A tervgazdaság feltétlenül diktatórikus berendezkedés?
He?
No, mert a demokráciákban nincs tervgazdaság. Szerinted a 100 lépés és társaik, mik voltak?
Szerintem szükségszerűen diktatórikus. A tervnek nincs értelme, ha azt nem akarom komolyan végre is hajtani. Végrehajtani viszont nem tudom, ha az emberek nem tanúsítják az ehhez szükséges magatartást. Ha kell, ezt viszont csak erőszakkal tudom kikényszeríteni.
A munkást be kell terelnem a gyárba és dolgoztatni, ha akar, ha nem. A vállalkozótól vagy elveszem erőszakkal az üzemét vagy kényszerítem a többletmunkára vagy másmilyen munkára, ha szükséges.
Vagyis a munka és a vállalkozás területén gyakorlatilag teljesen elveszem a szabadságot. Ez pedig jó eséllyel kihatna az élet többi területére is. Szükséges lehetne a termelékenység fenntartásához például kötelező sport, korán fekvés elrendelée, káros szenvedélyek megvonása stb..
De a piacgazdaság amúgy is hatékonyabb, mint a tervgazdaság így felesleges is lenne ennek egy demokratikusabb formájával kísérletezni.
Az ötéves tervekben nem az volt a diktatórikus, hogy megszülettek. Az volt velük a baj, hogy akkor is be kellett tartani, ha abszolút nem volt szükség az adott termékre, de az ötéves tervnek megfelelően nem volt választás, le kellett gyártani.
Jelenleg is éves, sőt többéves tervek vannak, legalábbis egy normális cég nagyjából tervezi a jövőjét, de nem ragaszkodik hozzá kötelezően, hanem változtat, ha a körülmények változnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!