Szerintetek ki fogja megnyerni a 2014-es választásokat? Melyik pártot tartjátok a legesélyesebbnek?
A Fidesz, de Jobbiknak kellene, mert ideje lenne már helyre tenni a dolgokat, békésen, addik míg a "kazán fel nem robban"!.......
Az igazság hosszútávon mindenkinek jobb lenne !
2014-re az ellenzék saját magát pusztítja el, ami természetes. A kommunistákból elég volt, az együtt 2014-ben a hatalmi villongások mindent elintéznek, a Jobbik beásta magát, a DK nem jut a Parlamentbe és végül az LMP, akik a választásokig se tudják eldönteni, hogy mitől lenne más ez a politika!
Így már csak abban bízunk, hogy a FIDESZ egységes marad, minden intézkedésének pozitív eredménye lesz, amelyet ma már a külföldi elemzők is kezdenek belátni!
"Felelős Magyar Társadalom Pártot. 12%on van a népszerüségük, pedig relatíve újak"
A 2014-es választás eddigi legszánalmasabb kampánnyitóján is túl vagyunk :)
Szerintem listán a Fidesz-KDNP szerzi majd a legtöbb szavazatot, tehát hivatalosan ők nyerik meg, de egyedül nem lesz meg a parlamenti többségük. Ugyanígy a Jobbik és a balliberális konglomerátum (MSZP, LMP, DK, stb)sem tudnak önállóan kormányt alakítani, vagyis egy patthelyzet jön létre a 3 nagy politikai pólus között.
Ebből a kiút elvileg az lehetne, ha a 3-ból kettő összefogna, de azért lássuk be, ennek kicsi az esélye. Fidesz-MSZP, Fidesz-Jobbik vagy MSZP-Jobbik nagykoalíció? Egyik valószínűtlenebb, mint a másik.
Nem tudom mi lesz a vége, új választások kiírása, vagy hónapokig tartó kormányalakítási nyüglődés mint a belgáknál. De ha jól értem, a kérdés csak a pártok eredményeire vonatkozott, nem a kormánykoalíció összetételére.
Countryman:
Nem az a kérdés kinek kéne, hanem ki esélyes rá.
Mellesleg a jobbiknak 8 éve volt helyretenni az országot, milyen eredményt értek el és milyen igazságot láttál te azalatt a 8 év alatt?
Ez költői kérdés volt.
Több szempontból érdemes megközelíteni ezt a kérdést:
1. Ha azt nézzük, mi mindent tett a Fidesz a hatalom bebetonozása (és a még talán létező jogállam lebontása) érdekében, akkor valószínű ezen intézkedések miatt ők fognak nyerni, az más kérdés h lesz-e mögötte igazi társadalmi támogatottság. Mert jól hangzik ez a 2/3-ad most is, csak ne felejtsük el ha jól emlékszem 54% ment el szavazni...Arról már nem is beszélve, h amit idáig tettek az alapján egy pohár meleg vizet sem érdemelnének nem h újabb 4 évet...
2. A baloldali ellenzék (bár nem tudom milyen klasszikus baloldali politika volt az mszp politikája, hol voltak a baloldali értékrendek: kiterjedt szociális háló stb...na mind1) röviden és tömören töketlen. A DK nevű politikai különítményről inkább nem beszélnék, elég szégyen h Gyurcsány még mindig ott ülhet a nemzet templomában azok után amit sok évig művelt ebben az országban. Az MSZP-nek az okozza a vesztét, hogy nem képes felszámolni a múltját, nem képes a sok őskommunistát kirakni a pártból. A Mesterházy-féle fiatalos új hullám még akár be is érhetne egyszer, de addig amíg a volt elvtársak Lendvai Ildikó, Kovács László, Kiss Péter és társaik ott ülnek soraikban addig tuti h bőven vesztenek szavazatot. Az LMP nem sok vizet zavart eddig sem, klasszikus belvárosi ha úgy tetszik zöldpárt, ami egy fejlett nyugati demokráciában még tényező is lehetne, de hazánk jelenleg se nem fejlett se nem nyugati...
3. Együtt 2014 az ötlet szerintem jó, mert ne felejtsük el hogy amit Gyurcsány elkúrt, azt Bajnaiék amennyire tudták próbálták helyrehozni. Nyilván senkinek nem estek jól a megszorítások, de legalább nem következett be az államcsőd. Az Orbán kormány eddigi két éve alatt viszont folyamaotsan minta Damoklész kardja ott lebeg a fejünk fölött a csőd, de lánglelkű vezérünk ellenzékből könnyen kiabált most meg valami amnéziában szenvedhet hogy azt igérte nem lesz megszorítás.. Szóval alapvetően egy Bajnai-féle menedzserkormány szerintem alternatíva lehet, csak nincs mögöttük társadalmi bázis, ezért kénytelenek lesznek összeállni az MSZP-vel, DK-val és az LMP-vel. Most még tagadnak persze, de meglátjuk...és ezzel természetesen nagyon sok szavazatot fognak veszteni ugyanis Gyurcsányból elé volt ennyi is és ha összeállnak Bajnaival akkor bizony az emberek nagy része elpártol tőlük.
4. Jobbik. Ha akkor is meghívnák különféle tv-műsorokba a jobbikosokat, amikor például a gazdaságfejlesztésről van szó akkor biztos többen értenének velük egyet. Általában csak az kap médiavisszhangot amikor valami olyan témát feszegetnek amiről 22 évig hallgatni kellett mert egyik oldalnak sem volt érdeke h kiboruljon a bili (pl ügynüklisták, izraeli befolyás kérdése, cigánykérdés stb). Mindazonáltal úgy gondolom kicsit még jobban a szakpolitika felé kellene fordulniuk és kicsit visszavenni ebből a mozgalmár szerepből. Én végigolvastam a programjukat 2010-ben és nagyon sok támogatandó dolgot találtam benne (a Fidesznek még programja sem volt). Azonban mivel szinte egyáltalán nem kapnak releváns időkeretet a médiában (majd meglátjuk a választási kampány alatt mennyit kapnak) ezért sokakhoz el sem tud jutni az üzenetük és csak a sztereotípiák alapján eldöntik h a jobbik egy náci párt...Még ha tényezővé is válnak 2014-ben annyira nem érzem őket erősnek h a Fidesz váltópártja legyen.
Összegzésként: mindenki menjen el szavazni mert ami itt folyik az nem mehet tovább! Aztán h ebből mi alakul ki az még a jövő zenéje. Szerintem sajnos egy széttagolt ezáltal döntésképtelen országgyűlés lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!