Nagyon nem vagyok benne a politikába, de szeretnék jobban érteni hozzá. Kaphatnék egy kis segítséget?
" . Olvass ugyanarról előbb szélsőbalos aztán szélsőjobbos oldalakon"
Micsoda alternatívák :DDDD.
"Micsoda alternatívák :DDDD"
Pedig szerintem pont így kéne működnie, hogy kivonsz egymásból két hazugságot, és talán kapsz egy valósághoz közelítő eredményt. Mert a csak Hír-TV-től, meg a csak ATV-től k*rvára nem lesz az ember okosabb, max droidabb.
Jó látni, hogy a fiatalokat érdekli a politika, bár én sem vagyok egy öreg, 17 éves korom óta bújom a híroldalakat, politikai fórumokat, bár előtte is szerettem a történelmet, ami ugye szoros kapcsolatban áll. Azt hiszem a baráti köröm rángatott bele. Akkor még a hírolvasás nálam kimerült a kuruc.infóban, de később kicsit benőtt a fejem lágya. :D
De hogy a kérdésre is válaszoljunk:
A magyar parlament baloldali ( wiki bal : [link] pártjai: MSZP, Szdsz, MDF (?)
Jobboldali ( [link] : Fidesz, KDNP
Legnagyobb parlementen kívüli pártok-mozgalmak:
Jobbik, LMP, MKP
Amint fentebb is tanácsolták, érdeklődj több helyről, a magyar média mindegyik médiuma valamilyen párt- vagy ideológia közeli, nehéz lehet rendet tartani a fejekben, így az elején :D
Ha a politikát meg akarod érteni, akkor a legfontosabb az, hogy először is egy ideig ne olvass napilapot, ne nézz tévét stb., hanem olvass értelmes könyveket a témáról. Ezek pl.:
1. Max Weber: A politika mint hivatás
2. Gustave Le Bon: A tömegek lélektana
3. Arisztotelész: Politika
4. Valamilyen politológiai bevezető tankönyv
Utána meg lehet ismerkedni a főbb irányzatokkal. Liberalizmus:
5. Mill: A szabadságról
Konzervativizmus:
6. Burke: Töprengések...
7. Tocqueville: A demokrácia Amerikában
Szocializmus:
8. Marx: A komm. párt kiáltványa; A pol. gazd. tan bír. alapv.; A tőke
Ezek csak a legalapvetőbb könyvek ahhoz, hogy egyáltalán értsd, miről szól a politika. Ha érteni akarod a politikát, az 2-3 év munka (tanulás) befektetését jelenti.
Ha a napi politikát is érteni akarod, akkor a napi híreket úgy kell olvasnod, hogy nem naivan benyeled, ami elhangzik, hanem elemzed a szövegeket, forráskritikát alkalmazol és feltárod az érdekviszonyokat, azonosítod a retorikai fogásokat stb. stb. Napi 1-2 órát kell olvasnia és gondolkodnia annak, aki a hazai belpolitikában otthon akar lenni. Erre nagyon kevesen képesek, mert a napi politika irtó unalmas és ostoba dolog ahhoz, hogy valaki ennyi munkát fektessen a megértésébe.
Ha nem akarsz professzionális szinten foglalkozni a politikával (amit nem ajánlok, mert kevés butább dolog van), akkor pedig aszerint kell szavaznod, ami a saját személyes érdeked. Ha mindenki az önérdeke szerint szavazna és nem szánalmas eszmék alapján ("Csak nehogy a pirosak/sárgák/zöldek nyerjenek!!"), akkor sokkal jobban működne a magyarországi demokrácia.
tegnap 12:53
Na ne etess, hogy te ezt mindet elolvastad...
:))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!