Demokratikus az Amerikai választási rendszer?
Demokratikusnak demokratikus, persze nyilván lenne mit javítani minden választási rendszeren. Nekem eddig ez a javaslat tetszett a legjobban, mert a megosztásra játszó pártokat el lehetne vele küldeni a búsba:
Szerintem ideje lenne megreformálni.
Lásd a Bush vs. Al Gore vagy a mostanit:
Trump 60,049,440 millió szavazattal, Clinton pedig 60,438,903 millió szavazattal rendelkezik. Trumpnak 290, Clintonnénak pedig 232 elektora van jelenleg (ezek a számok még nem véglegesek de nem nagyon fognak változni).
Tehát Trump kevesebb szavazatot kapott de az elektori rendszer lehetővé tette azt hogy ő legyen az elnök. Azt hiszem hogy ilyen a történelem során eddig négyszer történt (legutóbb 2000-ben).
Igaz nem minden választás így dől el de én ezt nem nevezném teljesen demokratikusnak.
4-es vagyok
Igaza van a hatosnak. Hozzátenném hogy az előválasztáson választott delegáltaknak sem kötelező a nép által választott elnökjelölt-aspiránsra szavazni. Igaz hogy az még soha nem történt meg (tudomásom szerint) hogy annyi delegált vagy elektor ment volna szembe a nép akaratával hogy az befolyásolja az előválasztásokat vagy az elnökválasztás de mindig van 1-2 elektor vagy delegált aki a saját akarata szerint dönt (idén is volt ilyen).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!