Az embereknek mi ellenszenves a Jobbikban?
Miért ellenszenves még ma is sok embernek?
A választások óta kicsit visszavettek szerintem, a lehetetlen, durva elképzeléseiket félretették és arra összpontosítanak, amire jelen helyzetben szükség van. Néha nézem a parlamenti közvetítéseket, hallom a beszédeiket, nem értem, mi a gond velük. Lehet egyeseknek nem tetszik a hangnem, a stílus? Néha kicsit tényleg erőszakosnak, lázítónak tűnnek, de ha ez kell sokaknak, hogy észhez térjenek?!
Erről a tipikus orvos-dolog jut eszembe: megfigyeltem, hogy sok embernek nem az a lényeg, hogy az orvos meggyógyítja-e őket, ténylegesen kisegíti-e őket a betegségből, hanem az, hogy az orvos kedves-e, szépen beszél-e velük, hogy kezeli őket, mint embert (pl. egy vak ismerősöm 7x megműttette a szemét egy orvossal, aki 7x elrontotta a műtétet, nem ment máshoz, mert milyen rendes az orvos vele...). Lehet, hogy itt is ez az effektus áll fenn? A Fidesz szépen hazudik, a Jobbik csúnyábban mondja meg az igazat, és inkább a nyálasság, a szép beszéd jön be a tömegeknek?
A gazdaságot pedig hagyjuk kérem, közgazdásznak tanulok, de sehonnan nem hallottam még olyan rossz gazdaságpolitikáról, mint amit most folytat a kormány.
Egy szó, mint száz, kinek mi nem tetszik a Jobbikban? Szerintem butaság olyannal jönni, mint a stílus vagy hasonlók. Az egyetlen párt, ami kiáll azért, amit a választásokkor megígért, tehát kiáll a magyarokért. Ide bemásolhatnám a magyar föld védelméről való szavazás felvételét...
"Nem, azért, mert ott nagyobb a választék, és olcsóbban kapja meg a dolgokat."
Igen, de azért drágább, mert amik régen voltak nagykerek (10-15 éve még mi is oda jártunk áruért), azok mind megszűntek, mióta jött a Metro és társai. Egyszerűen, mivel megszűntek, a kisvállalkozók is mind ezekben tudnak csak vásárolni, ami eleve versenyképtelenné tette a kisebbeket. Az ember inkább elmegy messzebbre az olcsóbbért. Régen viszont megvolt a rendje, és a nagykereknél olcsóbban meg lehetett venni az árut, mint a mostani multiknál. Arról nem is beszélve, hogy azok a nagykerek legalább a magyar árut árulták elsősorban, nem a sok ócska importot (Aldi, Lidl és társai, egy minőségi áru nincs bennük).
Érdekes mód a kiskereskedések, a kisvállalkozások évtizedekig versenyképesek voltak, az utóbbi 10-15 évben mentek tönkre. Előtte 100 évig tökéletesen működött a megszokott rendszer, de valakinek érdeke volt tönkretenni őket. És igen, nem kicsinálták a vezetőiket, hanem egyszerűen ellehetetlenítették a működásüket, versenyképtelenné tették őket az olcsó árujukkal, ami bár ócska ***, de a fukar magyar azt veszi inkább (félreértés ne essék, én szeretem a minőséget, meg is tehetem, hogy azt veszem és nagyon ritka, hogy ócskát veszek).
01:49!
"A minden multi kifelé nem a Jobbik (és félreértés ne essék nem vagyok jobbikos) jogos igénye, hanem a magyar népé. Eleve be sem lett volna szabad engedni őket és most a magyar ember joggal tart igényt a földjére, piacára, megélhetésére. A Jobbik csak kimondja és összefoglalja a nép kívánságát."
Hát nekem nem igényem. Nekem, mint magyar embernek az az igényem, hogy minél szélesebb választékot, minél olcsóbban, minél minőségibb termékeket kapjak. Ha ezt egy multi tudja produkálni, akkor ott vásárolok. Mert ott tudok gondolkozni azon, hogy igen, kifizetem-e a 3x-os árat a magyar tejért, vagy veszem az ugyanolyan finom, de olcsóbb lengyelt.
Nehogy már a Jobbik jobban tudja nálam, hogy mit akarok.
08:59!
"Igen, de azért drágább, mert amik régen voltak nagykerek (10-15 éve még mi is oda jártunk áruért), azok mind megszűntek, mióta jött a Metro és társai. Egyszerűen, mivel megszűntek, a kisvállalkozók is mind ezekben tudnak csak vásárolni, ami eleve versenyképtelenné tette a kisebbeket. "
Miért szűntek meg a nagykerek? Mert jött a Metro, és jobb árakat adott? Elmondom neked, hogy amikor bejött a Metro, mi egyből ott kezdtünk el vásárolni, mert mindent sokkal olcsóbban vettünk meg ott, mint a közeli boltokban.
"Az ember inkább elmegy messzebbre az olcsóbbért."
Erről beszélek én is.
"Régen viszont megvolt a rendje, és a nagykereknél olcsóbban meg lehetett venni az árut, mint a mostani multiknál."
Hát, az a Metro, ami szerinted tönkre tette a nagykereket, versenyképességével tönkretette a nagykereket
Amúgy milyen nagykerekről beszélsz? Mert mind Nyíregyházán, mind Pesten tudok nagykereket, amik életképesek a Metro mellett is.
"Arról nem is beszélve, hogy azok a nagykerek legalább a magyar árut árulták elsősorban, nem a sok ócska importot (Aldi, Lidl és társai, egy minőségi áru nincs bennük)."
Aldi és a Lidl nem nagyker, hanem diszkont árúház. Két külön kategória, így összehasonlítani nem lehet őket.
A minőségről meg csak annyit, hogy én nagyon sokat szoktam ezekben vásárolni, mert félig német vagyok, éltem kint is, és a fenti két bolt igazi német élelmiszereket forgalmaz, olyanokat, amilyeneket kint is. A németeknél ugyanezekkel a termékekkel sikeres, nálunk meg már ócska külföldi? Érdemes egy-két ismeretlenebb márkát megkóstolnod a Lidl-ben, és rájössz, hogy milyen "ócska" is.
"Érdekes mód a kiskereskedések, a kisvállalkozások évtizedekig versenyképesek voltak, az utóbbi 10-15 évben mentek tönkre. Előtte 100 évig tökéletesen működött a megszokott rendszer, de valakinek érdeke volt tönkretenni őket."
Hmm... szóval azt mondod, hogy a szocializmus idejében minden működött, csak a rendszerváltás után 5-10 évvel mentek tönkre? Minő csoda, hogy amíg nem volt verseny (ez a szocializmus), addig működtek, mesterségesen tartották őket életben. Amint versenyezniük kellett (szabad piac), akkor beletört a bicskájuk. Korábban sem voltak jobbak, csak mesterségesen tartották őket életben. Visszatérhetünk a korábbiakhoz, de akkor állítsuk vissza a szocializmus, az egyfajta kenyeret, az egyfajta margarint, az éves várakozást a Trabantra, azt, hogy ne legyen Milka, ne legyen Nokia, ne legyen HP, ne legyen stb... tényleg ezt a rendszert vágyod vissza?
"És igen, nem kicsinálták a vezetőiket, hanem egyszerűen ellehetetlenítették a működásüket, versenyképtelenné tették őket az olcsó árujukkal, ami bár ócska ***, de a fukar magyar azt veszi inkább (félreértés ne essék, én szeretem a minőséget, meg is tehetem, hogy azt veszem és nagyon ritka, hogy ócskát veszek)."
Akkor szóval a multi a hibás, mert a magyar embernek választást ad: hogy kevesebbet fizet a rosszabbért (rosszabb az egyáltalán?), vagy jobbat vásárol drágábban (jobb az egyáltalán?). Hát ne haragúdj, én inkább szeretek magam dönteni, mint hogy megmondják nekem, hogy te a drágábbat veheted csak. És ebben nem a multi a hibás, de nem is a magyar vásárló, aki a saját igényeinek megfelelően vásárol. Hanem az a magyar cég, aki nem nyújtja ugyanezeket a választási lehetőséget nekem, hogy ott ugyanolyan feltételekkel vásárolhassak, mint a multiknál.
És igen, én is szeretem a minőséget, gyakran veszek minőségibb terméket drágábban. De nem fogok 3x annyit fizetni a magyar tejért, ha az ugyanolyan minőségű lengyel tejet is vehetem.
"Arról nem is beszélve, hogy azok a nagykerek legalább a magyar árut árulták elsősorban, nem a sok ócska importot (Aldi, Lidl és társai, egy minőségi áru nincs bennük)."
Aldi és a Lidl nem nagyker, hanem diszkont árúház. Két külön kategória, így összehasonlítani nem lehet őket.
Tisztában vagyok a két üzlet típusával, azonban a kiskereskedőket sorra ott látom vásárolni, ott veszik a boltjukba az árut. Máshol már nem nagyon tudják. Aztán valaki vagy megveszi helyben a 30Ft-tal drágább tejet, vagy elmegy a 380FT-os benzinnel 15-20 km-rel arrébb a városba.
"Tisztában vagyok a két üzlet típusával, azonban a kiskereskedőket sorra ott látom vásárolni, ott veszik a boltjukba az árut. Máshol már nem nagyon tudják. Aztán valaki vagy megveszi helyben a 30Ft-tal drágább tejet, vagy elmegy a 380FT-os benzinnel 15-20 km-rel arrébb a városba."
Miért ott vásárol a kiskereskedő? Mert vagy ott a legolcsóbb a termék, vagy mert lusta elmenni egy olyan nagykerbe, ahol olcsóbban venné meg. Ha a vevő el tud menni 15-20km-rel arrébb, az eladónak kutya kötelessége kellene lennie, hogy ugyanúgy megtegye, ha a saját boltja múlik rajta.
Kedves utolsó, te egyszerűen hülye vagy. Mi lenne, ha egyszer valamit nem a saját szemszögedből néznél, nem kifogásokat keresnél, hol köss bele a másikba, hanem megpróbálnád összefoglalóan, országos szinten, gazdaságilag nézni a helyzetet?! Az nem jut el az agyadig, hogy 30-40 kiskereskedés többet adózik, mint egy Tesco? Már pedig kb annyi helyettesítené a Tesco-t egy térségben. Az pedig az ország gazdaságának sokkal többet jelentene, a munkahelyekről nem is beszélve. A tescoban van egy műszak alatt 5 pénztáros, a 30 kiskereskedésben lenne 30 eladó. Az emberibb munkakörülményekről nem is beszélve. De úgy tűnik, te csak magadra tudsz gondolni.
"Visszatérhetünk a korábbiakhoz, de akkor állítsuk vissza a szocializmus, az egyfajta kenyeret, az egyfajta margarint, az éves várakozást a Trabantra, azt, hogy ne legyen Milka, ne legyen Nokia, ne legyen HP, ne legyen stb... tényleg ezt a rendszert vágyod vissza?"
Nekem semmi bajom az egyfajta kenyérrel, ha az jó, és az egyfajta margarinnal sem, ha az is jó. A trabant korszakát pedig kinőttük, sőt a kocsik nagy része import áru, Magyarország csak alkatrészeket gyárt, de egy igazi magyar kocsi sincs. Senki sem mondta, hogy mindent itt kell megtermelni, de amit lehet, azt itt kellene, helyi emberekkel, helyi tulajdonosokkal! És akkor az országban maradna a pénz, nem nyugatra vándorolna. Mint írtam, banánt nem fogunk magyart venni, ez egyértelmű. Kocsit sem és még lehet ruhát sem sokat. De a cukor, az étolaj, a gabona, a zöldségek nagy része miért nem magyar?! Mert valakinek nem ez állt érdekében...
És sajnálom, hogy az ország tele van olyan szűklátókörűekkel, mint te. Azért tartunk ott, ahol, mert sokan csak a saját bőrükkel foglalkoznak.
"Miért ott vásárol a kiskereskedő? Mert vagy ott a legolcsóbb a termék, vagy mert lusta elmenni egy olyan nagykerbe, ahol olcsóbban venné meg."
Jobb lenne, ha nem hergelnéd tovább az idegeket, a vélemény már így is megvan rólad. Csak elárulom, hogy a családom 60km-re jár el áruért heti 2-3x! Szóval lusta a jó édes... Az ilyenek, tudnám, miért írnak ide. Amúgy meg a válaszaidnak köze nem volt a kérdéshez, úgyhogy kérlek...
"Amúgy meg a válaszaidnak köze nem volt a kérdéshez, úgyhogy kérlek..."
Valóban, a vitÁNK elment egy másik irányba, mégpedig abba, hogy mennyire életképes a Jobbik elképzelése, miszerint a multiknak ki kéne menniük. Amit én nem tartok jónak. Ezen vitáztunk mi KETTEN. Úgyhogy kérlek... :)
"Kedves utolsó, te egyszerűen hülye vagy. Mi lenne, ha egyszer valamit nem a saját szemszögedből néznél, nem kifogásokat keresnél, hol köss bele a másikba, hanem megpróbálnád összefoglalóan, országos szinten, gazdaságilag nézni a helyzetet?!"
1. Csak azért, mert a véleményeddel, okfejtéseddel nem értek egyet, nem kell személyeskedned. Én sem teszem.
2. Te úgy gondolod, hogy belekötök másokba, én szerintem vitázok akkor, amikor rámutatok érveléseinek gyenge pontjaira. Ha szerinted nem így kell rávilágítani arra, hogy téved a másik, akkor kérlek, mondd el (és ne az legyen, hogy lehülyézed a másikat).
Na de vissza akkor a vita tárgyi részéhez:
"Jobb lenne, ha nem hergelnéd tovább az idegeket, a vélemény már így is megvan rólad. Csak elárulom, hogy a családom 60km-re jár el áruért heti 2-3x! Szóval lusta a jó édes..."
Nem azt mondtam, hogy mindegyik magyar lusta. Csak azt a kérdést tettem fel, hogy ha a vevő képes utazni az olcsóbb árúért, akkor az eladó miért nem? Ahogy te is mondtad, a vevő is szívesebben spórolna a benzinen, az idején, és vásárolna olcsóbban közelebb.
"Az nem jut el az agyadig, hogy 30-40 kiskereskedés többet adózik, mint egy Tesco? Már pedig kb annyi helyettesítené a Tesco-t egy térségben. Az pedig az ország gazdaságának sokkal többet jelentene, a munkahelyekről nem is beszélve. A tescoban van egy műszak alatt 5 pénztáros, a 30 kiskereskedésben lenne 30 eladó. Az emberibb munkakörülményekről nem is beszélve."
Lehet, hogy többet adóznak a kisboltok, és több embert foglalkoztatnak, de hogyan alakul a bevételük, hogy alakul a kiadásuk? Ha ugyanazt a munkát el lehet végezni 5 emberrel, amit máshol 30-cal végeztetnek el, az 6x-os hatékonyságbeli különbség. Mondhatni a multiknak az 1/6-od bérköltséget kell kitermelniük, hogy a nyereségesek legyenek. A maradékot pedig arra tudják fordítani, hogy olcsóbban adhassák a vevőknek az árut. És ezzel jól jár a multi, és jól jár a vevő, mert olcsóbban kapja, mint a kisboltban.
Emberi körülményekről meg ne beszéljünk. Dolgoztam magyar mutyizós kiscégnél, ahonnan eljöjjek, hogy aztán egy multinál dolgozhassam. Hidd el, abban biztos lehetsz, hogy egy multi nem fog senkit se feketén foglalkoztatni, nem úgy, mint sok kis cég. Ráadásul pont az anyacégek miatt igen gyakran a kinti foglalkoztatási politikát alkalmazzák a munkavállalókkal szemben, ami nyugati munkakörülményeket jelent. Nem tagadom, biztos vannak olyan esetek, amik nem megfelelőek. De hogy az átlagos munkakörülmények rosszabbak lennének a multiknál, mint a magyar cégeknél, ezt vitatom.
"Nekem semmi bajom az egyfajta kenyérrel, ha az jó, és az egyfajta margarinnal sem, ha az is jó. A trabant korszakát pedig kinőttük, sőt a kocsik nagy része import áru, Magyarország csak alkatrészeket gyárt, de egy igazi magyar kocsi sincs. Senki sem mondta, hogy mindent itt kell megtermelni, de amit lehet, azt itt kellene, helyi emberekkel, helyi tulajdonosokkal! És akkor az országban maradna a pénz, nem nyugatra vándorolna."
Nem az a cél, hogy mindent mindenképen itthon termeljünk meg, hanem hogy úgy termeljünk, ami versenyképes a nyugati termékekkel. Felment a cukor ára, mi történt? Kimentek az emberek Szlovákiába vásárolni, mert olcsóbban jöttek ki belőle.
És én nem hiszek az egyetlen termékben. Ha egy fajta termék van, előbb-utóbb elkényelmesedik, nem lesz rákényszerítve arra, hogy fejlődjön, és a minőség romlik. És én nem szeretném, ha egy romló minőségű dolgot kellene mindig ennem. És nem örülnék annak se, ha nem választhatnék, hogy milyen szalámit vegyek. Lehet, hogy neked megfelelő, én szeretném a saját igényeimnek megfelelően kiválasztani azt, hogy mit szeretnék fogyasztani
"És sajnálom, hogy az ország tele van olyan szűklátókörűekkel, mint te. Azért tartunk ott, ahol, mert sokan csak a saját bőrükkel foglalkoznak."
Nem vagyok szűklátókörű, csak nem szeretem azt, ha az emberek panaszkodnak, várják az állambácsitól a megoldást ahelyett, hogy küzdenek. ELmondásod alapján a családod megküzd érte, és nem várja a sült galambot - ez jó! Ezt kellene mindenkinek csinálnia! Én hiszek abban, hogy minden ember saját sorsának kovácsa! (És ez nem egyenlő azzal, hogy csak a saját bőrével törődik)
Nem értek egyet a Jobbik elveivel, azonban mit vitapartner tolerálnám. A gond a szavazóbázissal van, illetve a vezetés taktikájával. Sajnos van Magyarországon egy réteg, aki hajlamos egy általam nehezen megnevezhető, de annál jobban körülírható viselkedésmódra. Arra gondolok, hogy 1) lehet hogy a párt "csak" radikális nacionalista nézeteket vall, a szavazóbázis viszont erősen soviniszta és rasszista. 2) Jelentős részben olyan konzervatív gondolkodású emberekből áll, akik szerintem lelki betegségben szenvednek és félelemben élik az életüket. Ilyenekből lesznek a sorozatgyilkosok vagy a háborús bűnösök, ilyenekből voltak minden kor köpönyegforgatói. A komoly baj a párttal, hogy ezt a jelenséget használja ki, ebből építi fel szavazóbázisát. Ezt én tisztességtelennek tartom, és úgy vélem hogy enélkül a párt támogatottsága töredéke lenne csak a mainak. Sajnos a propagandára és a demagóg érvek elfogadására való hajlandóságot nagy mértékben kihasználják. A támogatók egy másik rétege pedig az erőszakos emberek: akik fegyvert tartanak, fegyvermániások, nem ítélik el a gyilkosságot. Ilyen például a tanárom, de szerencsére nem választották meg képviselőnek.
A kérdező érveit nem értem, hiszen a Jobbik ma is ellenzék, nem tudom milyen tapasztalatból gondolja azt hogy az elveiért mindig is kiáll.
Az elvekkel pedig több okból sem értek egyet: 1) Nem vallom hogy a magyar nemzet jobb lenne mint bármely másik, és nem is szeretem jobban a magyar embereket, mint az "idegeneket" 2) Szerintem téves gondolat, hogy több magyar gyermeknek kellene születnie, hiszen így is túlnépesedés van, a demográfiai mutatókat pedig csak rövid távon javítaná, és a problémákat évtizedek elteltével csak hatványozná 3) A megújulás és az alkalmazkodás jegyében teljes mértékben szakítani kívánok a "hagyományos" értékrenddel 4) Nem kívánom a területi revíziót, sokkal inkább a határok megszüntetését 5) Nem háborít fel, hogy távoli országokból vándorolnak be, mert egyrészt kifejezetten előnyös szerintem a sokszínűség, és nem gondolom azt sem, hogy több jogunk van a helyi munkához mint a külföldieknek. (Nekem is jogom van külföldön dolgozni). Egyszóval eszmei síkon ezért nem tartom szimpatikusnak, de a mai pártok közül nincs is olyan, amire szavaznék. Mint mondtam, az eszme vitapartnerként tolerálható lenne, ha nem lenne a szavazóbázis háromnegyede a magyar nép legalja.
És még sorolhatnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!