Megállíthat a rendőr igazoltatni csak úgy? Mert nem vagyok szimpi neki?
Ma reggel a buszmegállóban vártam, mikor jött egy rendőrautó előttem. Félreálltak és odajöttek hozzám, hogy mutassam az irataimat, nevem, stb. Kérdeztem miért? Mondták csak egy sima igazoltatás, nem kell félnem. Mondom mindjárt jön a buszom, le fogom késni. Nem érdekelte őket, hát nem szívesen de odaadtam az irataimat. És már távolból jött is a busz, épphogy végeztek mire odaért. Rajtam kívül senki nem volt a megállóban, reggel 7 óra volt (bár ebben a megállóban egyébként sincsenek sokan).
Ilyet megtehet? Csak úgy odajön és igazoltat? Nem csináltam semmit, csak vártam a buszt. Most ettől nekik jobb volt a napjuk, hogy fitoktathatták az erejüket egy 23 éves, 54 kilós lánnyal szemben?? Tehetek ezért panaszt valahol?
L/23
*nem kéne
Egyébként meg tessék a jogalap Rtv.ből idézve bűnmegelőzés és bűnfelderítési cél. Tessék. Se gyanú nem kell hozzá, se semmi. Úgyhogy ez a jogalap fszsagot be lehet fejezni.
"Az Rtv. megfogalmazása szerint a rendőr igazoltathatja azt, akinek személyazonosságát meg KELL állapítania.
Az Rtv. értelmében
a bűncselekmény elkövetőjének elfogása és előállítása, vagy a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében a rendőri szerv vezetője által meghatározott nyilvános helyen vagy a közterület kijelölt részén az oda belépőket vagy az ott tartózkodókat igazoltathatják."
Tehát, a rendőr csak úgy, hobbiból nem igazoltathat (zavarhat) senkit!
Bünfelderítési bűnmegelőzési okból?
Ez elég tág fogalom. Kb egyenlő a tejhatalommal. Amúgy csak bejelentett fokozott készültségi szintnél bárkit bárhol. (Pl a sok ellenzéki tüntetésnél rendeltek el ilyet budapesten)
Kérlek definiáld a fogalmat. Ez miben merül ki hogy Bűnmegelőzési bűnfelderítési ok.
#17, #23-nak:
Qrva okos vagy, de szerintem a MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG
okosabb nálad! Idézek tőlük, okoska:
"Az igazoltatás célja
Az Rtv. megfogalmazása szerint a rendőr igazoltathatja azt, akinek személyazonosságát meg
kell állapítania. A személyazonosság megállapításán túl a törvényi rendelkezések nem
tartalmaznak utalást arra vonatkozóan, hogy ezt az intézkedést miért foganatosítják. Így
jogszabályban meghatározott tartalmi korlátja az igazoltatásnak a cél szempontjából nincs, az
intézkedés elvileg bármilyen célból foganatosítható."
Dugulj már be!
"Elvileg" gyakorlatilag meg vannak személyiségi jogai a polgároknak, és hogy ha pl ápolatlanság a bűnelkövetés feltételezésének az oka, kimeríti a hátrányos megkülömböztetés fogalmát.
Mind a mellett hogy mint polgárnak a veled szemben intézkedő rendőrrel szemben is vannak bizonyos jogaid, neki kötelezettségei. Amennyiben ő mulasztást végez a munkakörében és nem az előírt módon kezdi meg az igazoltatást, én nem vagyok köteles átadni az irataimat.
Pl tisztelgés bemutatkozás....
Nem vagyok sárgapólós DE! ÉS itt jön az a qrva nagy DE!
Hogyan tartathatja be a rendet egy olyan ember aki a saját kötelességeit sem tudja rendben tartani. Ha megalázónak találjuk a protokollt hogy igen is meg kell adni a tiszteletet az embernek ha azt szeretnénk hogy mi is megkapjuk. (Mind amellett hogy ez a módja a jogszerű igazoltatásnak és jogsértő magatartást követ el az a rendőr aki nem így csinálja.) De amúgy ez független a rendőr kontra polgár dologtól. Ha elvárom, jár is! De amíg egy rendőr úgy áll oda hogy hüvejkujja az öv mögé csúsztatva és közli hogy: Jó napot kívánok személyit lakcímkártyát kérünk, addig ne várja már azt hogy az ember vigyázzban ál és megadja a tiszteletet annak aki neki nem adta meg.
Ez erről szól ráadásul kutya kötelességük vólna. Minden nap mulasztanak, megszegik a törvényeket szabájokat amiket megtartaniuk kéne. Ha ilyen a rendfenntartás milyen legyen a nép? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!