Hogy menti a Fidesz az egészségügyet?
Úgy van ahogy a 9-es válaszoló írta a következő sort:
"...a társadalom érdekei kizárólag akkor kerülnek előtérbe, ha azzal a saját hatalmának növelését szolgálja."
Vagyis a kórházak is a stadionok módjára fognak ragyogni, ha a csókos magáncégek végezhetik el a felújításokat többszörösen túlszámlázott árakon.
Ámde valahogy a túlszámlázásokat kellene elfelejteni végre. Mert normál áron is menne az élet, jobban mint most. Sőt, csakis úgy menne az élet.
Például a tévében hangzott el hogy a vasutak épületeinél egyetlen normál izzó kicserélése 200 000 (Kettőszázezer) Ft-ba is kerülhet. Van itt olyan olvasó aki odahaza 200 000 Ft-ért cserélt ki egy izzót?
"A Fidesz kétharmadát lehetőségként említeni - már meg ne haragudj - óriási naivitás.
Ebben nem értünk egyet. A Fidesznek rendkívüli hatalma és lehetősége van arra, hogy megreformáljon, de legalábbis szinten tartson bármit.
Senki nem tartott pisztolyt a kormánypárti politikusok fejéhez, hogy úgy döntsenek, ahogy döntenek. Az viszont más kérdés, hogy egyéni érdekeiket fontosabbnak tartva döntenek, de hangsúlyozom, a kétharmad lehetősége ott van.
Kevés dolog korlátozza csak a kétharmadot abban, hogy bármit (jót vagy rosszat) tegyen:
fizikai, gazdasági, természeti törvények
az ország adottságai, és annak világgal kapcsolatos összefüggései
A nemzetközi kötelezettségeink, bár ez úgy van gránitba vésve, mint a többször módosított alaptörvény.
Az a helyzet, hogy Magyarországnak igenis van pénze, csak nem arra megy, amire kellene. Az EU nem keveset fizet nekünk arra, hogy fejlesszük magunkat (és nem azért fizet, hogy gyarmatosíthassanak, hanem hogy fejlődés által önállóbbak legyünk). Más kérdés az, hogy saját zsebre játszik a kormány.
Haszontalan és káros (veszteséget termelő) fejlesztések történnek, míg a fontos dolgokra nem jut pénz.
Mintha csak Máris szomszédot "hallottam" volna a Mézga család kalandjaiból! :D
Természetesen megértem, hogy XY-nak ezt kell tennie, ha kezeltetni akarja magát, csak nem tartom helyesnek, hogy így kell történnie.
Értem, értem. Csak a kérdés arra vonatkozott, hogy a Fidesz azt ígérte, hogy megvédi az egészségügyet, és én inkább azt látom, hogy tönkreteszik, és kíváncsi vagyok, ti hogy látjátok, hogy milyen konkrét lépéseket tettek, amik jobbá tették az egészségügyet, és mik voltak azok, amik ártottak, valamint az állami egészségügyi ellátás színvonala (nem Fekete-erdei magánklinikás - ha valakinek mond ez az ezeréves szappanoperára utalás valamit) milyen irányban változott a 2010-es kormányváltás óta. Betartotta a Fidesz az ígéretét, vagy sem?
Minden olyan jellegű válasz, hogy "én magánorvoshoz megyek" stb. az nem a kérdésre válaszol, még ha közli is azt, hogy inkább fizet, de nem bízik az állami egészségügyi ellátásban.
Egyre több TB-díjat fizetünk, és egyre kevesebbet, egyre rosszabb minőségben, és egyre később kapjuk meg cserébe a szükséges szolgáltatást.
Röviden én így foglalnám össze.
Igazad van Kedves Kérdező, de azt már a vak is látja, hogy amit mi TB-ként befizetünk, az nem elég a rendszer fenntartására, pláne fejlesztésére nem. Így ha csökkenti az állam az ezen felüli pénzjuttatásokat, akkor összeomlik az egész, mert az adófizetők TB-jéből nem lehet fenntartani. Mindenképpen külső tőkét kell bevonni a rendszerbe, ez teljesen nyilvánvaló. A Fidesz ezt nem meri meglépni, hiszen ellenzékben tíz karommal küzdött ez ellen, azzal beismerné saját tévedését. Ígéretként az egészségügyre vonatkozóan nem hangzott el semmi, mármint ami a megreformálását illeti, elég volt akkor annyi szlogen a népnek, hogy "az egészség nem üzlet". Márpedig be kell látni, hogy valahol mégis az, hiszen az egészségügyi ellátás pénzbe kerül, nem is kevésbe és ezt egyre kevesebb ember finanszírozza (kivándorlás, öregedés, stb miatt), de ugyanannyi ember veszi igénybe. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez így nem működőképes.
Ezen felül az emberek már így is rengeteg pénzt fizetnek magánszakrendelésekért a minőség miatt, illetve a várólisták elkerülése miatt és mindezt ugye a TB-n felül. Tehát ennek fényében elég érdekes, hogy "ingyenes egészségügy", meg "az egészség nem üzlet" szlogenek. Az egészségügyi ellátás sosem volt ingyenes, most sem az és sosem lesz az!
A megoldás az lenne, ha az állam minél kisebb szerepet vállalna az eü biztosítások terén, teret adva a magánbiztosítók számára, jelentős mértékben csökkentve ezzel saját kiadásait is, ami nem egy utolsó szempont! A magánbiztosítók közvetlen az ügyféllel (beteggel) tartják a kapcsolatot és személyre szabott, különböző szolgáltatásokat tartalmazó biztosításokat kötnek velük. Így mindenki úgymond a saját pénzén gyógyul, ha beteg, saját maga dönti el, hogy mennyit hajlandó fizetni és miért.
Európa több országában működik régóta és jelenleg nem látok más felvetést ennek a problémának a kezelésére. Amíg más nem tud jobbat, ez a legjobb! Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!