A magyarországi pártokat hol helyeznétek el a politikai koordinátarendszerben?
Tőlem mindegyik itthoni párt távol áll. Én magamat a lila mezőben helyezném el.
Megfogtál.
A Fidesz most akkor gazdaságilag jobb vagy baloldalinak számít? A gazdasági baloldalra jellemző, hogy olyan magasak az adók, mint nálunk, nagy a társadalmi újraelosztás, de azért, hogy a szegényeknek jobb legyen. A Fidesz éppen nem ilyen, ők azért adóztatják agyon a lakosságot, hogy aztán a gazdagoknak és a pajtiknak visszaosszák a beszedett pénzeket.
Ez most akkor gazdaságilag jobboldalnak vagy baloldalnak számít?
Leírom, hogy szerintem hogy van:
Fidesz: Piros és kék határán a legtetején.
MSZP: Piros és zöld határán középen.
Jobbik: Pirosban, de nem messze a kéktől.
LMP: Zöldnek a sarkában.
Együtt: Zöldben valahol középen nem messze a lilától.
PM: Zöldben.
Dk: Zöld és a lila határán középen.
Momentum: Zöldben, de közel a centrumhoz ahol az összes találkozik.
Én: A lilának a legsarkában :-(
Magyarországon nincsen gazdaságilag jobboldali párt. Alapvetően mindegyik pártunk a piros vagy a zöld mezőben helyezkedik el. Még talán a Fidesz és a Dk áll ehhez a legközelebb ,de ezek is középen vannak a bal és jobb oldal között.
Egyébként azért is érdekes ez az ábra, mert nagyon jól rávilágít, hogy nálunk mennyire félreértik a jobb meg baloldalt azt emberek. Alapvetően az itthon magukat jobboldalinak vallók a piros mezőben helyezkednek el, a baloldalinak vallók pedig a zöldben, legalábbis a pártokból mindegyik ezekben a mezőkben található.
"Fidesz: Piros és kék határán a legtetején."
Azt azért nem mondanám. Amelyik rendszer annyira autoriter, hogy a legtetejére kerül, az már totalitárius rendszernek számít. Hitlerizmus, sztálinizmus, vörös khmerek, stb.
A többi kb. stimmel, habár sokszor túlzásokba esel. Az LMP nincs a zöldnek a sarkában, de benne van a zöldben.
Ez amúgy vajon a Kádár nosztalgiának köszönhető, hogy nálunk ennyire baloldaliak a pártok és az emberek?
Én fiatal vagyok, a rendszerváltás után születtem, valószínűleg ezért gondolkodok teljesen másképp, mint az előttem lévő generációk.
Ahogy a magyarokat ismerem, hidd el nekem, még egy gazdaságilag jobboldali rendszerrel sem tudnának fejlődni.
Abból is valami elcseszett Mad Max országot csinálnának vagy valami ilyesmit. Az oroszoknál is ez volt a 90-es években. A Szovjetunió bukásával szabadjára lett engedve a sok kromoszómahibás ősember és elkezdték egymást eltaposni és agyonverni.
Én a mostani magyar társadalomból is valami ilyesmit nézek ki, mint ami akkor ott volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!