Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Mi az a tényező, ami a leginká...

Mi az a tényező, ami a leginkább hatással volt/van arra, hogy pontosan milyen ideológiák állnak közel hozzátok?

Figyelt kérdés

Pl. arra, hogy kulturális szempontból inkább konzervatívok, vagy liberálisok vagytok, vagy éppen inkább mérsékeltek, vagy inkább radikálisak vagytok, vagy a gazdaságpolitikában milyen elképzeléseitek vannak stb. (Ha van, akkor nyugodtan fejtsetek ki konkrét eszméket ezeken a tengelyeken belül, amikkel rokonszenveztek.)

A gyerekkori/fiatalkori szocializáció? A baráti környezet? A család politikai hagyományai? A végzett munkátok jellege? Társadalmi csoport? Nem? Vallás? Egy konkrét élmény, ami nagyon meghatározó volt számítotokra? Vagy mi az, ami szerintetek a saját életetekben a leginkább hatással van a politikai gondolkodásotokra?

Ne annyit írjatok, hogy „utálom X politikust és ezért Y pártot támogatom". (Ha valaki csak ilyenek miatt szavaz egy pártra, vagy gondolja magát valamilyen oldalainak, most nem azokhoz szól a kérdés.)

tegnap 16:27
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

10 köszönöm a komplex választ.

És mindenkinek eddig, hogy még nincs széttrollkodva.

tegnap 17:25
 12/21 Sanyi2025 ***** válasza:
100%
Nem tudom, ez mennyire a szocializációmból adódik vagy természetes dolog, de az igazságérzetem, na meg persze az eddig felszedett ismereteim és tapasztalataim.
tegnap 19:56
 13/21 anonim ***** válasza:
17%
A zsarnoki covid intézkedések (és nem a covid!) óriási hatással voltak arra, hogy liberálisból a szélsőjobbra kényszerültem, hiszen csakis ők álltak ki (világszerte) a szabadság mellett.
ma 04:17
 14/21 A kérdező kommentje:

#12 köszönöm szépen a választ. Pontosan honnan szerezted, milyen időszakban azokat a tapasztalatokat, amik szerinted a leginkább formáltak ilyen téren? Vagy úgy gondolod, hogy folyamatosan szerzel ismereteket és ezzel együtt a gondolkodásod is dinamikusan változhat?

13-as. A vakcina beadatására gondolsz? Vagy általánosságban a szabad mozgás, cselekvés korlátozására?

ma 06:31
 15/21 anonim ***** válasza:

Liberális, Libertariánus vagyok. Nagyon sok dolog volt hatással rám.

Legelőször is a könyvek amiket olvastam. Nagyon szeretek olvasni, könyvmolyként nőttem fel, és már nagyon fiatalon olvastam a legtöbb disztópiát (1984, Animal Farm, Brave New World, Fahrenheit 451 stb.), amik hatására elutasító lettem minden, akár kicsit is autoriter ideológiával szemben. Az egyéni szabadság maximalizálását és az állam minimalizálását támogatom.

Aztán, mivel eléggé érdeklődök a Távol-kelet iránt, sokat olvastam arról a térségről (Kína, Korea, Tibet, Délkelet-Ázsia). Ezekben láttam, hogy miket műveltek és művelnek a mai napig ezekben az országokban, hogyan üldözik és pusztítják a Tibeti kultúrát, hogyan kísérelték meg a teljes többezer éves Kínai kultúrát elpusztítani a kulturális forradalom idején, hogyan írtották ki a vörös khmerek Kambodzsa lakosságának harmadát, vagy hogy mi zajlik Észak-Koreában. Ezek miatt lettem radikális antikommunista, és Kína-ellenes. Külpolitikai dolgokban ezek formálták a véleményem.

Érdekel a közgazdaságtan és a történelem (főleg politikatörténet és gazdaságtörténet). Ezek tanulmányozása finomította az elképzeléseimet a gazdaságról és a társadalomról. A klasszikusoktól mint Adam Smithtől a Wealth of Nations, egészen a 2024-es közgazdasági Nobel-díjat hozó Why Nations Fail-ig itt is sok nagy hatású dolog volt.

Viszont ha van valami, ami egyáltalán nem, az a család ppoltikai hagyományai. A családomban mindenki vagy Fideszes, vagy az volt, csak kiábrándult. Csak én vagyok liberális.

ma 11:10
 16/21 BlackSword ***** válasza:
100%

Én úgy szocializálódtam, hogy kritikus legyek minden helyzetben, hogy a dolgok nem fekete-fehérek, és hogy az eltérő vélemény nem jelent ellenségeskedést, hogy a dolgokat értelmesen is meg lehet vitatni és az nem a veszekedés... hogy különbözőek vagyunk és ettől szép a világ... hogy ne azt nézzük miben különbözünk a másiktól, hanem hogy miben egyezünk, mert ez az út a konszenzus felé... hogy egy célhoz több út is elvezet

De a "másodrendű" erkölcsi feltételeknek azért minden esetben meg kell felelni, mert az ember annyit ér mint az adott szava...

De hogy mi vagyok? Lehet életem végéig sem fogom tudni megmondani..

ma 11:27
 17/21 Sanyi2025 ***** válasza:

ma 06:31

Nem konkrét tapasztalatra, tudásra gondoltam, az ember minden nap egy picivel több lesz.

Egyébként vicces, de épp a Gyakori volt az (sok más mellett persze), ami szintén jelentős hatással volt rám, hiába alacsony színvonalú a politika kategória. A válaszokhoz ugyanis utána kellett járnom a témáknak, így sokat tanultam. Egy példa, ami meglepő volt: volt valami "Magyarország keresztény ország?" jellegű kérdés, amire az ember rávágná, hogy "az", de pontos akartam lenni, ezért megnéztem, mekkora a keresztények aránya itthon és máshol. Kiderült, hogy mi vagyunk az egyik legkevésbé keresztény ország az EU-ban.

ma 14:15
 18/21 A kérdező kommentje:

15. Köszönöm szépen a részletes választ neked is. Jó hallani, hogy valaki ennyire szeret olvasni és érdekli egy csomó téma.

16. Sajnos kevesen szocializálódnak így, legalábbis kevesebben, mint kéne. Utolsó mondatod elgondolkodtató. Mindenesetre ez is tökéletes válasz.

17. Igazad van. Bár nem minden országból vannak nagyon pontos adatok, de a mi régióban a csehek után kb. egyértelmű, hogy mi vagyunk a legkevésbé vallásosak, nem is akármilyen különbségbem a többi országhoz képest. Egyébként szerintem elfogadható kérdésekre érkezik csomó értelmes válasz jó esetben. Pl. most.

ma 15:30
 19/21 BlackSword ***** válasza:
A változásra utaltam vele... ahogy egyre többet tapasztalunk az életben úgy változunk... az alap dolgok persze megmaradnak, de egyre több tapasztalatunk fényében másként reagálunk...
ma 18:05
 20/21 anonim ***** válasza:

"13-as. A vakcina beadatására gondolsz? Vagy általánosságban a szabad mozgás, cselekvés korlátozására?"

Általánosságban, minden covid intézkedést cselekvően ellenzek, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy a legkisebb kényelmetlenség sem éri meg emberéletek megmentését, ha a társadalom kényszert alkalmaz. Ugyanezt vallom a biztonsági övről és a sorkatonai vagy polgári szolgálatról is(honvédő háborút is beleértve). Meg kell tagadni minden elnyomó állatságot, attól függetlenül, mi lesz a következmény, erőszakoló oroszok szállnak meg, elönt az árvíz, kiirt egy betegség tömegeket. Abszolút baromság az az "érv", hogy egy társadalomban be kell tartani a szabályokat. Az elnyomó, alapjogokkal szembemenő szabályokNAK kell betartani. Ez NEM anarchia, hanem SZABADSÁG, mert ALAPjogokról beszélünk, nem pedig minden bevett társadalmi szabályról.

ma 21:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!