Szavaznál erre a pártra?
Név: Magyar Demokrácia és Hosszútávú Jólét Pártja
Programpontok (több ideológia és párt vonásait, terveit is átvenné, ezeket jelzem):
1. A határon túli magyarok szavazójogának megtartása (a Fidesz nyomán)
2. Határozottabb fellépés Székelyföld, Kárpátalja, a vajdasági magyarok, a partiumi magyarok, a bánsági magyarok, az észak-erdélyi magyarok és a szlovákiai magyarok autonómiájáért
3. Svájci típusú félig-közvetlen demokrácia létrehozása (évente 1-2 népszavazással, viszont sokkal olcsóbban, mint most), az alkotmány módosításához és az abból nem levezethető törvényekhez népszavazási beleegyezésre volna szükség
4. A megyei és települési önkormányzatok szélesebb körű önrendelkezése, az állami költségvetés 10-10 százalékával a megyék illetve a települések rendelkeznének és több hatáskör lenne a megyei közgyűlések és a települési/kerületi képviselő-testületek hatáskörébe utalva
5. Országos szintű fizetésemelés (valamennyi parlamenti párt támogatja), az állami fizetések 100 százalékos emelése, valamint a minimálbér legfeljebb 150 százalékáig terjedő fizetések 100 százalékos támogatása úgy, hogy a többletet az állam egy ún. feltételhez kötött jövedelem formájában utalná a dolgozóknak.
6. Az önkormányzati képviselők, bizottsági tagok és társadalmi megbízatású polgármesterek, alpolgármesterek
és megyei közgyűlési alelnökök tiszteletdíjának többlépcsős, 50 százalékos csökkentése (a helyi politikusok ne a pénz, hanem a lokálpatriotizmus, a tenni akarás miatt dolgozzanak, az így megspórolt összegeket az önkormányzatok a legalacsonyabb fizetések megemelésére, kulturális programokra, új települési munkahelyek (pl. egy helyi kis gyár) létrehozására fordíthatnák.
7. Az országgyűlési képviselők és egyéb politikusok mentelmi jogának megszűntetése és vagyonosodási eljárás bevezetése (Jobbik nyomán)
8. Korrupcióellenes ügyészség létrehozása
9. Visszahívhatóság bevezetése (önkormányzati, megyei önkormányzati képviselőt a települési/megyei választópolgárok egyharmadának, polgármestert, megyei közgyűlési elnököt, országgyűlési képviselőt a települési/megyei/választókerületi választópolgárok felének aláírásával vissza lehet hívni)
10. A politikusok fizetésének csökkentése, öt év alatt 50 százalékkal (képviselők, megyei közgyűlési elnökök, polgármesterek, kormánytagok (tehát a főállású politikusoké)
11. Az 50 ezer forint alatti nyugdíjak 150 százalékos, a 150 ezer forint alatti nyugdíjak 100 százalékos emelése, a 300 ezer forint feletti nyugdíjak 33 százalékos, az 500 ezer forint feletti nyugdíjak 50 százalékos csökkentése
12. Nyugatbarát politika kialakítása, baráti viszony az EU-USA-tengellyel
13. Az Európai Unió megreformálásának támogatása
14. Az államilag finanszírozott helyek növelése, az állam által támogatott félévek emelése 10-ről 30 félévre (feltétel: érje el a tanulmányi-érettségi-többletpontok alapján az államilag finanszírozott képzéshez szükséges pontokat)
15. A kötelező tantárgyak 5. évfolyamtól a matematika, magyar, történelem, angol, német, testnevelés, etika lennének, ezekből heti 16-21 óra volna (évfolyamfüggően), valamint heti 6-10 órát (évfolyamfüggő) a diák szabadon választana (a 3-5 választott tantárgy heti 2-2 órát jelentene)
16. A hittan órák kizárólag fakultatív jelleggel való bevezetése
17. A matematika, mint érettségi tárgy kiváltható legyen egy másik természettudományos tantárggyal
18. Az állások betöltésére meghirdetett pályázatok név nélkül érkezzenek be, hogy ne legyen részrehajlás, vagy ne pártkatonák kerüljenek magas posztokba (pl. iskolaigazgató, hivatalvezető, jegyző, stb.)
19. A mindenkori legalacsonyabb nyugdíj értékének növelése 28 500 forintról a létminimum összegére
20. A csok kiterjesztése a munkaviszonnyal nem rendelkezőkre és a büntetett előéletűekre is, valamint a 10 millió forint mellé ne legyen kötelező a hitel felvétele (nem tudom, ez most hogy van)
21. A házassággal egyenértékű bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése a homoszexuálisok számára (kivétel: ne fogadhassanak örökbe) (nem tudom, ez most így van-e)
22. A hadsereg létszámának növelése 50 ezer főre.
23. Önálló határőrség létrehozása (Jobbik nyomán).
24. A kisvállalkozások esetében a végkielégítés 50
százalékát az állam vállalja át
25. Az oktatásban vegyes rendszer bevezetése: amelyik település/egyház/alapítvány/megye akarja, átveheti az iskola működtetését és/vagy fenntartását.
26. Gyermek - és ifjúsági önkormányzatok létrehozása országszerte az ifjúsági érdekképviselet céljából
27. A pártalapítás megkönnyítése, a kötelező minimum létszám 50 százalékos csökkentése, a két választáson való nem indulás ne legyen ok a megszűntetésre.
28. A felesleges kiadások átcsoportosítása a nyugdíjemelésre, a feltételhez kötött jövedelemre, a fizetésemelésre és egyéb, fontos kiadásokra.
29. Különféle különadók ideiglenes (legfeljebb egy évig tartó) bevezetése a költségvetési hiány pótlására, egy év után az állam kötelessége ennek eltörlése (ez alkotmányban rögzítve)
30. A Fidesz által bevezetett mindenféle felesleges adóemelések (pl. a benzin jövedékiadó-emelése) eltörlése, de az emberi szervezetre káros élvezeti cikkek (alkohol, dohánytermékek) jövedéki adója magasabb legyen
31. A jóléti intézkedések mögött legyen tényleges fedezet, ne okozzon költségvetési hiányt (mint 2002-ben), ezért többkulcsos adórendszer, vagyonadók és egyes vállalatok államosítása (természetesen igazságos módon, nem pedig erőszakosan, mint a kommunisták)
32. A munkahelyteremtő intézkedésekből, és az ideiglenes különadókból befolyt összegből az SZJA és az ÁFA csökkentése 10-10 százalékra, majd, hogyha a gazdasági növekedés megengedi, 5-5 százalékra.
33. A népszavazási kérdések körének kiterjesztése, bármilyen, emberi jogot nem sértő kérdésben lehessen népszavazást tartani.
34. Kereskedelem a keleti országokkal, de a külpolitika inkább legyen semleges
35. Alkotmányban rögzíteni a szakmaiságot, azaz az oktatásügyek élén csak tanár, a pénzügyek élén csak közgazdász és így tovább, állhasson.
36. Az atomenergia helyett a környezetbarát, megújuló energiaforrások, a szél -, víz -, napenergia használata. Az atomerőmű-építés alkotmányos tilalma, az atomenergia fokozatos leépítése.
37. A főiskolai és egyetemi ösztöndíjak emelése több lépcsőben (akár 10 év alatt), 100 százalékkal
38. Rászorultsági alapú ösztöndíj bevezetése, azon egyetemisták számára, akik nem tudják fenntartani magukat (nincs szülői támogatás, nem tudnak diákmunkát vállalni), külön ösztöndíj bevezetése tanulmányi átlagtól függően
39. A kollégiumi helyek megnövelése (ez egyúttal munkahelyteremtő is)
40. A primer és szekunder szektor megerősítése, mivel ezekből származik nyereség.
41. A kommunizmus még élő bűnöseinek bíróság elé állítása, az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala, az 1990 óta kormányzó politikusok átvilágítása, hogyha bűnt követtek el, elszámoltatás (a Jobbik nyomán).
Ez a párt centralista volna, azaz jobb - és baloldali egyaránt. A klasszikus liberalizmus, a konzervativizmus, a szociáldemokrácia, a kereszténydemokratizmus, a patriotizmus, a lokalizmus és a lokálpatriotizmus értékeit vallaná.
Bele mazsoláztam...
Vannak olyan helyek amik miatt megérné örömömbe magamat leszopnom ,de amikor azt a részt olvastam ,hogy: "a konzervativizmus, a szociáldemokrácia, a kereszténydemokratizmus, a patriotizmus, a lokalizmus és a lokálpatriotizmus értékeit vallaná."
Elment a kedvem.
Nekem a "100%-os nyugdíjemelésnél" meg az "állami fizetések 100%-os emelésénél" ment el a kedvem.
Meg az atomenergia leépítésénél.
Igazán ne haragudj, nem olvastam végig, de megláttam egy tárgyi tévedést, szeretnélek kijavítani:
"40. A primer és szekunder szektor megerősítése, mivel ezekből származik nyereség."
Minden fejlett ország jellemzője, hogy a GDP-jük jelentős hányadát a tercier adja, szemben pl. az 5 % alatti primer-el.
És van néhány dolog, amit egyáltalán nem is értek:
"20. A csok kiterjesztése a munkaviszonnyal nem rendelkezőkre és a büntetett előéletűekre is, valamint a 10 millió forint mellé ne legyen kötelező a hitel felvétele (nem tudom, ez most hogy van) "
Ha még potyára kapnának egy új házat, teljesen felszerelve, attól még a 3 gyerekes munkanélküli ugyanúgy éhezni fog a gyerekeivel együtt.
Amúgy olvastam nagyon jókat is, csak nem látom, hogy a 100%-os és afeletti fizetésemeléseket és egyebeket miből akarod finanszírozni, miközben csökkentenéd a jövedelem utáni és fogyasztási adókat is. Ha az ország minden munkanélkülije most nekiállna termelni, az se pótolná a kiesést, van egy olyan sejtésem.
Szerintem kérdező megfelelő lakossági támogatás nélkül még a legjobb program is halálra van ítélve, vele együtt a fejlődés is.
Ha most a magam szimpátiaérzetemet veszem alapul, azt tanácsolnám, hogy állítsd sorrendbe a pontokat költség és idő szempontjából.
Szóval, azok a pontok valósuljanak meg első lépésben, melyek költséghatékonyan, viszonylag rövidebb idő alatt elérhetőek.
A politikusok fizetésének csökkentése tipikusan ilyen (más kérdés a kivitelezhetősége), vagy az oktatás felmenő rendszerben történő megváltoztatása, illetve a változtatások kidolgozása, illetve a 35. pont. És ez nem szerepel a pontok között, de drasztikusan csökkenteném a kormánymédia költségvetését is = évi 15-20 milliárd meg is van spórolva minimum.
Illetve itt van a nyugdíjkérdése is. Feneketlen kút. Szerintem egy fogyó és elöregedő társadalomban a nyugdíjemelésnek nem kellene szerepet adni, max. egy tisztességes stagnációt megtartani, illetve újra-elosztani. De én ilyen szempontból szélsőségesebb is vagyok, szóval nem kell komolyan venni.
"Név: Magyar Demokrácia és Hosszútávú Jólét Pártja "
Hülye név.
"1. A határon túli magyarok szavazójogának megtartása (a Fidesz nyomán) "
Nem. Nem vagyok az általános választójog híve, azoknak meg főleg nem adnék, akik itt se élnek.
"2. Határozottabb fellépés Székelyföld, Kárpátalja, a vajdasági magyarok, a partiumi magyarok, a bánsági magyarok, az észak-erdélyi magyarok és a szlovákiai magyarok autonómiájáért "
Igen. A baráti viszonyt ápolni kell, de a saját érdekeinket nem hanyagolhatjuk el emiatt.
"3. Svájci típusú félig-közvetlen demokrácia létrehozása (évente 1-2 népszavazással, viszont sokkal olcsóbban, mint most), az alkotmány módosításához és az abból nem levezethető törvényekhez népszavazási beleegyezésre volna szükség "
Szerintem a népszavazás egy hülye ötlet.
"4. A megyei és települési önkormányzatok szélesebb körű önrendelkezése, az állami költségvetés 10-10 százalékával a megyék illetve a települések rendelkeznének és több hatáskör lenne a megyei közgyűlések és a települési/kerületi képviselő-testületek hatáskörébe utalva "
Helyes. Abszolút támogatom.
"5. Országos szintű fizetésemelés (valamennyi parlamenti párt támogatja), az állami fizetések 100 százalékos emelése, valamint a minimálbér legfeljebb 150 százalékáig terjedő fizetések 100 százalékos támogatása úgy, hogy a többletet az állam egy ún. feltételhez kötött jövedelem formájában utalná a dolgozóknak."
Nem támogatom az állami beavatkozást a munkaerőpiacba. A terved hatalmas adóterheket jelentene, sok multi kivonulna, a munkanélküliség megugrana.
"6. Az önkormányzati képviselők, bizottsági tagok és társadalmi megbízatású polgármesterek, alpolgármesterek
és megyei közgyűlési alelnökök tiszteletdíjának többlépcsős, 50 százalékos csökkentése (a helyi politikusok ne a pénz, hanem a lokálpatriotizmus, a tenni akarás miatt dolgozzanak, az így megspórolt összegeket az önkormányzatok a legalacsonyabb fizetések megemelésére, kulturális programokra, új települési munkahelyek (pl. egy helyi kis gyár) létrehozására fordíthatnák."
Akár. Nincs erős véleményem.
"7. Az országgyűlési képviselők és egyéb politikusok mentelmi jogának megszűntetése és vagyonosodási eljárás bevezetése (Jobbik nyomán) "
Támogatom.
"8. Korrupcióellenes ügyészség létrehozása "
Én alapvetően inkább a politikusok hatalmának csökkentésével harcolnék a korrupció ellen, de ez se rossz.
"9. Visszahívhatóság bevezetése (önkormányzati, megyei önkormányzati képviselőt a települési/megyei választópolgárok egyharmadának, polgármestert, megyei közgyűlési elnököt, országgyűlési képviselőt a települési/megyei/választókerületi választópolgárok felének aláírásával vissza lehet hívni) "
Nincs erős véleményem.
"10. A politikusok fizetésének csökkentése, öt év alatt 50 százalékkal (képviselők, megyei közgyűlési elnökök, polgármesterek, kormánytagok (tehát a főállású politikusoké) "
Oké.
"11. Az 50 ezer forint alatti nyugdíjak 150 százalékos, a 150 ezer forint alatti nyugdíjak 100 százalékos emelése, a 300 ezer forint feletti nyugdíjak 33 százalékos, az 500 ezer forint feletti nyugdíjak 50 százalékos csökkentése "
Nem támogatom. Szerintem kevesebb állami kiadásra van szükségünk, nem többre. Max a végén a nagyon nagy nyugdíjak csökkentését támogatom.
"12. Nyugatbarát politika kialakítása, baráti viszony az EU-USA-tengellyel"
Támogatom
"13. Az Európai Unió megreformálásának támogatása"
Támogatom, de persze ez elég általános. Milyen irányban?
"14. Az államilag finanszírozott helyek növelése, az állam által támogatott félévek emelése 10-ről 30 félévre (feltétel: érje el a tanulmányi-érettségi-többletpontok alapján az államilag finanszírozott képzéshez szükséges pontokat) "
HARMINC félévre? Vagyis tizenöt éven át tanulhasson mindenki az adófizetők pénzén? Az oktatás az egyik olyan terület, ahol egyetértek az állami szerepvállalással, de nem így kellene. De egyébként én a magánszektor bevonásával próbálnám megreformálni a felsőoktatást.
"15. A kötelező tantárgyak 5. évfolyamtól a matematika, magyar, történelem, angol, német, testnevelés, etika lennének, ezekből heti 16-21 óra volna (évfolyamfüggően), valamint heti 6-10 órát (évfolyamfüggő) a diák szabadon választana (a 3-5 választott tantárgy heti 2-2 órát jelentene) "
Etika és német nem kell. A tudományos tárgyak hol maradnak? Fizika, kémia, biológia, földrajz.
"16. A hittan órák kizárólag fakultatív jelleggel való bevezetése "
Fakultatívan felőlem tanulhatnak fszverést is, de az állam ne adjon rá támogatást.
"17. A matematika, mint érettségi tárgy kiváltható legyen egy másik természettudományos tantárggyal "
Természettudományos területen úgyis kell matek is, nem értem ennek az előnyét. Max annyit, hogy egyesek inkább földrajzból mennének, mert az könnyű.
"18. Az állások betöltésére meghirdetett pályázatok név nélkül érkezzenek be, hogy ne legyen részrehajlás, vagy ne pártkatonák kerüljenek magas posztokba (pl. iskolaigazgató, hivatalvezető, jegyző, stb.) "
Könnyen kijátszható, fölösleges. A magánszektorban remélem eszedbe se jutna, de ha igen, akkor ott kifejezetten erősen ellenzem. Magán cég, ők döntik el kit akarnak felvenni.
"19. A mindenkori legalacsonyabb nyugdíj értékének növelése 28 500 forintról a létminimum összegére "
Oké, de az tényleg létminimum legyen. Tehát mondjuk ma 80.000 forint körül, nem 250.000, mert valami hülye szerint az a létminimum.
"20. A csok kiterjesztése a munkaviszonnyal nem rendelkezőkre és a büntetett előéletűekre is, valamint a 10 millió forint mellé ne legyen kötelező a hitel felvétele (nem tudom, ez most hogy van) "
A csok eltörlése.
"21. A házassággal egyenértékű bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése a homoszexuálisok számára (kivétel: ne fogadhassanak örökbe) (nem tudom, ez most így van-e) "
Én támogatom a melegházasságot és örökbefogadást.
"22. A hadsereg létszámának növelése 50 ezer főre. "
Nem támogatom.
"23. Önálló határőrség létrehozása (Jobbik nyomán). "
Nem támogatom. Nyitott határ párti vagyok.
"24. A kisvállalkozások esetében a végkielégítés 50
százalékát az állam vállalja át "
Nem támogatom, az állam maradjon meg magának és ne szóljon bele mindenbe.
"25. Az oktatásban vegyes rendszer bevezetése: amelyik település/egyház/alapítvány/megye akarja, átveheti az iskola működtetését és/vagy fenntartását. "
Támogatom.
"26. Gyermek - és ifjúsági önkormányzatok létrehozása országszerte az ifjúsági érdekképviselet céljából "
Pénzkidobás.
"27. A pártalapítás megkönnyítése, a kötelező minimum létszám 50 százalékos csökkentése, a két választáson való nem indulás ne legyen ok a megszűntetésre. "
Baromira nem érdekel.
"28. A felesleges kiadások átcsoportosítása a nyugdíjemelésre, a feltételhez kötött jövedelemre, a fizetésemelésre és egyéb, fontos kiadásokra. "
Hagyjál már a sok nyugdíjemeléssel! Értem én, hogy a nagymamád panaszkodik, hogy kevés a nyugdíja, de te nem érted hogy ez milyen iszonyatos pénz.
Átcsoportosítod az ÖSSZES állami kiadást nyugdíjemelésre, és akkor is csak kb. megháromszoroztad a nyugdíjakat. Ha csak a kidobott pénzeket csoportosítod át, az mondjuk 1% nyugdíjemelés. Ha nyugdíjat akarsz emelni, az adóemelés. Ha fizetést akarsz emelni az állami szférában, az adóemelés a versenyszférán.
Olvass egy kis Milton Friedmannt. Ne dőlj be ennek a posztkomcsi világnézetnek, hogy az állam mindenkinek adjon csak jó sok pénzt, és akkor majd jó lesz minden.
"29. Különféle különadók ideiglenes (legfeljebb egy évig tartó) bevezetése a költségvetési hiány pótlására, egy év után az állam kötelessége ennek eltörlése (ez alkotmányban rögzítve) "
NEM támogatom. Az a baj az országgal, hogy ha 120.000 forintot keresel, akkor a cég titokban 300.000 forintot fizet ki rád. Ezt megszüntetni kell, nem rontani rajta.
"30. A Fidesz által bevezetett mindenféle felesleges adóemelések (pl. a benzin jövedékiadó-emelése) eltörlése, de az emberi szervezetre káros élvezeti cikkek (alkohol, dohánytermékek) jövedéki adója magasabb legyen "
Az adók eltörlése az jó, de nem akarok helyette más adókat.
"31. A jóléti intézkedések mögött legyen tényleges fedezet, ne okozzon költségvetési hiányt (mint 2002-ben), ezért többkulcsos adórendszer, vagyonadók és egyes vállalatok államosítása (természetesen igazságos módon, nem pedig erőszakosan, mint a kommunisták) "
Ellenzem.
"32. A munkahelyteremtő intézkedésekből, és az ideiglenes különadókból befolyt összegből az SZJA és az ÁFA csökkentése 10-10 százalékra, majd, hogyha a gazdasági növekedés megengedi, 5-5 százalékra. "
Szóval alacsonyabb bevételek mellett többet költenél. És a különbözetet abból fedezed, hogy egy szál cigi kerüljön kb. 1.000.000.000 forintba, ha azt akarod hogy kijöjjön a matek.
"33. A népszavazási kérdések körének kiterjesztése, bármilyen, emberi jogot nem sértő kérdésben lehessen népszavazást tartani."
Szerintem a népszavazás egy hülye ötlet.
"34. Kereskedelem a keleti országokkal, de a külpolitika inkább legyen semleges "
Természetesen mindig is kereskedtünk a keleti országokkal.
"35. Alkotmányban rögzíteni a szakmaiságot, azaz az oktatásügyek élén csak tanár, a pénzügyek élén csak közgazdász és így tovább, állhasson. "
Nem támogatom.
"36. Az atomenergia helyett a környezetbarát, megújuló energiaforrások, a szél -, víz -, napenergia használata. Az atomerőmű-építés alkotmányos tilalma, az atomenergia fokozatos leépítése. "
Te nagyon nem vágod mire való az alkotmány. Amúgy meg az atomerőmű jelenleg környezetbarátabb, mint amit használunk. Egyetértek, hogy hosszútávon le kell mindent váltani megújulóval, de ne az atomot hibáztasd. Előbb váltsuk le a szenet, az a fontos. Az atomerőmű nem árt senkinek.
"37. A főiskolai és egyetemi ösztöndíjak emelése több lépcsőben (akár 10 év alatt), 100 százalékkal"
Az ösztöndíjakat nagyobb mértékben kellene a magánszektorra bízni. De amúgy támogatom. Ez olyan kis kiadás, és olyan nagy hatása lehet a rosszabb körülmények közül származó egyetemistákra, hogy indokolt az állami költekezés is.
"38. Rászorultsági alapú ösztöndíj bevezetése, azon egyetemisták számára, akik nem tudják fenntartani magukat (nincs szülői támogatás, nem tudnak diákmunkát vállalni), külön ösztöndíj bevezetése tanulmányi átlagtól függően "
Támogatom. És az államnak ezt cégekkel kellene lebeszélnie. Pl. az EGIS levonhatja az adójából, amit gyógyszerész/gyógyszervegyész képzésre költ. Ilyesmi. Win-Win. De az állam is költhet több pénzt erre, nem olyan nagy összeg.
"39. A kollégiumi helyek megnövelése (ez egyúttal munkahelyteremtő is)"
Nem tudom máshol mi a helyzet, de egy HK-s ismerősöm azt mondta, hogy így se tudják feltölteni a kollégiumi helyeket. Utána kellene nézni, hogy hol van hiány a helyekből és hol van többlet esetleg, és racionalizálni az egészet. Ha tényleg túl kevés a hely, akkor lehet növelni.
"40. A primer és szekunder szektor megerősítése, mivel ezekből származik nyereség."
Szerintem meg mindenki foglalkozzon azzal, amivel ő akar, és ne az állam döntse el, hogy márpedig több bányász kell. Ha túl kevés a bányász, akkor majd lesz aki bányásznak megy, mert meg fogják fizetni. Ha az államnak kell ráfizetnie, hogy több legyen a bányász, az azt jelenti hogy nem volt túl kevés a bányászok száma.
"41. A kommunizmus még élő bűnöseinek bíróság elé állítása, az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala, az 1990 óta kormányzó politikusok átvilágítása, hogyha bűnt követtek el, elszámoltatás (a Jobbik nyomán)."
Abszolút támogatom.
Rövid összegzés:
A pártod nem tükrözi az én gazdasági elveimet. Mindenre csak költeni akarsz, de a fedezetet elintézed annyival, hogy hát legyen. Nem veszed figyelembe az állam negatív torzító hatásait a piacra. Úgy gondolod, hogy az állami beavatkozásban semmi rossz nincs, én pedig ezzel alapvetően nem értek egyet. Még egyszer, javaslom Milton Friedmant, Ayn Rand-et. Tanulj egy kicsit olyan gazdaságpolitikát is, ami nem szélsőségesen szocialista. Aztán ha nem akarsz libertariánus lenni, akkor szíved joga, de süt az írásodból, hogy egyáltalán nem is ismered ezt a lehetőséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!