Az amerikaiaknak az volt a terve Teheránban (1943) és Potsdamban (1945) is hogy hazánkat Németországhoz csatolnák. (? ) Többi lent.
Olvastam róla többször is hogy az amerikaiaknak még Potsdam-ban is volt olyan tervük hogy Németországot két részre osztanák.
Lenne egy Észak Németország,tulajdonképpen ez a mai Németország lett volna Bajorország és Baden Württemberg kivételével.
Továbbá Észak N.országhoz tartozott volna Szilézia is amit tudjuk hogy a lengyelekhez csatoltak kárpótlásul amiért a szovjetek elfoglalták Kelet Lengyelországot.
Továbbá lett volna Dél Németország,ami tartalmazta volna Baden Württemberg-et,Bajorországot,Ausztriát és Magyarországot is.
Nem mondhatni hogy egy röpke felvetés lett volna az USA részéről hisz még Potsdamban(1945)is ezt a tervet akarták megvalósítani csak hát az oroszok egészen Berlinig vonultak és onnan nem is mozdultak pár évtizedig.
De Poroszországban és Sziléziában olyan pusztítást,gyilkolást,nemi erőszakot stb követtek el a ruszkik hogy a németek tömegesen menekültek a mai Németország területére.(exodus)
Szóval a magyaroknak mennyire lett volna jó ha most egy Dél Németország nevű országban élnénk?
Mennyire lehetne használni a magyar nyelvet?stb..
Ez Churchill terve volt, nem az amerikaiaké, viszont a szovjetek ellenállásán elbukott.
Szövetségi államként képzelte el Churchill, tehát a magyar nyelv lett volna a hivatalos Magyarországon továbbra is.
Jó akkor lett volna, ha ez a fiktív ország nem a szovjet megszállási övezetbe került volna.
Amúgy elég valóságtól elrugaszkodott elképzelés volt.
A magyar nyelv megmaradt volna , Németországban a szorboknak is megmaradt a nyelvük , kultúrájuk.
Németül viszont minden magyar jól tudna.
Mennyire lett volna jó?
Nehéz megmondani.
Annál ami történt valószínűleg jobb lett volna.
Az amerikaiaknak is volt olyan elrugaszkodott elképzelésük hogy visszaállítják a Monarchiát Németország ellensúlyozására, emigránsokból próbáltak katonákat is beszervezni ehhez, de győzött a józan ész és lefújták az egészet.
Jajj micsoda világ, mindenre linket kérnek. Az internet tele van hülyeséggel gyerekek. :)
Amúgy, mint írtam, a kérdező téved, mert Churchill nevéhez fűződik az ötlet:
Churchill távirata Roosweltnek: „Mint tudja, nekem mindig határozottan tetszett az az elképzelés, hogy Bécs egy nagy dunai konföderáció fővárosa legyen. Én ebbe Magyarországot is belevenném”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!