Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Horthy miért nem hallgatott...

Shan-Yu kérdése:

Horthy miért nem hallgatott Telekire 1943-ban?

Figyelt kérdés

Teleki az eszképizmus legvégső formájába menekült, ezzel üzenve hogy Magyaro. ne csatlakozoon a II. vh németekhez.

Horthy meg nem hallgatott rá. Miért?

(Ez ugyanaz a Teleki aki Osiwicin ben fönn van a falon)

2017. júl. 12. 19:12
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ugyan azért amiért Hitler sem hallgatott a tábornokaira soha sem. A legtöbb vezető önfejű és nem tűri ha megmondják neki hogy mit csináljon. Amúgy sok választása nem volt Horthy-nak, vagy csatlakozunk hozzájuk vagy 45 helyett már 41-ben megszállnak és hatalomra helyezik a Nyilasokat. Legalább Lengyelország megtámadásakor ellent mertünk mondani a németeknek. Amúgy máshogy is alakulhatott volna Mo. helyzete, a szovjetek is ajánlatot tettek hogy csatlakozzunk hozzájuk és visszaadják egész Erdélyt, de Horthy rettegett attól hogy újra a kommunizmus legyen Magyarországon. Az teljesen esélytelen volt hogy kimaradjunk az egészből, főleg miután Hitler területeket adott nekünk.
2017. júl. 12. 19:25
 2/10 anonim ***** válasza:

Igen. Teleki levelében intette Horthyt - de nincs bizonyíték arra, hogy valóban ő írta.

1# Sztálin megírta még a háború előtt, hogy Magyarország nem tarthatja meg a területei (akkor még csak Felvidék volt meg Kárpátalja).

2017. júl. 12. 19:29
 3/10 anonim ***** válasza:
...levélben. Azt hiszem, az angoloknak.
2017. júl. 12. 19:30
 4/10 anonim ***** válasza:

"Sztálin megírta még a háború előtt, hogy Magyarország nem tarthatja meg a területei"

Erről nem tudok, az viszont tény, hogy mikor a németek, szlovákok és románok már hadba léptek a Szovjetunió ellen a szovjetek jelezték Magyarországnak, hogy a semlegességért cserébe a háború után támogatja az összes magyar területi nyereség megtartását, sőt Dél-Erdély kapcsán további területekre számíthatunk.

Szóval lehet a háború előtt ezt mondta, de ha semlegesek maradunk ma úgy kb. 200 ezer négyzetkilométer volna az ország...

A bolgároknak ugyanezt üzenték, és ők meg is tarthatták Dél-Dobrudzsát, amit 1940-ben szereztek meg Romániától.

2017. júl. 12. 21:11
 5/10 anonim ***** válasza:
4-es. Magyarország csak azért lépett be a szovjetek elleni háborúban, mert akkor mindenki úgy gondolta és meg volt győződve róla, hogy annak hamar vége lesz. És pont ez az, hogy a szlovákok, románok már beléptek előbb, mint mi, nem akartunk kimaradni egy sikeresnek vélt hadjáratról.
2017. júl. 12. 22:16
 6/10 A kérdező kommentje:

A kérdésemnek van egy olyan vonzata is, hogy miért utálja mindenki Teleki Pált.

Kétszer volt miniszterelnök, mindkétszer NAGYON nehéz időszakban. Mindkétszer NAGYON rövid ideig, ami szerintem szintén nem véletlen.

(Tisztában vagyok vele, hogy az afrikai Teleki-vulkán nem az ő nevét viseli)

Konkrétan olvastam egy cikket, ami örömtáncot lejt azon hogy Teleki 1943-ban főbe lőtte magát.

Ez olyan mintha annak örülnénk, hogy Széchenyi István főbelőtte magát, vagy hogy József Attila beugrott a villamos elé.

2017. júl. 16. 17:02
 7/10 A kérdező kommentje:

Elnézést, elírtam.

1941-ben halt meg.

2017. júl. 18. 20:46
 8/10 anonim ***** válasza:
József Attilát meg egy tehervonat gázolta el Balatonszárszón és nem villamos, ráadásul valószínűleg baleset volt nem öngyilkosság, bár erről a mai napig vitatkoznak.
2017. júl. 18. 22:18
 9/10 A kérdező kommentje:

József Attila nem akkor halt meg, amikor NAGYON üldözték a kommunistákat?

(Tekintet nélkül arra, hogy kinőtte-e már azt a kort vagy sem)

2017. júl. 20. 12:31
 10/10 A kérdező kommentje:

Belátom hogy nagyon lehangoló, hogy eddig ilyen gyászos szomorú dolgokról beszéltünk. És csak a múltról.

Konkrétan a történelem egyik legdurvább időszakáról.

Tájékozódás céljából tettem föl a kérdést, de már igazából bánom hogy feltettem, és szeretném ha Magyarország a gyászos múlt helyett a jövőbe nézne.

Elnézést kérek mindenkitől, akit érzékenyen érint az a borzalmas korszak.

2017. júl. 22. 23:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!