Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Nagyon nem vagyok benne a...

Nagyon nem vagyok benne a politikába, de szeretnék jobban érteni hozzá. Kaphatnék egy kis segítséget?

Figyelt kérdés
Hány párt van? Melyik a bal és a jobbig? Nagyon nem vagyok képben és eddig egyáltalán nem érdekelt a politika, de elkezdtem rajta gondolkodni, hogy 2év és én is mehetek szavazni. Nem szavazhatok arra amire anyuék csak azért, mert ők is arra szavaznak, ha ezt tenném és mindenki ezt tenné később az orrunkon keresztül vezetnének és saját véleményem se lenne a dologról. Titeket mióta érdekel a politika és honnan tudjátok azokat amiket tudtok róla?:D
2009. dec. 24. 23:27
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
28%
Majd akkor akarjál gondolkozni a politikával, ha helyesen tudsz ragozni... ("nem vagyok benne a politikábaN(!)")
2009. dec. 25. 11:25
 12/21 anonim ***** válasza:
15%
Juj, ez a politikába(n) tényleg katasztrofális hiba! Ezzel aztán semmit, sehol soha! (Egyébként meg teljesen jó nyelvileg is az, hogy politikába, mert az élő beszédben normális ember nem mondja ki az n-t, és az ilyen informális írás nyugodtan követheti ezt is.)
2009. dec. 25. 12:46
 13/21 anonim ***** válasza:
27%
Nézd meg a Hír TV-t, aztán nézd meg az ATV-t. Olvass ugyanarról előbb szélsőbalos aztán szélsőjobbos oldalakon. Előbb utóbb ki fog alakulni, hogy neked mi a hihetőbb, vagy a szimpatikusabb. Még véletlenül se csak ezt, vagy csak azt nézd, mert akkor normális politikai világképed nem alakulhat ki, hanem csak egy agymosott droid leszel.
2009. dec. 25. 15:30
 14/21 anonim ***** válasza:
27%

" . Olvass ugyanarról előbb szélsőbalos aztán szélsőjobbos oldalakon"

Micsoda alternatívák :DDDD.

2009. dec. 25. 15:46
 15/21 anonim ***** válasza:
18%
Nézd a Hír-tv. A leghitelesebb magyar csatorna egyetmi kutatások szerint is.
2009. dec. 25. 15:46
 16/21 anonim ***** válasza:
40%

"Micsoda alternatívák :DDDD"

Pedig szerintem pont így kéne működnie, hogy kivonsz egymásból két hazugságot, és talán kapsz egy valósághoz közelítő eredményt. Mert a csak Hír-TV-től, meg a csak ATV-től k*rvára nem lesz az ember okosabb, max droidabb.

2009. dec. 25. 15:51
 17/21 anonim ***** válasza:
78%

Jó látni, hogy a fiatalokat érdekli a politika, bár én sem vagyok egy öreg, 17 éves korom óta bújom a híroldalakat, politikai fórumokat, bár előtte is szerettem a történelmet, ami ugye szoros kapcsolatban áll. Azt hiszem a baráti köröm rángatott bele. Akkor még a hírolvasás nálam kimerült a kuruc.infóban, de később kicsit benőtt a fejem lágya. :D

De hogy a kérdésre is válaszoljunk:

A magyar parlament baloldali ( wiki bal : [link] pártjai: MSZP, Szdsz, MDF (?)

Jobboldali ( [link] : Fidesz, KDNP

Legnagyobb parlementen kívüli pártok-mozgalmak:

Jobbik, LMP, MKP

Amint fentebb is tanácsolták, érdeklődj több helyről, a magyar média mindegyik médiuma valamilyen párt- vagy ideológia közeli, nehéz lehet rendet tartani a fejekben, így az elején :D

2009. dec. 25. 23:54
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Ha a politikát meg akarod érteni, akkor a legfontosabb az, hogy először is egy ideig ne olvass napilapot, ne nézz tévét stb., hanem olvass értelmes könyveket a témáról. Ezek pl.:

1. Max Weber: A politika mint hivatás

2. Gustave Le Bon: A tömegek lélektana

3. Arisztotelész: Politika

4. Valamilyen politológiai bevezető tankönyv

Utána meg lehet ismerkedni a főbb irányzatokkal. Liberalizmus:

5. Mill: A szabadságról

Konzervativizmus:

6. Burke: Töprengések...

7. Tocqueville: A demokrácia Amerikában

Szocializmus:

8. Marx: A komm. párt kiáltványa; A pol. gazd. tan bír. alapv.; A tőke

Ezek csak a legalapvetőbb könyvek ahhoz, hogy egyáltalán értsd, miről szól a politika. Ha érteni akarod a politikát, az 2-3 év munka (tanulás) befektetését jelenti.

Ha a napi politikát is érteni akarod, akkor a napi híreket úgy kell olvasnod, hogy nem naivan benyeled, ami elhangzik, hanem elemzed a szövegeket, forráskritikát alkalmazol és feltárod az érdekviszonyokat, azonosítod a retorikai fogásokat stb. stb. Napi 1-2 órát kell olvasnia és gondolkodnia annak, aki a hazai belpolitikában otthon akar lenni. Erre nagyon kevesen képesek, mert a napi politika irtó unalmas és ostoba dolog ahhoz, hogy valaki ennyi munkát fektessen a megértésébe.

Ha nem akarsz professzionális szinten foglalkozni a politikával (amit nem ajánlok, mert kevés butább dolog van), akkor pedig aszerint kell szavaznod, ami a saját személyes érdeked. Ha mindenki az önérdeke szerint szavazna és nem szánalmas eszmék alapján ("Csak nehogy a pirosak/sárgák/zöldek nyerjenek!!"), akkor sokkal jobban működne a magyarországi demokrácia.

2009. dec. 26. 12:53
 19/21 anonim ***** válasza:
37%
Nem kapsz!
2009. dec. 27. 01:29
 20/21 anonim ***** válasza:
37%

tegnap 12:53

Na ne etess, hogy te ezt mindet elolvastad...

:))))

2009. dec. 27. 01:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!