Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Hogyan lett 2/3 a 44,54%-ból?...

Hogyan lett 2/3 a 44,54%-ból? Nem igazságtalan ez?!?

Figyelt kérdés
Létezik, hogy az ellenzéki szavazatok is átkerültek a győztes oldalára a "győztes mindent visz elve" alapján?!?
2014. ápr. 9. 07:40
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

" Nézzetek már utána a választási szabályoknak, mielőtt pampogtok!"

A pártotok már megtette. Ezért törölte el a kampánycsendet. Így nem kell hajtogatni, hogy oszt jónapot és szabályosan lehet venni a szavazatokat.

Disznóért, csirkéért, zsíros kenyérért, pénzért,Eu tagságért, nem számít miért.

"De egyébként az értelmesebbek már a választások előtt is megmondták, hogy ez lesz,"

Így van. Pl. az osztrák sajtó már írta, hogy így csak ezeknek van esélyük: külföldi magyarok megvesztegetése, szavazó körztetek átrajzolása, stb. És ez nem az én mocskolódásom, benne van több újságban is.

"azt állítják, hogy az 2/3-os többségük van a parlamentben.Ne forgasd ki a mondatokat."

Mondatok kiforgatása nem is tudom kiknek a bizonyítható szokása. Nem csak ezt mondják. Verik a mellüket, a hogy a döntő többség (ami valójában a szavazóképes lakosság felének a fele), a magyar nép rájuk szavazott. Ezért nincs gusztusom pl. FB-ra is fellépni már vagy bemenni valamelyik talpnyaló trafikjába.

2014. ápr. 9. 09:52
 12/26 Andizsuzsi ***** válasza:
78%
Ezt nem most kellene értelmezni, hanem a választások előtt kellett volna. Nem véletlenül mondta az ellenzék, hogy aki otthon marad, az a Fideszre szavaz.
2014. ápr. 9. 09:59
 13/26 anonim ***** válasza:
29%

A demokrácia arról szól, hogy az lesz a képviselő akire többen szavaztak. Ha valaki 35%-kal nyer akkor az nyert!!! a többiek pedig haza tolhatják a biciklit!

Ezek a szabályok már 24 éve és nem kell semmiféle szabálymódosításokra hivatkozni!

2014. ápr. 9. 10:10
 14/26 anonim ***** válasza:
43%

"Én arra gondolok, hogy eleve kisebb arányú szavazatok voltak elégségesek egy-egy mandátum megszerzéséhez egy fideszes képviselőnek, mint mondjuk egy ellenzékinek, vagy egy jobbikosnak. Egyfelől ezt tartom igazságtalannak. Azaz a szavazatok súlyozását. "

Én is annak tartom, de értened kell ennek a rendszernek az előnyét is. A legtöbb országban ez így van (1-2 kivétel), mert enélkül gyakorlatilag mindig kisebbségi kormányzás lenne, és a teljesen arányos rendszerhez (tehát ahol minden mandátumhoz ugyanannyi szavazat kell), olyan politikai kultúra szükséges, ahol az ellenzék nem kaszál el elvből mindent, amit a Kormány mond. Nálunk ilyen nincs, akárki is legyen ellenzékben, mindig elvből nem ért egyet. Nálunk - bár én is igazságosabbnak tartom az arányos rendszert - de az ország tökéletes megbénulásához vezetne. Gondolj bele, egy 44%-os kormányt az ellenzék összefogva el tud szabotálni.

Az angoloknál pl. a győztes mindent visz elv maradéktalanul érvényesül, ott aki megnyeri a választásokat akár 1%-al is, az 100%-ot kap, tehát lényegében minden ellenzéki szavazat elveszik. Ha jól tudom, Írország egy nevezetes ellenpélda, ahol egy kicsit sajátos, de teljesen arányos rendszer működik, tehát minden mandátum ugyanannyit ér. A legtöbb ország viszont - ahogy Magyarország is - vegyes rendszert használ. A Fidesz egy kicsit eltolta a rendszert a többségi felé, tehát az arányostól távolabb, tehát az egyéni helyek egy kicsit nagyobb súllyal esnek latba, mint 4 éve.

"Másfelől, úgy olvastam, hogy ha valahol többségbe kerül egy képviselő (és ez persze hogy fideszes) akkor azok a szavazatok, amik nem rá lettek leadva, azok is hozzászámolódnak, hogy "ne vesszenek el" a szavazatok."

Ez egyszerűen nem igaz, ilyet a cikk sem ír. Ezekből a szavazatokból is az adott egyéni képviselő pártja erősödött, kivéve, ha az adott párt nem tudott országos listát indítani, akkor egész egyszerűen elvesztek sajnos.

2014. ápr. 9. 10:13
 15/26 anonim ***** válasza:
0%

"Verik a mellüket, a hogy a döntő többség (ami valójában a szavazóképes lakosság felének a fele), a magyar nép rájuk szavazott"

Akkor talán a maradéknak fel kellett volna emelni a seggét és elmenni szavazni. Ennyivel lehet ma nyerni, kész. Akárhogy számolod, a szavazatok ezt eredményezték.

2014. ápr. 9. 10:15
 16/26 anonim ***** válasza:
0%

" Másfelől, úgy olvastam, hogy ha valahol többségbe kerül egy képviselő (és ez persze hogy fideszes) akkor azok a szavazatok, amik nem rá lettek leadva, azok is hozzászámolódnak, hogy "ne vesszenek el" a szavazatok. "

Tényleg kezeltesd magad, mert irtó nagy hülyeségeket tudsz írni. :-(

Az is segítene rajtad ha a választási szabályoknak utána olvasnál picit...

2014. ápr. 9. 10:15
 17/26 anonim ***** válasza:
0%

Gratulálok azoknak akik lenullázták 13as hozzászólást.

Ez van! Utána lehet nézni!

Azért elég mókás hogy mennyi dilettáns ember hőzöng erre felé...

2014. ápr. 9. 10:24
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

"Akkor talán a maradéknak fel kellett volna emelni a seggét és elmenni szavazni. Ennyivel lehet ma nyerni, kész. Akárhogy számolod, a szavazatok ezt eredményezték."

Elég szomorú, hogy ezt eredményezték. És attól, hogy nyertek és főleg ahogy, nem kéne ennyire elájulni tőle. Ahhoz pedig ők is hozzájárultak, hogy a maradék nem ment el szavazni, nem csak az ellenzék. Folyamatosan ment/megy az agymosás, szavazásról és többi ellenzékről való lebeszélés. 0-tól 24-ig, mindegy, hogy a tv-t vagy a rádiót kapcsolta-e be az ember. Van akinek ezek után elege lett és mindent leszar, és van, aki elhitte minden szavukat.

2014. ápr. 9. 10:24
 19/26 anonim ***** válasza:

"Azért elég mókás hogy mennyi dilettáns ember hőzöng erre felé..."

Ne is mondd. Nehéz kikerülni azt a 2 millió embert.

2014. ápr. 9. 10:26
 20/26 A kérdező kommentje:

14-es válaszoló, köszönöm, kezdem jobban érteni. Viszont mégis furcsa, hogy az egyéni jelöltek 55%ban számítanak, a pártlistások meg 45%-ban. Mert szerintem az emberek nagyban inkább pártokra, mint egészre voksolnak, és nem egy-egy emberre. Ezért, az egyéni jelöltek esetében is arra fognak szavazni, akiről tudják, hogy melyik párthoz tartozik. Csak amíg egy pártot lehet százalékokban felosztani, addig egy embert - ahogy korábbi kommentelő írta - nem lehet mondjuk deréktól lefelé százalékos arányban bejuttatni a parlamentbe. Viszont így akkor is az adott párthoz tartozó egyéni jelölt jut be, ha a támogatottsága semmivel sem nagyobb százalékos arányú egyénként, mint a pártjáé. Ha mondjuk csak 30% szavazott volna egy-egy körzetben egy fideszesre, a többi közül meg 29%ot ért volna el a legszorosabban mögötte álló jelölt, akkor is Fideszes (vagyis párttól függetlenül, az adott egyéni jelölt) került volna be. Pedig az embereknek kevesebb, mint a harmada támogatta volna.

Amiatt viszont, hogy emberek csak egészben kerülhetnek be, ez nagyon torzítja a végeredményt. Ezt szerintem tovább torzítja, hogy 55%-ban ez az amúgy is torz eredmény játszik. Ezzel eldönti a dolgokat.

Nem gondoljátok, hogy reálisabban reprezentálná a szavazókat egy kisebb arányú - mondjuk 25-30%-os - egyéni lista?

2014. ápr. 9. 10:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!