Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Mi a különbség a TESZ és a...

Mi a különbség a TESZ és a Légi között?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tudatosan építik szüleim az életem és én is komolyan veszem. 12éves korom óta edzek,focizom.. folyamatosan erőnlétben tartom magam.(Jelenleg 15vagyok)

Rendőrtiszti főiskolát szeretnék végezni(tudom, hogy komoly tesztek várnak rám), de szeretnék "kommandós" lenni.

A rendőrség ~minden osztályának k van kommandós csapata illetve a Vám és Pénzügyőrségnek is.

Tisztában vagyok a dolgokkal, mert mint említettem az életem erre szeretném feltenni..

Viszont most az lenne a kérdésem azoktól, akik jártasak ebben, hogy a Terror Elhárító Szolgálat és a ?Magyar? Légió között mi a különbség?

Illetve az lenne még a kérdésem, hogy Magyarország melyik kommandóscsoportja egyezik meg a hírhett SWAT-tal?[tehát bankrabláshoz is mennek, meg minden vészhelyzetre](különleges egység, Special Weapons and Tactics)

köszönöm

2010. aug. 27. 13:57
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Mi a túró az a Magyar Légió? Életemben nem hallottam ilyenről, de lehet, én vagyok tudatlan.

Magyarországon a TESZ a SWAT, az az egyetlen országos hatáskörű beavatkozó egység. Ezen kívül voltak a megyei beavatkozók, de ezeket épp most vonták össze a TESZ-szel, és hozták létre az egységes Terrorelhárító Központot.

2010. aug. 27. 15:37
 2/16 anonim ***** válasza:

Rendőr létemre én sem tudom mi az a magyar légió, amúgy a komolyabb eseteknél a TESZ-t vetik be! A kisebbeknél megy a készenléti rendőrség!

A TESZ-hez viszont kösd fel a gatyád és ha eddig nem közdősportoltál, akkor már ma állj neki, mert anélkül szóba sem állnak veled, és nem árrt egy kis gyúrás, hogy kemény fiúnak nézzki! ja meg azért bizonyos testi adottságok is kellenek!

2010. aug. 27. 16:19
 3/16 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

A Magyar légióról én sem tudtam, csak olvastam itt gyakorikérdéseken.. bár sok a hülye, valljuk be. Valami olyasmit írtak, hogy itt a küldetés a lényeg, és nem baj ha túszok vagy bűnözők halnak meg.. ellentétben a TESZ-szel, ahol a bünőző élete is lényeg, nem még a túszóké:)

Már lassan egy éve kondizok és focizom is! Nagyon szeretnék TESZ-es lenni.:)

Küzdősportot soha nem próbáltam, de nem is szeretnék, mert nem fér bele az időmbe. Foci és kondi mellett még 1 edzés már nem férne bele, így is sok.:)

Szóval akkor biztosak vagytok benne, hogy a TESZ a "magyarországi SWAT"?

pl bankrabláshoz is kihívják őket, ha fegyverrel vannak ? vagy különböző emberrablások, terorristák, gépeltérítás stb..?

2010. aug. 27. 17:46
 4/16 anonim ***** válasza:

Mondom, akkor állj neki küzdősportolni, ha valóban Teszes szeretnél lenni.

[link]

Itt vannak a feltételek! És az is hogy hova vetik be őket! Amúgy itthon jó ha évente van néhány komolyabb risztás! Egy fegyveres bankrablást is előbb tárgyalóval oldanak meg. Őszintén én nem emlékszem a közelmúltbó TESZ-es beavatkozásra!

2010. aug. 27. 19:18
 5/16 A kérdező kommentje:

Értem.

És mi az a kommandós csoport, amelyikeket a legtöbb esetben riasztanak? És ugyanolyan JÓL Felszeretek taktikailag, mint a TESZesek(fegyverek, armor)?

és őket riasztják mindenhová, ahol fegyver már szóban van és emberek élete kockán forog..

2010. aug. 27. 19:58
 6/16 anonim ***** válasza:

Ha rendőr akarsz lenni, nem árt, ha van valami fogalmad az önvédelemről, közelharcról. Ha meg kommandós akarsz lenni, akkor még inkább érvényes.

Priorálj!

Igen, biztos, hogy a TESZ a "magyar SWAT". Lásd Budapest, Széna téri bankrablás, valamikor évekkel ezelőtt.

A TESZ esetében meg van (volt) határozva, hogy milyen esetekben van kizárólagos beavatkozási joga a megyei beavatkozó (pl. Fejér megye -> Fejér MRFK Alba Beavatkozó Alosztály, Paks/Tolna megye -> Neutron kommandó stb.) egységekkel szemben. Például vasúti, vízi, légi jármű hatalomba kerítése, terrorcselekmények felszámolása, most nem tudom pontosan.

A megyeieknek a felszerelése tudtommal hasonló szintű, mint a TESZ-e, talán a kiképzés is, csak az volt állítólag a baj velük, hogy a TESZ-hez csak évente egy-két alkalommal jutottak el képzés céljából, tehát a megyei beavatkozó egységek képzése nem volt egységes. Többek közt ezért hozták létre a Terrorelhárító Központot.

2010. aug. 27. 20:32
 7/16 A kérdező kommentje:

Értem, köszi.

Te tudnál választ adni arra a kérdésemre, hogy melyik az a kommandós csoport, amelyiket a legtöbbször riasztják éles bevetésre? Akik ugyanúgy kommandósok, és fegyveres bűnözők ellen lépnek akcióba, ahol a túszok élete is kockán van.

Felfogható ez úgy, mint a SWAT 4 játék, de egy játékot ne hasonlítsunk a valós élethez, de azért az ALAPJA ugyanaz.

remélem érted a kérdésem, köszönöm.

2010. aug. 27. 20:56
 8/16 anonim ***** válasza:

"Felfogható ez úgy, mint a SWAT 4 játék, de egy játékot ne hasonlítsunk a valós élethez, de azért az ALAPJA ugyanaz."

A SWAT4 egy állat jó játék, de annyiban nem reális, hogy a csapat elég lassan mozog (gondolj bele, a játékban ha az egyik szobában megy a tűzharc, a másikban meg meg se hallják a bűnözők és még a végén is van olyan akinek fogalma sincs a SWAT behatolásáról), meg egy nagyobb épülethez kevés az az öt ember, a valóságban általában több team hatol be több irányból (persze csak ha lehetséges). A valóságban igyekeznek az egészet a lehető leggyorsabban lerendezni. Egyébként a többi FPS-hez képest elég reális.

2010. aug. 27. 22:12
 9/16 A kérdező kommentje:

Walter:

Úgy értettem, hogy a Küldetések igazaiak lehetnek, tehát "sokszor" riasztják őket ilyesmi helyekre.:)

2010. aug. 27. 22:23
 10/16 anonim ***** válasza:

Na ja, pont ezért utáltam meg gyakorlatilag a SWAT4-et. Jönnek itt, hogy milyen fasza kommandós szimulációs játék.

Persze, amíg csak egy házba kell berongyolni és leszedni egy elmebeteget, addig oké, jó az öt ember. De amikor már két tucat terroristát kell ártalmatlanítani egy épülő hotelben (vagy mi f*sz volt az a játékban), hát ott megnézném, melyik országban intézik azt el 5 emberrel.

Alapvetően szerintem olyan messze van a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Kezdve azzal, hogy véleményem szerint a világ összes országában egy ilyen akciót megfelelő tervezés előz meg, ahol mindenkinek meghatározzák a pontos feladatát. És amikor behatolnak, mindenki pontosan tudja, mit kell csinálni. A játékban meg mi van. Folyamatosan adni kell a hülyéknek a parancsokat, mert maguktól annyira se képesek, hogy fedezéket keressenek.

A mesterséges intelligenciájuk a nullával egyenlő. Volt olyan, hogy az egyik emberemet lelőtték egy ajtóban, erre a mögötte lévő is beállt az ajtóba, hogy majd ő elintézi. Hát őt is lelőtték. De persze az egész már ott hibádzik, hogy képzett kommandós szerintem nem áll be "premier plánban" egy ajtóba.

Nem tudok például korlátozott behatolást végezni. (aki tudja, mi az, az tudja). Egyszer kipróbáltam. Beállítottam egy szobába az egyik emberemet úgy, hogy az ajtó felé nézzen. Én meg elkezdtem térdelve, oldalazva, oldalról dőlve felderíteni a szobát (oké, az egy dolog, hogy tükörrel előtte átvizsgálom, de ha van bent valaki, akkor nem rontok be csak úgy. Ráadásul a tükörrel a padló szintjéről vizsgálva nem is biztos, hogy átlátom az egész szobát). Mikor oda jutottam, hogy én látom a szobában lévő karját, megnéztem, hogy mit lát ő (a személyi kamerán keresztül). Én akkor már egy az egyben látszódtam.

Hát erről ennyit.

Na meg a kedvencem még, amikor úgy dobják el a gránátot, hogy az ajtófélfáról visszapattan.

Úgyhogy a kisebb pályákat élvezettel csinálgattam egyedül, a többinél meg egyszerűen benyomtam a terminátor stílust. De az meg nem volt olyan élménydús. :)

Na, ennyit a SWAT4-ről.

A kérdésre válaszolva. Nem tudom, melyiket riasztják a legtöbbször. A Nemzeti Nyomozó Irodának is van saját felszámoló egysége. Szerintem talán épp a TESZ-t hívják a legritkábban. Pl. ha jól emlékszem, a roma gyilkosságok elkövetőit is az NNI emberei fogták el, azóta meg a TESZ-esek őrzik/kísérik őket.

2010. aug. 27. 22:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!