozathibáztatáshoz, semmilyen módon. Rosszul vagyok az ilyen gondolkodásmódú emberektől.

37-es vagyok.

2023. aug. 21. 17:42
 40/44 anonim ***** válasza:
75%

Amúgy most felötlött bennem is, hogy baromi zavaros ez az egész nekem.

Ha lövök képet a seggemről, hogy vajon szőrös-e, mert ha igen, akkor levágom és gondolom letörlöm a képet és megnyugszom. Ha nem tudom eldönteni és megkérem a rokont akinek köztudottan szőrös, h küldjön már magáról, hogy összehasonlíthassam a magaméval, akkor is letörölném, ha végeztem nem? Minek tárolnék ilyen jellegű képet magamról. Kinek van bármi köze ahhoz, hogy milyen vagyok pucéran? Nyilván nekem vagy a páromnak. Ha nem akarom, hogy a párom lássa, miért hagyom szem előtt, hogy a hülye is megtalálja? Vagy felhőben....legalább gépen súvasztanám el a windows könyvtárban egy rejtett mappába vagy valami. Ha olyan szexi kép amit az emberek egymásnak küldözgetnek a párjukkal/szeretőjükkel (pózba, kicsípve) és nem akarom, hogy a párom lássa, akkor mégis kinek készült a kép?

Sok minden lehet a csávó így és mindre más tétel vonatkozik. Tényleg egy ügyvédet kéne erről kérdezni a teljes sztorival amit itt nem mondhatsz el. Mi nem vagyunk ügyvédek és az eset is hiányos-zavaros, mindenki a szájíze szerint válaszolgat, nem lesztek vele előrébb.

2023. aug. 21. 18:16
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!