Miért hiszik azt a kereskedelemben dolgozók, hogy nekik alanyi jogon jár a vasárnapi pihenőnap?
NEm zárt be maradéktalanul az összes létező bolt vasárnap, aki vásárolni akart az tudott.
Ugyanakkor most valaki, aki feletted áll - nekem sem tetszik, de attól még így van - egy éve úgy döntött, hogy a kereskedelemben dolgozóknak nem kell szopniuk...annyit.
S téged most ez zavar. Dögöljön meg a szomszéd tehene is. Ahogy te mondanád, van az országban egy réteg, aki csendesen tűr és közben az összes sztrájkoló tehene dögöljön meg, csak azért, mert ő birka módon tűr.
Ez igen.
Egyet értek veled kérdező és le is írom a véleményem.
Valóban aki annak idején a kereskedelmet választotta tudta nagyon jól mivel jár. Most oké aki a vasárnapi boltzár alatt vállalta ezt a munkát oké tudta hogy lesz szabad vasárnapja, ez rendben is van. Na most oké hogy vasárnap nyitnak a boltok, legalább is a nagy többsége de ezt az ott dolgozók tudják hogy ez van sajnos. A szombatjukat is elveszi alapból, nekem egy ismerősöm minden egyes szombatján megy dolgozni eladóként, jó elhiszem hogy unja meg nem szívesen megy be de ő általában hétfőn vagy ha nem is hétfőn valamelyik hétköznap kapott pihenőt, de hát nem sírt a szája mert tudta nagyon jól hogy ő ezt vállalta. Tőlünk nem messze van az Auchan ahol fél évet én is ledolgoztam mert hirtelen nem volt más lehetőségem. Akkor még volt vasárnapi nyitva tartás, sőt éjjel is kellett mennem és nem haltam bele. Nekem az interjún elmondták hogy 3 hónapos próbaidő abból 3 hetet állandó délelőtt kell legyek hogy rendesen betanuljak és belerázódjak a dolgokba, tehát szem előtt legyek és akkor is már volt egy vasárnapom amikor be kellett ugranom de szóltak előre hogy ez lesz számoljak ezzel és nem haltam bele. Amikor már rendes műszakba mentem, folyamatosba akkor az volt a módi hogy mindenkinek biztosítanak havonta egy teljes szabad hétvégét szombatot és vasárnapot és az mindenkinek jó volt. Utána igaz hogy hétfőtől péntekig dolgoztunk, szombat pihi volt és vasárnap dolgozni kellett zsinorban 3 napot utána 1 nap pihi, utána 4 nap aztán 2 nap pihenő. Persze én utáltam ezt de ők szóltak előre hogy ez van, tudomásul vettem és nem is nagyon panaszkodtam. Az éjszakázást én imádtam személyszerint, voltak akkor is vásárlók akkor általában 3 an ültünk állandóan a kasszába de 2-3 vásárló után mindig volt nyugodt 5-10 percünk amit igaz a kasszában ülve kellett töltenünk de nem szakadtunk meg benne, sőt akkor volt időm beszélgetni egy kedves vásárlóval aki valami főnök volt egy autógyárban és ő akkor örült hogy nonstop nyitva vannak mert neki reggeltől hajnali 1 ig bent kellett lennie, mert új gyártásba kezdtek és hiába váltották egymást a műszakok ott kellett lennie mert lassabban haladt a sor direkt azért mert a dolgozóknak is új volt a dolog, lassabban ment, és egyes gépeken is folyton állítani kellett meg rengeteg papírmunkája volt, ő mesélte hogy neki ez volt a 4. ilyen műszakja és örült hogy van ideje elugrani nagy bevásárolni mert kis faluban laknak ott nincs annyi minden, a felesége nem tud autót vezetni, meg neki otthon kellett lennie a kisgyerekekkel. Sok más embernek csak ilyenkor volt arra ideje hogy tudjon normálisan vásárolni. hajnali 4 órától estek be azok az emberek akik dolgozni indultak és előtte vettek maguknak kaját frissen hogy legyen mit enniük mert nekik is 6 kor már nyomniuk kellett és nem volt idejük bevásárolni kaja szünetben.
Amikor leszámoltam mert hívtak engem vegyi iparba mert annak megfelelő végzettségem van hogy üresedés van és várnak, már azonnal számoltam is le, 30 napos felmondási időmből elég volt 1 hetet ledolgozzak és már mentem is az új helyre. Ott nekem mondták hogy nagyon nagy részt folyamatos 3 műszak van, kivéve egy üzembe ahol 12 óráznak. Engem 1 műszakos helyre vettek fel ahol annyi dolgom volt hogy anyagot kellett kimérjek és csomagolnom kellett, meg a raktárba a megfelelő polcra tenni. Laza munkakör volt de nem is kerestem valami sokat, de mondták inkább kerüljek be a céghez mert van továbblépési lehetőség. 1 év eltelt és kaptam egy ajánlatot másik üzembe a gyártási területen, közölték velem hogy 1 hónapig állandó délelőttös leszek a betanulás miatt, utána meg bedobnak 3 műszakba hétfőtől péntekig, aztán már jött a folyamatos műszak ami annyiból állt hogy egyik héten pénteken és szombaton pihentem vasárnap dolgoztam, a másik héten vasárnap és hétfőn voltam otthon, a harmadik héten szombaton és hétfőn voltam otthon a negyedik héten meg csütörtökön és vasárnap voltam otthon. Volt olyan is amikor 6 napot mentem egyfolytában keddtől vasárnapig utána meg kaptam pihenőt péntekre, szombatra és vasárnapra. Volt olyan amikor szerdától vasárnapig dolgoztam majd hétfőn pihi, keddtől vasárnapig megint munka utána hétfőn kedden voltam pihenős, aztán 4 nap meló és szabad vasárnap. És ez így megy nekem a mai napig. Jó néha dühít, de nem panaszkodok mert én ezt vállaltam. Nálunk minden hónap végén elénk vágnak egy beosztás tervezetet ami ha nekünk nem tetszik jelezni kell hogy mikor akarunk pihenőt. Vagy ha úgy akarok kivenni szabadságot hogy pihenőnek kérem a beírását mert nekem kevés éves szabadságom van mert fiatal vagyok és 18 napunk be van táblázva tehát szabadon nem vehetünk ki, de akinek dolga van vagy bármi van annak pihenőt adnak vagy csúszót inkább. Én nekem nem igen tetszett de vállaltam és nem sírok miatta.
A barátnőm ápolónőként kezdte egy kórházba 12 órázik 2 napot nappal megy 2 napot éjszakára, és ennyi. Az egyik munkatársam fia 25 éves ő direkt nem vállalta el ezt a munkát mert tudja jól hogy nem bírná ki így. Ő olyan helyet talált magának ahol 8-17 ig dolgozik mert autószerelőnek ment ott letudja a műszakot és van szabad hétvégéje. Persze neki is van szombat amikor be kell mennie 4-6 órát dolgozni de azt csak 2 hetente kell vállalnia, de ha nincs úgy melójuk akkor nem kötelező bemennie. Ő neki tetszik ez így. Persze dolgozott ő is éjszakás műszakba meg vasárnapra is bevállalt egy munkát ahol egy összetört autót kellett rendbe rakniuk időbe mert valami pénzes ügyfél ezt kérte és azért ők is jó pénzt kaptak de mondta hogy soha többet mert folyamatosan dolgozott és akkor csak hétfőre kapott egy fél napos hétvégét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!