Miért van az, hogy ha elhangzik a szó "kommunizmus", egyből okítanak, hogy az sosem valósult meg stb. , de ha demokráciáról beszélünk, ugyanezt nem mondjuk?
Szabadságpártinak? Persze hogy annak állítjuk be nem is lehetünk liberálisként szűk gondolkodásuak mint a kommunista társaink :))
20/F
A kommunizmus elvileg sem valósult meg, soha senki nem állította ezt. Marxnál a kommunizmus egy fejlődés végpontja volt, amit a nagyon távoli jövőben esetleg elérünk. Kommunisták voltak, ők szocializmusban éltek.
A demokrácia pro forma megvalósult: általános és egyenlő választójog. Miért, szerinted mi hiányzik?
Jól működő nacionalista, fasiszta vagy kommunista állam eddig nem létezett, még a prototípusok befuccsoltak így vagy úgy.
(Elszigetelet végtelen ciklusban fejlődés képtelen Kuba, vagy Észak-Korea, valamint a vérkapitalistává vedlett Kína nem játszik.)
Demokrácia legalább ideig óráig működőképes volt egy egy szintugrás után. És azért a ókori görög démosztól napjaink demokrácia felfogásáig rengeteget fejlődött. Jelenleg válságban lehet, ilyenkor egy rendszer vagy szintet lép, fejlődik ... vagy bedől és jön helyette egy új.
"A demokrácia pro forma megvalósult: általános és egyenlő választójog."
- Ha ennyi szerinted elégséges feltétele a népuralomhoz, akkor a zsarnokölés elve is az lenne.
Mindenesetre a jelen szerintem jól példázza, hogy maga a választójog még nem biztosítja teljes népuralmat, hiszen egy bejáratott rétegnek mindig előnye lesz.
4-es vagyok
Minimalista módon meghatároztam magam számára a demokráciát.
A választókat semmi nem akadályozza, hogy a vezető réteget szabályozott keretek között elhajtsák a fenébe. Lehet, hogy egy csoport kezében van a tényleges hatalom, de csak ameddig Mi akarjuk. (Mi=a választók)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!