Hogyan lett 2/3 a 44,54%-ból? Nem igazságtalan ez?!?
" Nézzetek már utána a választási szabályoknak, mielőtt pampogtok!"
A pártotok már megtette. Ezért törölte el a kampánycsendet. Így nem kell hajtogatni, hogy oszt jónapot és szabályosan lehet venni a szavazatokat.
Disznóért, csirkéért, zsíros kenyérért, pénzért,Eu tagságért, nem számít miért.
"De egyébként az értelmesebbek már a választások előtt is megmondták, hogy ez lesz,"
Így van. Pl. az osztrák sajtó már írta, hogy így csak ezeknek van esélyük: külföldi magyarok megvesztegetése, szavazó körztetek átrajzolása, stb. És ez nem az én mocskolódásom, benne van több újságban is.
"azt állítják, hogy az 2/3-os többségük van a parlamentben.Ne forgasd ki a mondatokat."
Mondatok kiforgatása nem is tudom kiknek a bizonyítható szokása. Nem csak ezt mondják. Verik a mellüket, a hogy a döntő többség (ami valójában a szavazóképes lakosság felének a fele), a magyar nép rájuk szavazott. Ezért nincs gusztusom pl. FB-ra is fellépni már vagy bemenni valamelyik talpnyaló trafikjába.
A demokrácia arról szól, hogy az lesz a képviselő akire többen szavaztak. Ha valaki 35%-kal nyer akkor az nyert!!! a többiek pedig haza tolhatják a biciklit!
Ezek a szabályok már 24 éve és nem kell semmiféle szabálymódosításokra hivatkozni!
"Én arra gondolok, hogy eleve kisebb arányú szavazatok voltak elégségesek egy-egy mandátum megszerzéséhez egy fideszes képviselőnek, mint mondjuk egy ellenzékinek, vagy egy jobbikosnak. Egyfelől ezt tartom igazságtalannak. Azaz a szavazatok súlyozását. "
Én is annak tartom, de értened kell ennek a rendszernek az előnyét is. A legtöbb országban ez így van (1-2 kivétel), mert enélkül gyakorlatilag mindig kisebbségi kormányzás lenne, és a teljesen arányos rendszerhez (tehát ahol minden mandátumhoz ugyanannyi szavazat kell), olyan politikai kultúra szükséges, ahol az ellenzék nem kaszál el elvből mindent, amit a Kormány mond. Nálunk ilyen nincs, akárki is legyen ellenzékben, mindig elvből nem ért egyet. Nálunk - bár én is igazságosabbnak tartom az arányos rendszert - de az ország tökéletes megbénulásához vezetne. Gondolj bele, egy 44%-os kormányt az ellenzék összefogva el tud szabotálni.
Az angoloknál pl. a győztes mindent visz elv maradéktalanul érvényesül, ott aki megnyeri a választásokat akár 1%-al is, az 100%-ot kap, tehát lényegében minden ellenzéki szavazat elveszik. Ha jól tudom, Írország egy nevezetes ellenpélda, ahol egy kicsit sajátos, de teljesen arányos rendszer működik, tehát minden mandátum ugyanannyit ér. A legtöbb ország viszont - ahogy Magyarország is - vegyes rendszert használ. A Fidesz egy kicsit eltolta a rendszert a többségi felé, tehát az arányostól távolabb, tehát az egyéni helyek egy kicsit nagyobb súllyal esnek latba, mint 4 éve.
"Másfelől, úgy olvastam, hogy ha valahol többségbe kerül egy képviselő (és ez persze hogy fideszes) akkor azok a szavazatok, amik nem rá lettek leadva, azok is hozzászámolódnak, hogy "ne vesszenek el" a szavazatok."
Ez egyszerűen nem igaz, ilyet a cikk sem ír. Ezekből a szavazatokból is az adott egyéni képviselő pártja erősödött, kivéve, ha az adott párt nem tudott országos listát indítani, akkor egész egyszerűen elvesztek sajnos.
"Verik a mellüket, a hogy a döntő többség (ami valójában a szavazóképes lakosság felének a fele), a magyar nép rájuk szavazott"
Akkor talán a maradéknak fel kellett volna emelni a seggét és elmenni szavazni. Ennyivel lehet ma nyerni, kész. Akárhogy számolod, a szavazatok ezt eredményezték.
" Másfelől, úgy olvastam, hogy ha valahol többségbe kerül egy képviselő (és ez persze hogy fideszes) akkor azok a szavazatok, amik nem rá lettek leadva, azok is hozzászámolódnak, hogy "ne vesszenek el" a szavazatok. "
Tényleg kezeltesd magad, mert irtó nagy hülyeségeket tudsz írni. :-(
Az is segítene rajtad ha a választási szabályoknak utána olvasnál picit...
Gratulálok azoknak akik lenullázták 13as hozzászólást.
Ez van! Utána lehet nézni!
Azért elég mókás hogy mennyi dilettáns ember hőzöng erre felé...
"Akkor talán a maradéknak fel kellett volna emelni a seggét és elmenni szavazni. Ennyivel lehet ma nyerni, kész. Akárhogy számolod, a szavazatok ezt eredményezték."
Elég szomorú, hogy ezt eredményezték. És attól, hogy nyertek és főleg ahogy, nem kéne ennyire elájulni tőle. Ahhoz pedig ők is hozzájárultak, hogy a maradék nem ment el szavazni, nem csak az ellenzék. Folyamatosan ment/megy az agymosás, szavazásról és többi ellenzékről való lebeszélés. 0-tól 24-ig, mindegy, hogy a tv-t vagy a rádiót kapcsolta-e be az ember. Van akinek ezek után elege lett és mindent leszar, és van, aki elhitte minden szavukat.
"Azért elég mókás hogy mennyi dilettáns ember hőzöng erre felé..."
Ne is mondd. Nehéz kikerülni azt a 2 millió embert.
14-es válaszoló, köszönöm, kezdem jobban érteni. Viszont mégis furcsa, hogy az egyéni jelöltek 55%ban számítanak, a pártlistások meg 45%-ban. Mert szerintem az emberek nagyban inkább pártokra, mint egészre voksolnak, és nem egy-egy emberre. Ezért, az egyéni jelöltek esetében is arra fognak szavazni, akiről tudják, hogy melyik párthoz tartozik. Csak amíg egy pártot lehet százalékokban felosztani, addig egy embert - ahogy korábbi kommentelő írta - nem lehet mondjuk deréktól lefelé százalékos arányban bejuttatni a parlamentbe. Viszont így akkor is az adott párthoz tartozó egyéni jelölt jut be, ha a támogatottsága semmivel sem nagyobb százalékos arányú egyénként, mint a pártjáé. Ha mondjuk csak 30% szavazott volna egy-egy körzetben egy fideszesre, a többi közül meg 29%ot ért volna el a legszorosabban mögötte álló jelölt, akkor is Fideszes (vagyis párttól függetlenül, az adott egyéni jelölt) került volna be. Pedig az embereknek kevesebb, mint a harmada támogatta volna.
Amiatt viszont, hogy emberek csak egészben kerülhetnek be, ez nagyon torzítja a végeredményt. Ezt szerintem tovább torzítja, hogy 55%-ban ez az amúgy is torz eredmény játszik. Ezzel eldönti a dolgokat.
Nem gondoljátok, hogy reálisabban reprezentálná a szavazókat egy kisebb arányú - mondjuk 25-30%-os - egyéni lista?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!