Hogyan lett 2/3 a 44,54%-ból? Nem igazságtalan ez?!?
Hallottál már az egyéni jelöltek választásáról?
Van 93 listás jelölt, ebből lett a Fidesznek 44,54%, a maradék 106 pedig egyéni, ebből lett nekik vagy 90% vagy nemtom mennyi.
És így lett 2/3, ezek átlagából.
ellenzéki szavazatok is átkerültek a győztes oldalára
Így van, a nemzetközi megfigyelők(hónapok óta figyelnek) épp akkor néztek félre,mikor valakik áttették a voksokat.Keresd felorvosod.
Ez a választási rendszerből adódik.
Inkább az az igazságtalan, hogy azt állítják, hogy az ország 2/3-a mellettük szavazott.
Pedig a szavazatra jogosultaknak csak legfeljebb az egynegyed.
A fele nem ment el szavazni, tehát valójában nem szavazott sem rájuk, sem másra. Akik elmentek, azok közül a többség pedig más pártra szavazott. Együttesen több szavazatot kaptak, mint a Fidesz.
Hogyan lett 2/3 a 44,54%-ból?
Én emlékszem,hogy a 60-70-es években, alig mendegéltek szavazni,mégis 80%-os szavazati részvételt mondtak.Na az igazságos volt?
Átkerültek, persze. Ürgebőrbe varrt fémdobozokban adták át az ellenséges békaemberek.
Vasárnap óta mindenki ki van akadva ezen a két számon, "merhát negyvenöt százalék az nem kétharmad". Komolyan kezdem azt hinni, hogy a széles néprétegek nem tudnak olvasni, csak a számokat ismerik.
A 44,54% az országos listás szavazatokra vonatkozik: azokból ennyit kapott a Fidesz. Ezzel - és az egyéni körzetek töredékszavazataival - a 93 listás helyből 37-et kapott meg. Ha van kedved, számold ki, ha nem, segítek: ez a listás helyek 39,78%-a. Még tovább segítek: nem, ez nincs kétharmad.
Miután meglepődtél, folytathatjuk. Ha voltál szavazni, gondolom, feltűnt, hogy nem csak egy szavazólapot kaptál. A pártlistás lap mellett volt egy másik, amin egyéni képviselőre kellett szavaznod. Ez egy másik szavazat, ami a pártlistástól független, a pártlista 44,54%-os támogatottságába nem számolják bele. Az annyi, amennyi, ez meg egy másik sztori. Az egyéni körzetekben a szavazatok százalékos arányától függetlenül csak a legtöbb szavazatot kapó jelölt jut be. Ha neki 51%-a van, a másodiknak meg 49%-a, akkor sem jut be 49% a második jelöltből (avagy: képviselő úr ma csak deréktól lefelé jön be, mert gombot nyomni az alfelével is tud, gondolkodni meg amúgy sem szokott).
Ezekben az egyéni körzetekben meg méltóztatott jó nagyot nyerni a Fidesz: a 106 körzetből jelenlegi állás szerint 96-ban nyert a jelöltjük, tehát ha a billegő körzetekben nem változik az eredmény, akkor innen 96 Fidesz-képviselő érkezik az országgyűlésbe. Ez a kettő együtt pedig 133 képviselőt ad ki, amivel megvan a kétharmad. Ugye, hogy nem bonyolult?
Hogy mennyire igazságos ez a rendszer? Naiv, aki azt hiszi, hogy a Fidesz a választási rendszert majd nem a maga képére alakítja. Sok értelme nincs az egyéni körzeteknek, mert alaposan torzítják az eredményt. A választópolgárok nagyrészt egyéniben is pártra, nem személyre szavaznak és az egyéniből bejutó képviselők is pártkatonaként viselkednek, nem a választókerületüket képviselik. Ilyen módon nem sok értelme van az egyéni körzeteknek, mert hiába a töredékszavazatok rendszere, talán mégis közelebb állna a valósághoz egy tisztán listás választási rendszer. Csak azzal meg a népképviselet látszata is elveszne.
Én arra gondolok, hogy eleve kisebb arányú szavazatok voltak elégségesek egy-egy mandátum megszerzéséhez egy fideszes képviselőnek, mint mondjuk egy ellenzékinek, vagy egy jobbikosnak. Egyfelől ezt tartom igazságtalannak. Azaz a szavazatok súlyozását.
Másfelől, úgy olvastam, hogy ha valahol többségbe kerül egy képviselő (és ez persze hogy fideszes) akkor azok a szavazatok, amik nem rá lettek leadva, azok is hozzászámolódnak, hogy "ne vesszenek el" a szavazatok. Sajnos nem értem ezt, de nem azt jelenti ez, hogy akkor az ellenszavazatok is hozzácsapódnak ahhoz, aki eleve a győztes oldalon áll?
Most itt nem arról van szó, hogy "keressem fel orvosomat" meg üldözési mánia, szimplán szeretném érteni a rendszer lényegét, és a kérdésemen az sem változtatna, ha történetesen fordított lett volna a szavazás eredménye. Magát a működési elvet nem értem. Ha valaki ezt elmagyarázná nekem úgy hogy még én is megértsem, annak örülnék.
Az információ innen van:
innen idézve:
"Mindez azt is jelenti, hogy az egyes pártok szavazóinak – és szavazatainak – „értéke” nem egyenlő; ha az érték alatt értjük, hogy milyen hatékonysággal válik az parlamenti hellyé. Egyszerűbben fogalmazva: egy-egy parlamenti mandátumhoz nem ugyanannyi szavazat kellett a Fidesznek, mint a baloldalnak, a Jobbiknak vagy az LMP-nek."
Továbbá azt is írja, hogy egy Fideszes szavazata sokkal többet ért, mint egy nem Fideszesé. A baloldali pártszövetség tagjának egy mandátum megszerzéséhez már kétszer akkora szavazói támogatottság kellett, míg a jobbiknak egy mandátum megszerzéséhez már háromszor annyi szavazatra volt szüksége.
Ki hogy értelmezi az oldalon olvasottakat, nem rossz ez a rendszer így?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!