Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Mit kaphatok ezért, elvileg...

Mit kaphatok ezért, elvileg feljelentettek?

Figyelt kérdés

Bűncselekményt követtem el.

Egy meleg társkereső oldalon más személy (egy brit fiúét) képeit használtam fel, Instagram-ról szedtem le.

A kép nem volt nyilvánosan kirakva, viszont ráírtam pár emberre, akik kép nélkül voltak, és elküldtem nekik a képet, hogy ők is küldjenek.

És pont egy olyan embert fogtam ki, aki most felszeretne jelenteni, és elvileg már a 16. embert jelenti fel az oldalon.

Megmutatott egy korábbi feljelentést, teljesen valós, le is van pecsételve a rendőrség által. A Btk. 219. §-re hivatkozik.

Elvileg holnap beadja az én profil azonosítómmal a feljelentést. Én már a profilomat letöröltem, és megbántam a tettem, de tudom hogy ez nem segít.

Milyen büntetésre számíthatok? Hány nap mire végigmegy ez a rendszeren, hány napom van még?

Megmondom őszintén, én még fiatal vagyok, a szüleimmel élek, ha ez kiderül, inkább öngyilkos leszek...

Vagy lehet, hogy kamu az egész? Bár nem hiszem... Már elvileg felvette a kapcsolatot azzal a brit fiatalemberrel is. És azt mondta, ha megmutatom magam webkamerán keresztül, és elmondom, hogy megbántam, akkor nem jelent fel. Ebbe nem mentem bele.

Köszönöm!

2020. jan. 16. 19:53
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Te érted félre. Egy bűncselekmény ténye független attól, hogy a sértett kiléte felderítésre kerül-e vagy sem. Ráadásul közvádas ügyekben még sértetti feljelentésre sem volna szükség, hivatalból indul meg a nyomozás. Megint hozok egy példát, elkapnak valakit, zsebében egy kiló rabolt arannyal. De nem kerül meg az arany gazdája. Történt akkor bűncselekmény, vagy sem? De én is azt mondom, hogy ez jó eséllyel nem ügy, csak nem amiatt, amit te írsz.
2020. jan. 16. 22:32
 12/22 anonim ***** válasza:
50%

. És azt mondta, ha megmutatom magam webkamerán keresztül, és elmondom, hogy megbántam, akkor nem jelent fel.

Érdekes. Trágyatömő mintha zsarolna, nem?

2020. jan. 16. 23:39
 13/22 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem itt szimplán arról van szó, hogy egy ügyes zsaroló melegekre specializálta magát, mert tapasztalata szerint beszariak és fizetnek.

Rendőrségi iratnak látszó hamisítványt gyártani nem nagy kunszt, mint ahogy kamu levelezést arról sem, hogy felvette a kapcsolatot a brit sráccal.

A személyes adattal visszaélés közvádas, az tényleg egyértelmű, hogy a meleg társkeresőn a britt srác képét, mint személyes adatát jogosulatlanul kezelted.

De szerintem nem életszerű, hogy egy brit srác egy magyar fazon ilyen megkeresésére azt reagálja, hogy igen ez neki ”jelentős sérelem” és teljes bizonyítóerejű magánokiratba is foglalja, mert ez adna csak igazi muníciót a feljelentőnek. Nekik mi kb. olyanok vagyunk, mint ha egy magyart szomáliai keresne ilyen történettel... (erre kb. ezt gondolnánk: persze arra megy ki a játék, hogy el akarja hitetni velem hogy nagy kártérítést kaphatok, az ügyben nyújtott segítségéért meg le akar húzni pár tízezer forintra, persze kamu a személyazonossága, meg ő tette fel a képet is a meleg társkeresőre...)

Ha pedig enélkül pár elektronikus üzenettel és képernyőképpel mégis menne a magyar fazon a rendőrségre, ezeknek gyakorlatilag nulla a bizonyító ereje, nincs kapacitásuk ilyen súlyú ügyben - egy év szabadságvesztés a plafon - még a sértett angol nyelvű írásos megkeresésére sem (arra, hogy írásos tanúvallomásban nyilatkozzon arról, hogy ez neki jelentős sérelem-e), meg a tárkereső oldalból is kinézem, hogy nagyon védik az ügyféladatokat, törölt felhasználóról semmi sem marad a nyilvántartásban.

219. § (1) * Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva

a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel, vagy

b) az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja,

vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

219. § (1) * Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva

a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel, vagy

b) az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja,

vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

2020. jan. 17. 00:18
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Hát neked csak ajándék lenne ha lecsuknának, nem?

Amúgy nem lesz semmi belőle, be ne dőlj már mindenre (!) 😂😂

2020. jan. 17. 00:29
 15/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, megnyugodtam!

Igen, furcsa volt. Bocsánatot kértem, de csak szidott folyamatosan, hogy milyen ember vagyok...

Akik ide írtak, azoknak elküldtem privátban amit küldött nekem, kérlek vessetek rá egy pillantást! Köszönöm.

2020. jan. 17. 07:15
 16/22 anonim ***** válasza:
Szerintem ez maganvadas buncselekmeny szoval csak a sertett tehet feljelentest. Ugyanugy ahogy egy konnyu testi sertesnel sem tehet feljelentest a 3.szemely aki csak nezte, csak a sertett. Ha nem el feljelentessel akkor nincs ugy, de errol csak a sertett dönthet.
2020. jan. 17. 14:29
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

Nem magánvádas a személyes adattal visszaélés. De még csak nem is magánindítványos, hanem közvádas.

A magánvádasak:

• könnyű testi sértés

• magántitok megsértése

• levéltitok megsértése

• rágalmazás

• becsületsértés

• kegyeletsértés

Ettől függetlenül a kérdezőt csak le akarták húzni.

A feljelentést ígérő "korábbi feljelentés" műalkotásán az aláírásának a nem kihúzott része színes, erre jól láthatóan másik képből lett fekete-fehérben átmásolva egy olyan kép mely szerint X. Y. nevű Z. rendfokozatú rendőr átvett egy példányt, mellette pecsét, de a átvétel dátuma már törölve, itt világosabb a kép. Meg rögtön azzal kezdődött a feljelentés, hogy az ismeretlen elkövető milyen bűncselekményt valósított meg, holott a rendőrség is csak gyanúsíthat, ügyészség is csak vádolhat, bíróság állapíthatja ezt csak meg. Tovább kár is részletezni...

2020. jan. 17. 15:13
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
Valoban, kozben utananeztem en is. Igaza van a 17esnek.
2020. jan. 17. 15:35
 19/22 A kérdező kommentje:
Hmm, remek, köszönöm szépen, akkor most már nyugodt vagyok.
2020. jan. 17. 16:11
 20/22 anonim ***** válasza:
Ebből semmi nem lesz. Elutasítják bűncselekmény hiányában. Csak az jelenthet fel akinek a képeivel vissza élsz.
2020. jan. 21. 03:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!