Miért is kell emelni az áram árát?
"...az áram esetében egyáltalán nem lenne szükség emelésre, mert a paksi atomerőmű a teljes magyar lakossági energiaszükségletet fedezi. Miért kell akkor világpiaci áron adni azt, ami hazai, és az előállítása jóval olcsóbb, mint a világpiaci ár?
– Nyilván üzleti megfontolásból. Ezt tudom elképzelni. Az olcsó áramot eladják a világpiacon jó drágán, abból kompenzálják a rezsicsökkentett gáz miatti veszteségeket."
A fideszesek nyilván értik. Elmagyaráznák az egyszerű halandóknak is?
Az ország áramfogyasztása és lakossági fogyasztás között van különbség és erről beszélt a másik válaszoló.
Tessék:
"Magyarország villamosenergia-felhasználása 2019-ben 45,4 TWh volt"
"1. Egyetemes szolgáltatás (lakossági piac)
Ez a szektor felel a teljes magyarországi energiafogyasztás mintegy 26 százalékáért."
De egyébként itt is hasonló adatot látsz:
Valójában a lakossági igényeket Paks tényleg tudná fedezni. Ez tény.
"#5
A paksi aromeromu az ország aramfogyasztasanak kevesebb, mint a felét adja."
De nem is azt írta hogy az ország, hanem hogy a lakossági felhasználást tudná fedezni.
""a tőzsdén a gázárak meghatszorozódtak (a villamosenergia ára pedig megötszöröződött)."
És ez mennyiben válasz a kérdésre? Mert ha szerinted ez a válasz, akkor nem értetted meg a kérdést.
#7, és szerinted a "kevesebb, mint a felét" az kisebb, mint az "összes 30 %-a alatt"? D
Tán veled kéne boltba mennem, ha többet kapsz vissza, mintamennyit fizettél. :D
Azt fogyasztasz, amit kiszámláznak neked.
Igen, jól mondod, ha van össztermelés meg összfogyasztás, akkor a lakosságnak lehet számlázni olcsón, míg a cégeknek drágán. Mivel össztermelésről beszélünk, így az a cél, hogy a végére rendezzük a költségeket. Ehhez teljesen mindegy, hogy az adott cég vagy lakás épp mit használ fel, úgy kell számlázni, mintha az egyik az egyiket, a másik a másikat használta volna fel, mert csak a végösszeg számít.
Nem tudom, hogy ezt valaki hogy nem tudja felfogni.
15-ös
Nem ismétlem a 16-ost, én is azt írtam volna válasznak amit ő.
"Nem ismétlem a 16-ost, én is azt írtam volna válasznak amit ő."
Igen, de annak politikai akaratként van csak értelme (az meg is volt eddig, mivel az ipariak legalább kétszer annyit fizettek). Műszaki fogalomként, ahogy te adtad elő, viszont oltárian naiv ostobaság. Csak ez a baj vele.
Végül is annyiban nem csoda ez, hogy a sávos jövedelemadó idejében is népi hozzáállás volt, hogy amikor plusz jövedelemről volt szó, azt mondták, annyiért nem éri meg dolgozni, mert már elveszik a 40 %-a. Igen, mondom, de amelyik cipőben mész erre a munkára, meg ami parizeres zsömlét viszel, azt lehet, hogy a szeptemberi fizetésed 0 % adókulcsos részéből vetted, és tulajdonképpen mivel az augusztusi fizetésednek is van olyan része, amely a legnagyobb adókulcs alá esik, akkor augusztusban sem volt érdemes dolgoznod azért a részért, de melyik rész az? A hónap végi? eleje? Közepe? minden munkanap a hatodik óra? Nem lehet ez t másképp számolni, csak úgy, hogy van egy évi kereset és ebből egy évre adó. de hát a többség nem értette. :D Itt sincs úgy, hogy a lakosság a paksi áramot használja, hanem minden időintervallumban van egy termelés, és ebből részesül Mari néni is, meg az Aréna bevásárlóközpont is.
"Itt sincs úgy, hogy a lakosság a paksi áramot használja, hanem minden időintervallumban van egy termelés, és ebből részesül Mari néni is, meg az Aréna bevásárlóközpont is."
Jah, csak amíg a paksi erőmű nem tudja fedezni egyik hónapban sem a teljes, országos fogyasztást, vagyis minden hónapban importálunk, addig meg lehet oldani, hogy a lakosság fizeti az olcsót és kiszámlázzuk a maradékot a cégeknek.
Az általad felvetett probléma csak akkor lenne ténylegesen probléma, hogy pl. a paksi erőmű 200%-on menne az év első felében és a második felében leállítjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!