Milyen vázlatpontok legyenek a Totalitárius rendszerek a XX. Századi Európában c. szakdogához?
Aki írt már hasonló témában szakdogát, milyen vázlatpontjai voltak??
Már írtam olyanokat mint pl. totalitárius ideológiák, aztán maguk a rendszerek, totalitarizmus megfogalmazásai. Írnám még a totalitarizmus elméleteit is, de ehhez kevés anyagom van.
Milyen könyveket tudnátok ajánlani??
Köszi
Szerintem ez akkora téma, hogy erről húszkötetes enciklopédiát lehet írni, nem szakdogát.
De ha valamilyen szűkebb szempontot tudsz mondani, ahhoz esetleg ajánlhatok pár könyvet.
Ez nem egy praktikus szakdolg. cím! A historiográfia azt mutatja, hogy szeretnek a tot. rendszerek között (Harmadik Bir.; SZU) párhuzamokat vonni, valójában a legkevésbé sem vehetők egy kalap alá. Értem, hogy mire gondolsz. Vázlatpontokat adni nem tudok, de nem is lenne értelme: higgy nekem, a munka során folyamatosan változni fog! ;)
A sztálinizmussal kapcsolatban tudok neked javasolni egy rövid tanulmányt, mely szerintem nagyon jól foglalja össze a valaha volt vagy jelenlévő paradigmákat:
Bartha Eszter: A sztálinizmus a régi és új historiográfiában: A jelenség meghatározásának elméleti és módszertani problémái In: Krausz Tamás (ed.), Tanulmányok és dokumentumok a sztálinizmus történetéből. Budapest, Tankönyvkiadó, 2003.
A többi totalitárius rendszer megítélésének historiográfiai hátterében nem vagyok ennyire sem itthon, nem ez a kut. területem.
Köszönöm az eddigi válaszokat!! :)
A szakdoga címét a konzulensem adta, ajánlott is jó sok irodalmat hozzá, azt mondta, hogy ebből simán lehet írni 60-70 oldalt; igen ám, csak nem állhat az egész történeti részből, kellenek államtani, filozófiai részek is, és ugye ez okozza a nehézséget... :S
Lézer Anton: Köszönöm a könyvet, amit ajánlottál, hétfőn már megyek is a könyvtárba. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!