Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Szerinted melyik áll közelebb...

Szerinted melyik áll közelebb a jövőhöz, a liberális vagy a totalitárius disztópia? (tudom, egyik se pontos leírása a jövőnek nyilván)

Figyelt kérdés

Ugye az 1984 a totalitárius disztópia, a Szép új világ a liberális disztópia.

Megpróbálom összefoglalni a jellemzőit azoknak akik nem olvasták (és hátha meghozom a kedveteket hogy elolvassátok!):

1984:

-Mottó: A háború béke, a szabadság szolgaság, a tudatlanság hatalom

-A társadalom hierarchia: Nagy testvér, Belső párt, Külső párt, Prolik

-Ideológia: Kötelező Nagy testvér imádata, a belső és külső ellenség gyűlölete, és mindent elhinni amit a párt mond. Pl. ha egyik nap egyik nagyhatalommal viseltek háborút és a másik a barát, másik nap az addigi barát lesz az ellenség és ellenség a barát, akkor nem mondhatod azt hogy "hát de idáig nem úgy volt". Ebből a könyvből jön az az ismert mondás, hogy ha a hatalom azt mondja, akkor 2 + 2 = 5.

-A rendszer működése: a fent említett háborúk lekötik az emberek figyelmét, és a gazdaságot is ez tartja fenn. De igazából egyik nagyhatalom se akarja megnyerni a háborút, csak az "ütközőzónán" belül tologatják a határaikat.

-Szex: ha nagyon muszáj, akkor is csak gyereknemzés céljából. Amúgy szigorúan erkölcstelen tett, egy szép lány / helyes fiú nem lehet fontosabb mint Nagy testvér.

-Múlt: eltörölve, semmilyen irodalmi mű vagy mi egyéb nem maradt fenn. A múlt egy szörnyű, elnyomó korszak volt. Annyira utálják a múltat, hogy a nyelvet is átírják. Az új nyelv lényege hogy minél kevesebb szóból álljon, hogy minél kevesebb "bűnös gondolat" születhessen.

-Úgynevezett teleképek vannak mindenfele (a lakásokban is), amik egyrészt a propagandát közvetítik, másrészt megfigyelnek téged. Ha bármit csinálsz ami nem rendszerhű (legyen alvás közbeni mormogás Nagy testvér utálatáról), akkor elvisznek, és megsemmisítenek.

Szép új világ:

-Mottó: közösség, identitás, stabilitás

-A társadalom hierarchiája: alfa, béta, gamma, delta, és epszilon emberek. Minél magasabban vagy a hierarchiában, annál okosabb és erősebb vagy. (Az embereket kémcsövekben tenyésztik ugyanis, és mindenkit úgy tenyésztenek, hogy ellássa azt a feladatot amit szánnak neki. Azért nem tenyésztenek csak alfákat, mert az alfák boldogtalanok lennének pl. földművesként.)

-Ideológia: Kettő dolog fontos: a globális közösséghez való tartozás és a boldogság. A globális közösséghez úgy tartozol, hogy ugye nincs család meg párkapcsolat meg semmi ilyesmi, és hogy elvárt a közösségi eseményeken (pl. sport) való folyamatos részvétel. Boldog meg úgy leszel, hogy mindenki mindenkivel szexel, létezik egy drog aminek nincs semmilyen mellékhatása csak boldoggá tesz, és hogy úgy nevelnek, hogy boldog legyél abban a feladatkörben amit neked szánnak. (Pl. ha a trópusokon kell laknod, akkor úgy nevelnek hogy utáld a hideget, és szeresd a meleget.)

-Múlt: eltörölve. Nem utálják mint az 1984-ben, csak lenézik, primitívnek tartják hogy az emberek valaha szerelmesek voltak meg családot alapítottak. Úgy tartják, hogy ezek az emberi boldogság útjába állnak. Természetesen nincs is hozzáférés pl. szépirodalomhoz.

-Ha nem illesz a társadalmi rendbe (pl. nem vagy elég közösségi ember, vagy a többi emberrel mélyebb kapcsolatot keresel mint a szex), akkor komoly retorzió nem ér, száműznek valamelyik szigetre, hogy a többi embert ne zavard. Sőt, azon a szigeten még együtt is leszel ugye a saját elégedetlen fajtáddal.

2019. jan. 22. 12:02
 1/10 anonim válasza:
100%
Ez egy érdekes kérdés. Ha e kettő út létezne csak szerintem egymás mellett szigorúan elhatárolva mindkettő megszületne. Számomra a leginkább elképzelhető jövő a törekvés mentén korcsosulhat el ami a média, socialmedia, és a szórakoztatóipar által hamis boldogsággal, célokkal, és eredményekkel csillapítja az erősen korlátolt, vakon rossz helyzetbe nyomott társadalmat. Pl: Menekülő ember, Fekete tükrök 3. évad 1. rész...stb
2019. jan. 22. 12:20
 2/10 anonim ***** válasza:
70%
A Szép új világról, hogy jut valakinek eszébe a liberalizmus?
2019. jan. 22. 12:24
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Merem remélni, az orwelli világ nem valósul meg.
2019. jan. 22. 12:25
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Én optimista vagyok a jövőt illetően, szerintem a Szép új világban leírtak fognak bekövetkezni, habár vannak benne dolgok, amiket én másképp látok. Például az emberi munkaerő-szükséglet folyamatosan vissza fog szorulni és nem kell majd dolgozni a ma ismert munkakörök legnagyobb részében, tehát ilyen kasztosodás nem lesz, mint ami a regényben van. És itt most nem kimondottan a fizikai munkakörökről beszélünk, mert például egy könyvelő munkája egy algoritmussal könnyebben ki lesz váltva, mint egy kőműves vagy ács munkája egy helyettük dolgozni képes androiddal.

Azt sem hiszem, hogy annyira felszínes lesz a társadalom, mint ahogy a történetben van, mivel jelenleg is azt lehet látni, hogy egyre érzelmesebbek az emberek. Ma már komoly gondot okozna nekem egy csirke nyakának az elvágása vagy egy disznó leölése, miközben nagyanyámnak és nagyapámnak ez nem jelentett komoly problémát, az egyik dédnagyapám pedig még harcolt is a Don-kanyarban, ahol embereket ölt, talán még orosz vagy ukrán nőket is megerőszakolt a bajtársaival, csak erről ugye nem illik beszélni.

Szóval azt látom, hogy a mostani, fiatal generáció azért kulturáltabb, mint ami például 40-50 évvel ezelőtt volt, akármennyire is szeretnek károgni az idősebbek, hogy "hájezekamajifijatalok". Apám a 70-es évek elején volt tinédzser és olyan meredek dolgokat mesélt, hogy elmentek pajtadiszkóba Zsigulival 8-an, ahol tömegverekedés robbant ki köztük és egy csapat kisebbségi között és egymásnak estek vascsövekkel, botokkal, boxerekkel, sörösüvegekkel, stb. Na, azért én mostanság ilyeneket nem látok, én például amerikai focizok haverokkal, szerepjátékozni is szoktunk vagy éppen a gépen tolunk multiban valami stratégiai játékot vagy elmegyünk túrázni/sátorozni egyet a szabadba, de nem verjük agyon egymást. Szóval szerintem a világ határozottan kulturálódik és ez a jövőben csak jobb lesz.

2019. jan. 22. 12:42
 5/10 anonim ***** válasza:
92%

Itt hamarosan drasztikus létszám csökkentés várható, csak jöjjön el az az idő, amikor már nem kell ennyi ember, aki fogyaszt meg előállít.

Majd jön egy járvány, ami tizedel és minden meg lesz oldva.

2019. jan. 22. 12:45
 6/10 anonim ***** válasza:

Na, bocs, fater nem a 70-es évek elején volt tini, hanem a 80-as évek elején.

Amúgy én már láttam olyan vitát is valamelyik angol oldalon, ahol a Star Trekből elemezték a Föderáció és a Borg társadalmát. A Föderáció ugye egyfajta kommunizmus, ahol nincs pénz és bőven el van látva mindenki anyagi javakkal, de minden ember elég fejlett tudatossági szinten van, így ez nem jelent problémát. Ezt a társadalmi modellt a nyugati világ jövőjének tekintették, míg a Borghoz a kínaiakat hasonlították, ahol a kormány már most droidokat akar gyártani az emberekből a digitális diktatúrájukkal. Érdekes összevetés volt, mindjárt megkeresem.

2019. jan. 22. 12:49
 7/10 anonim ***** válasza:

Ezek a múltbeli irányzatok nagyon durvák, a valóság sokkal finomabb.

Nincs szükség az emberek megsemmisítésére, vagy száműzésére, hiszen a propagandamódszerek, a meggyőzés egyre finomabbra hangolódik és egyre hatásosabb módszereket alkalmaz.

A genetikai szabályozás is másképpen történik, mint azt elképzelték és minden egyre finomabbá válik.

Szerintem a kettő összefog keveredni, egyre nagyobb lesz az általános szabadság, de ezzel párhuzamosan az ellenőrzés is, amelyre egyre több a lehetőség.

A múltat nem törlik el, sőt egyre érdekesebbé válik, egyre jobban kutatják, de persze a divat, vagy a viselkedésminták csak módjával merítenek belőle, minden változik és átalakul, még a szexuális szokások is.

Mivel a túlnépesedés miatt nem szükséges a szaporodás erőltetése, a szex elsősorban örömforrássá válik, így a mostaninál is nagyobb szerephez juthatnak az alternatív szexuális szokások, nem lesz preferálva a hetero és a világ népessége előbb, utóbb biztosan összekeveredik.

Sajátos egyvelege keletkezik a kétféle társadalmi rendnek, hiszen a szabadság egyre nagyobbá válik, az ellenőrzés csak a devianciákra, a nem kívánt jelenségek kiszűrésére korlátozódik, de egyre hatékonyabbá válik és megtűrik a megcsontosodott csodabogarakat is, csak kevés követőre fognak találni.

2019. jan. 22. 13:07
 8/10 anonim ***** válasza:
66%
Mi a jobb : kerékbe törnek vagy felnégyelnek? Kb ugyanaz a kérdés.
2019. jan. 22. 13:16
 9/10 anonim ***** válasza:
42%

Nem tudom, ez utóbbi világ nehezen elképzelhető, mert valahol diktatúra is, nem is, és nem ölik meg a lázadó embereket, ami furcsa.

Jelenleg egy liberális diktatúra felé haladunk, egy elkorcsosuló világ felé, az emberek IQ-ja csökken, egyre nő a liberalizmus hatalma, paradox módon a liberalizmus illiberalizmusa, politikai korrektség, a gyengék túlkompenzálása, mindenféle nemek, furcsa ötletek megvalósítása. Pl. a nem fehéreket pozitívan diszkriminálják a fehérekkel szemben, nem fehér rasszizmus nem is létezik a liberalizmus szerint. Nincs logika ebben sem, ahogy sok mindenben. Nemrég egy fekete francia rapper enyhén szólva rasszista klipet készített, felfüggesztett pénzbüntetést (!) kapott. Egy fehér antiszemitát, aki enyhén kritizált egy népet, egy év börtönre ítélték.

2019. jan. 22. 15:18
 10/10 anonim ***** válasza:

A 2. változat is egy diktatúra, csak ezúttal liberálisnak hazudja a vezetésük.

Néztem nagyon régen Szűcs és Horváth által vezetett magyar tudományos-fantasztikus műsorokat (aki nézi őket az tudja, melyik műsorok ezek) és ők az egyik adásban mondták el, hogy a világ kormányai azt akarják elérni, hogy az állampolgárok egy idő után saját maguk kérjék a teljes ellenőrzésüket és a szabadságuk korlátozását (ugye, a szabadság nem kívánatos, utálatos lett). Ezt akkor kicsit beteg fikciónak gondoltam, de most már kezd valósággá válni.

2019. jan. 22. 18:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!