A kapitalizmusban az átlagembernek esélye sincs a boldogságra?
Itt vagyok 20 éves,lassan pályakezdő.Ha befejezem az egyetemet,nem tudok elhelyezkedni,elmehetek majd valami gyárba robotolni,rabszolgamunkát végezni havi 110-120 nettóért,ami semmire sem elég.Saját lakásom,házam így az életben nem lesz.Kocsim is csak valami ócska,használtautó.Majd 50 évesen is valami albérletben fogok lakni magányosan,pénzproblémákkal küzdve,míg más palotában lakik és luxusautókkal jár.
Persze ha nem lett volna rendszerváltás,lehetne egy stabil,biztos jövőm,nyugodt életem,semmin sem kéne stresszelni,lehetne jobb fizetésem,saját lakásom,mindenem meglehetne amit akarok..De hála ennek a kizsákmányoló rendszernek semmim sem lesz,az egész életem egy nagy szar lesz
A nővérem most jelentkezett egy állásra és havi 68 000 ft fizetést ígértek neki!
Kellett a francnak a rendszervàltás.Milyen jól élhetnénk ha még mindig Kádár lenne..
'Kellett a francnak a rendszervàltás.Milyen jól élhetnénk ha még mindig Kádár lenne..'
A rendszerváltásra szükség volt, már csak a szovjet blokk szétesése miatt is. Jah, menne a habzsi-dőzsi, az árát pedig majd ráterheljük az utánunk jövő generáció(k)ra. Tényleg jó ötlet...
"A nővérem most jelentkezett egy állásra és havi 68 000 ft fizetést ígértek neki!
Kellett a francnak a rendszervàltás.Milyen jól élhetnénk ha még mindig Kádár lenne.."
Én el nem tudom képzelni, hogy honnan veszed ezt a sok butaságot. Szüleidtől hallod, hogy milyen jó volt régen?
Honnan veszed az ötszörös fizetéseket? Még reálértékben se volt még duplája sem. Az árak a bérekhez voltak igazítva, mert a KGST belső piacán ezt megtehették, de ha picit távolabbról megnézhetted volna, lényegesen alacsonyabb életszínvonal volt itt, mint nyugaton. Kb. a tizedét kereste egy magyar pl. egy osztrák vagy német munkásnak.
Igaz, hogy létbiztonság volt, és senkit nem hagytak éhen halni, és sok állami bérlakás volt, ahol nagyon kevés lakbérért lehetett lakni, és az állam gondoskodott mindenkiről, de ettől függetlenül nagy szegénység volt.
Én egy 26 lakásos panelban éltem 12 éves koromig, és 2 családnak volt autója. Egy 100-as Skoda és egy Trabant árválkodott a ház előtt 1982-ben.. Nem a bérek értéke volt több, hanem az igények voltak sokkal alacsonyabbak. Nem volt autó, nem volt internet, nem volt telefon, nem voltak márkás ruhák, nem költöttek luxuscikkekre az emberek, nem kellett 200 ezerért telefont venni, és 500 ezerért a legújabb UHD tévét.
A faluban élők önellátóak voltak gyakorlatilag. Megtermelték a krumplit, hagymát, hizlalták a disznót, voltak csirkék, tyúkok, libák. Mindenki úgy boldogult, ahogy tudott.
Az biztos, hogy vidámabbak voltak az emberek, nem volt ilyen stresszes az élet, de kemény idők voltak, és keményebb embereket faragott belőlünk.
Te eltudnád képzelni a mai világban, hogy 6 km-ről tologatod haza biciklin a malacoknak és a tyúkoknak a takarmányt 50 kilós zsákokban, vagy minden szabadidődben a szőlőt metszed, vagy a 35 fokban napokig krumplit kapálsz?
Csak azt tudom mondani, hogy hasonlítsd össze, hogy a kapitalista országok milyen életszínvonalig jutottak, amíg a keleti blokk csak egy helyben vegetált.
Én nem tudom, hogy hol éltek, és a nővérednek milyen végzettsége van, de ma már képzettség nélkül is lehet nettó 150 ezret keresni. Ha a ti környéketeken nem lehet, akkor el kell menni 50-100-200 km-re, de ti még fiatalok vagytok, úgyhogy külföldre is mehettek. Senki nem kényszerít benneteket arra, hogy 68 ezerért dolgozzatok.
Tényleg nem a rendszer hibája ez.
Volt egy számítás,hogy Kádár alatt x ft volt az átlagfizetés és y ft a kenyér.A mai átlagfizetéshez és a kenyér mai árához viszonyítva ma 1 kg kenyér árán akkor 5kg-t lehetett venni.
De azt mond meg,hogy élsz meg 68 000 ft-ből??Képzeld a buszbérlet is 30 000 ft,amivel bejárhatsz dolgozni..Az albérlet meg van 70 000 ft.Mit csináljunk,menjünk a híd alá és haljunk éhen?Jövőre már velem is ez lesz,ha befejezem az iskolát..
Én nem akarok innen elmenni.Régen az ember leélhette az egész életét akár a szülőfalujában.Ma meg költözzünk el 200km-re.Az albérlet ott is megvan 100 000 szóval sokra nem megyek a 150 000 ft fizetéssel sem.Meg tudod,a nagy büdös franc akar egy kicsi,csótányokkal teli albérletben 5 idegennel összezárva élni!
Igen ám, de az árakat mesterségesen lent tartották, nehogy lázongás legyen a vége. Akinek volt némi józan esze, az látta már a 70-es években, hogy a rendszer erősen korhad. A gulyás kommunizmust csak a Szovjetunió és a KGST tartotta életben.
Az előtted író arra akart rávilágítani, az igények akkor és most is mások voltak. Aki beérte azzal, hogy vajas kenyeret eszik, néha sült csirkével, és bevág mellé egy nagy korsó sört, pohár tejet stb., az valóban elégedett volt a rendszerrel, de aki többre vágyott ennél, az már korlátozottnak érezte a rendszer nyújtotta lehetőségeket. Tömören: ha nem akartál mást, csak jóllakni, sört inni literszámra és futballmeccset stb. nézni, a te korszakod volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!