Miért baj az, hogy majd megszűnnek a kormányok, és a föld központi irányítás alá kerül?
"Nem tudom, én se látok benne semmi hátrányt. Egy okkal kevesebb, hogy egymást gyűlöljük."
Mert ugye a jelenleg fennálló közel 200 országban nincsen semmiféle belső ellentét?
Most képzeld el, hogy azt a több ezerféle kultúrát, érdeket, szokást, nemzetet, törzset, vallást és népet mind egymásra eresztenénk...
Aki így gondolkodik, annak olyan szinten áll a világról alkotott képe, mint egy 6 éves kisgyereknek, aki arról ábrándozik, hogy ő majd űrhajós vagy autóversenyző lesz.
"De hát a világ az egyre magasabb szintű szervezettség felé tartott mindig, az egysejtűtől az emberig..."
Hallottál már a Római Birodalom széthullásáról és az utána történő társadalmi, gazdasági, politikai, kulturális és technikai visszafejlődésről, ami aztán évszázadokra visszavetette az egész környéket?
Én országon belül is az ésszerűtlen centralizáció ellen vagyok (ésszerű centralizációt nemzetközi szinten is támogatok). Azt meg aztán végképp elfogadhatatlannak tartanám, ha az egész világon mindent egy központi kormány irányítana. Azontúl hosszú távon működésképtelen lenne, a nagy világbirodalmak pár száz év után mindig széthullanak.
Azzal például nem lenne bajom, ha az EU-ból föderációt csinálnának. Bizonyos ügyeket elvonnának a tagállami kormányoktól egy központi kormány hatáskörébe, és ezzel párhuzamosan demokratikusabb államszervezetet hoznának létre európai szinten, mert most az Európai Parlament az egyetlen EU-szerv, amelyet közvetlenül a nép választ, az pedig közel sem a legfontosabb fogaskerék a gépezetben; ehhez képest pedig van egy rakás döntéshozó szerv, melyekbe csak közvetetten, kormányainkon keresztül delegálunk. Ugyanakkor azt, hogy megszűnjenek a tagállami kormányzati szervek és minden az EU hatáskörébe kerüljön, a leghatározottabban ellenezném, lásd ésszerűtlen centralizáció.
És akkor még csak Európáról beszéltem. Világszinten esetleg olyat tudnék elképzelni, hogy minél szélesebb körű nemzetközi egyezményeket kössünk a gazdasági protekcionizmus megfékezésére (vámok, importkvóták, hazai vállalatok kormányzati támogatása, ilyesmiket meg lehetne tiltani a csatlakozóknak), bűnözők kiadatását nem kétoldalú kiadatási egyezményekkel szabályozni, hanem ehhez is létrehozni egy több tucat országra kiterjedő egyezményt, na szóval ilyen kérdéseket lehetne világszinten szabályozni. Mást szerintem vagy nem lehet, vagy nem érdemes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!