Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Hogy lehet hinni a nacionalizm...

Granulátum kérdése:

Hogy lehet hinni a nacionalizmusban meg a nemzeti dolgokban még mindig?

Figyelt kérdés

Ha megnézitek a történelmet, láthatjátok hogy a népek alakulnak, keverednek, össze- vagy beolvadnak; tehát folyamatos változásban vannak.

Ezért nem értem, amikor tiszta nemzetről beszélnek, mert ilyen legfeljebb Amerika, Ázsia, Afrika őserdeiben léteznek, a civilizáció tulajdonsága a keveredés.

Ha megnézitek a spanyol, angol, stb történelmet láthatjátok hogy több nép összeolvadásából jöttek létre, aztán erőszakos asszimilációval pl zsidókat is beolvasztottak.

De mindnyájan ismeritek a magyar nép történelmét is, hogy mennyi különböző nemzetiségű ember olvadt be.

Az antiszemitákat sem értem, amikor zsidó fajról beszélnek, mert az évezredek alatt náluk is sokan olvadtak be.

Egyszóval az összes nemzet keveredésben és változásban volt-van-lesz, tehát feleslegesnek tűnhetnek a nemzeti dolgok.

Ha mondjuk Tolna-megye kikiáltaná a függetlenségét, és magukat tolnák népnek neveznék, akkor 500 év múlva már ők is a hőseiket meg a népszokásaikat ünnepelnék.

Tehát ezt a nemzetieskedést nem lehet komolyan venni.

2013. aug. 12. 09:28
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Kérdező! Hogy lehet hinni? Rendkívül egyszerűen. Veszed az emberi értékeket, tulajdonságokat, emberi hajtóerőt. A szóról lefejted a történelem összes gyakorlatban elkövetett mocskát, mert az nem a szót fejezte ki, hanem a szó nevében követték el, hogy hiteles legyen. Persze ezzel nem a tett lett hiteles, hanem a fogalom járatódott le.

A nacionalizmus nem a hőbörgéssel (és nálunk a nagymagyarország térkép homlokra ragasztásával) egyenlő. Sőt, ezek azzal ellentétesek, annak hitelét rontják. Nacionalista akkor vagyok, ha büszke vagyok a származásomra (nem mások lenézésében, hanem a saját elégedettségemben), ha szeretek a szülőföldemen lenni (Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám...), ha szívesen beszélek az anyanyelvemen, és azokkal, kiknek az szintén anyanyelvük (szívesebben, mint más nyelven, de azért más nyelven is!), ha ismerem és ápolom a tájat, melyben élek, a hagyományokat, melyek a gyökereimet jelentik és erőt, magabiztosságot adnak (és amelyek lehetővé teszik más népek hasonló értékeit becsülni).

Hát efféle. És ezt érzem akkor is, ha Mezőkövesdre megyek, ha Dunaszerdahelyre, Székelyudvarhelyre, vagy éppen Munkácsra megyek. Mert ez mind kedves szívemnek, és kevéssé érdekel, ha Újvidék az Novi Sad és szerbül értenek is ott.

2013. aug. 12. 12:31
 12/14 anonim ***** válasza:
21%
Ostoba! Nincs a világon nagyobb erény a nemzeted és a hazád iránti szeretetnél. Tudom, hogy ma az emberek többsége számára, nem jelent semmit a "haza" vagy a "nemzet" szó. De amíg van itt a Kárpát-medencében még néhány millió nemzeti érzelmű magyar, addig van remény, hogy szebb jövőt élhetünk!
2013. aug. 12. 12:52
 13/14 anonim ***** válasza:
28%

Ahogyan előttem is írták az h szereted a hazádat, néped kultúráját és nyelvét az szerintem senkit se zavar, de úgy gondolom mára már nem ez a nacionalizmus ez egyszerűen haza szeretet ami szép és jó dolog. A nacionalizmus a világháborúk következményeként egy eltorzult ideológiává vált ami legfőképp abba merül ki h aki nem abba a nemzetbe tartozik amibe én azt utálni kell illetve h a kisebbségeknek nincs helyük az országunkban. 1820-as évektől Magyarországon megerősödő nacionalizmusnak még volt értelme mert elvoltunk nyomva egy másik nemzet által, de mivel ma már nem vagyunk elnyomva senkitől (bár egyesek szerint igen) így a nacionalizmus értelmetlenné vált. Szeretnünk kell hazánkat annak ellenére h most nem érdemli meg (bár ez inkább a politikusok hibája), de ugyan úgy tiszteletbe kell tartani más nemzetiségű embereket is. XXI. században már főként nem nemzetekbe kéne gondolkozni mivel már az országok gazdaságilag, politikailag és kulturálisan is össze vannak fonódva, hanem úgy mint a földön élő emberiség. A rasszisták szeretik egy nép tagjait külön fajként beállítani (pl.: zsidók), pedig ők is ugyan abba a fajba tartoznak mint minden más nemzet. Nem szabad elfelejteni honnan jöttünk, de nem szabad h ezek a dolgok a fejlődés és a változás útjába álljanak.

Ez az én véleményem, lehet más hülyeségnek gondolja, de azért én leírtam.

Remélem egyszer egy nemzetként fog élni a földön az egész emberiség.

2013. aug. 12. 14:41
 14/14 anonim ***** válasza:
64%

Nacionalizmus és nemzeti öntudat még mindig nem egyenlő a rasszizmussal és kirekesztéssel.

Nézd meg légyszíves ezt a képet és mondd azt, hogy a nemzeti szocializmus nem jó dolog:

[link]

Ha mégis úgy gondolnád, hogy rossz, akkor nyugodtan írd le a problémádat és megbeszéljük.

2013. aug. 12. 19:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!