Ha kijárási tilalom ideje alatt meglátna a rendőr, de befutok előlük a házba, kihívhatnak kérdőre vonni mit kerestem kint?
39. § (1) A rendőr magánlakásba bebocsátás vagy hatósági határozat nélkül nem léphet be, illetve nem hatolhat be, kivéve
segélyhívás esetén vagy öngyilkosság megakadályozása céljából;
b)bűncselekmény elkövetésének megakadályozása, megszakítása vagy büntetőeljárás terheltjének elfogása és előállítása céljából;
közveszély, továbbá az életet vagy testi épséget fenyegető közvetlen veszély elhárítása, illetőleg az ilyen veszélyben lévők kimentése érdekében;
rendkívüli vagy tisztázatlan okból bekövetkezett halálesettel kapcsolatos intézkedés megtételére;
e)végrehajtási eljárás lefolytatása, illetve az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezésében közreműködő szervezetről szóló törvényben meghatározott szakértői vizsgálat biztonságos és eredményes végrehajtásának biztosítása céljából, ha az abban való közreműködés - jogszabály alapján - a rendőrség számára kötelező;
f)az elővezetés végrehajtása érdekében;
g)a büntetőeljárásról szóló törvényben meghatározott, a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszköz telepítése, ellenőrzése, karbantartása, valamint eltávolítása céljából;
a szabálysértést felszólítás ellenére folytató személy előállítása céljából;
személy- és létesítménybiztosítási intézkedés [46. § (1) bekezdés c) pont] végrehajtására;
ha ez előállítás a törvényben meghatározott egyéb okból szükséges;
k)a Bv. tv.-ben meghatározott, az elítélt mozgását nyomon követő elektronikus távfelügyeleti eszköz telepítése, ellenőrzése, karbantartása, valamint eltávolítása céljából.
(2) A végrehajtási eljárásban a rendőr kirendelésének törvényességéért a végrehajtást elrendelő szerv vezetője a felelős.
(3) A birtokos távollétében történt behatolást követően - a végrehajtási eljárásban való közreműködés kivételével - a rendőrség köteles a birtokost tájékoztatni, és a vagyonvédelem érdekében szükséges intézkedést megtenni.
(4) A magánlakásban való tartózkodás csak a feladat végrehajtásához szükséges ideig tarthat.
40. § A rendőr a feladata ellátása során - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - beléphet a magánlakásnak nem minősülő egyéb helyre, és ott az intézmény rendjének lehetőség szerinti tiszteletben tartásával intézkedhet.
Szóval igen, utánad mehet és előállíttathat.
Velem megtörtént, utánam kiabáltak, hogy "hééj"
Mondom "héj", majd hirtelen futásnak eredtem.
A rendőrök elkezdtek futni utánam, én berohantam a mélygarázsomba de a fakabátok elkezdték verni az ajtót és azt hajtogatták, hogy be fognak törni.
Gondolkodtam mi tévő legyek, majd eszembe jutott, hogyha eszeveszetten elkezdek köhögni akkor megijednek és elmennek. Így is történt, köhögtem kettőt-hármat fuldoklóan teli torokból, a következő pillanatban már nyomuk is veszett :DD
A 8 után kijárkálás csak szabálysértés, nem?
Bűncselekménynek kicsit durva lenne.
Kiröhögnénk ha elkezdenél futni.
Pont nem érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!