Mit gondoltok a határon túli magyarokról? Hova tartozunk?
A kérdés adott. Tudom, már volt ilyen téma, de én most a közeledő választások miatt teszem fel.
Én is határon túli magyar vagyok, az egyetemet Magyarországon végeztem el. Körülbelül nyolc éve vagyok magyar állampolgár.
Mint köztudott, a határon túliak 98%-a Fidesz szavazó. Ez részben érthető is, hiszen míg a DK ellenünk kampányolt, addig Orbán állampolgárságot adott nekünk.
Nem tudom, hogy miért gondolta azt bárki is, hogy majd több százezer határon túli magyar megrohanja Magyarországot és segélyből fog élni? Mert nekem ez jött le.
Akik kiköltöztek, azok ott dolgoznak, ott adóznak, tehát a társadalom hasznos tagjai.
Én az egyetem végezte után megpróbáltam ott elhelyezkedni, de olyan a szakmám, hogy szinte csak protekcióval lehet bekerülni - ezt szó szerint közölték is velem az állásinterjún(büntetés-végrehajtás), így szépen külföldre költöztem.
Ami pedig a választásokat illeti. Kétszer szavaztam a Fideszre, mert mégis neki köszönhetem azt, hogy könnyebb életet élhetek mint anno. Gyerekkoromban sokat piszkáltak a magyarságom miatt. Mindig beszólogattak, hogy beszéljek az ország nyelvén, meg, hogy a magyarok hány ottani családot mészároltak le a világháború alatt és még sorolhatnám! Amikor megkaptam az állampolgárságot kezdtem azt érezni, hogy végre tartozom valahová. A csalódások akkor jöttek, amikor az egyetemi tanárok is az adott ország nemzetéhez tartozónak nyilvánítottak ki. Tehát, így képzeljétek el: " Ő ukrán. Ő román.." - szó szerint!
Otthon magyarnak tartottak és sokat bántottak miatta, míg Magyarországon megkaptam, hogy nem vagyok magyar. A szüleim magyarok, otthon kizárólag magyarul beszéltünk és végig magyar osztályokba jártam. Néha tényleg úgy éreztem magam, mintha valami hontalan.
Ami a közelgő választásokat illeti. Azt hiszem elégszer köszöntem meg a Fidesznek, hogy állampolgárságot adott, most inkább nem szeretnék szavazni.
Kicsit nehéz téma, mert sokszor megkaptuk azt is, hogy nem ott élünk, nem ott adózunk, minek szólunk bele az ottani dolgokba?
Ebben részben egyetértek. Én sem örülök, hogy a huszadik faliban élő Jani bácsi is szavaz, aki életében nem járt Magyarországon és Orbán Viktoron kívül más lehetőséget nem is ismer.
Másik szempontból viszont minket is érint, hogy ki kormányoz. Olvastátok az ukrán- nyelvtörvényt? Direkt el akarják söpörni a magyar kultúrát, nyelvet! Ilyenkor azért jó, ha van olyan aki kiáll az ottani magyarságért. Ez szintén csak egy példa.
Rengetegen szavaznak pl. Angliából is. Igen, azért mentek ki, mert Magyarországon nehéz a helyzet, de ők sem Magyarországon adóznak és akkor sem fognak hazaköltözni, ha leváltják Orbánt. Tíz év múlva sem! De szavazni szavaznak!
Mivel évekig éltem Magyarországon, volt alkalmam látni, hogy a Fidesszel nagyon elszaladt a ló. Már már pofátlanság az amit csinálnak. A határon túliakat is (részben) azért ajnározzák, mert kell az a pár százezer szavazat. Ezzel tisztában vagyok.
Karácsony Gergőt szimpatikusnak találom és szerintem jó polgármester, csak szegénynek ott tesznek keresztbe ahol csak lehet.
Fegyőr nem szimpi és nagyon zöldfülű még!
A DK-ról inkább nem írok semmit. Határon túliak ide vagy oda..szerintem ő nekik nincs többé keresnivalójuk a magyar politikában.
Jakab tud jókat mondani, de néha olyan primitív kirohanásai vannak...
MZP- szimpi, de ahogy hallottam polgármesterként nem túl sok mindent lendített előre. Amúgy jól beszél és nincs a fellegekben, mint pl. Fegyőr.
Nem tudom, hogy szavazzak-e, hiszen jelen pillanatban néhány rokonon kívül, semmi sem köt oda. A migránspolitikával amúgy egyetértek (tudom ez is csak egy húzás a Fidesz részéről) és én sem szeretném, ha még több arab árasztaná el Európát. Más kultúra, más szokások. Viszont a migránsoknak eszükben sincs Magyarországon állomásozni. Nem elég vonzó számukra...
Az ellenzéket amúgy békésebbnek, környezetbarátabbnak találom, de a túlzott liberalizmussal sem tudok azonosulni.
Nyugodt lelkiismerettel senkire sem tudok szavazni és valószínűleg nem is fogok.
Amúgy azért is tettem fel a kérdést, mert úgy érzem, hogy ez a politikai kérdés hatalmas ellenszenvet szít a határon túli magyarok iránt. Ez rosszul esik amúgy, mert egy nemzet vagyunk. Volt, hogy valaki Magyarországon konkrétan a szemembe mondta, hogy "Jaj ezek a határon túli magyarok. Minden pénzünk oda megy hozzájuk és mi ebből semmit sem látunk vissza".
Én sem támogatom azt, hogy Magyarországon kívül pl.stadionokat húzzanak fel stb. Sajnos az adott országok, nem nagyon támogatják a magyar kultúra, magyar értékek, hagyományok őrzését. Nagyon bonyolult kérdés ez.
Aki titeket nem tart magyarnak az jobb esetben tudatlan, rosszabb esetben bunkó. A 2004-es ellenkampány az utóbbi volt.
Viszont a szavazás az szerintem nem nemzeti ügy, hanem mondjuk úgy, hogy "területi ügy". Az adott területen élők választanak maguknak vezetőket, a határon túli magyarok lakta területek fölött pedig Magyarország kormányának nincs fennhatósága. Ami őket érinti, az két dolog:
1) Amit a kérdező ír, hogy kiállni értük. Egyetértek, de nem jut eszembe olyan eset, ahol Magyarország kiállása eredményes lett volna. Inkább az a jellemző, hogy képen röhögnek.
Személyes véleményem egyébként, hogy a nemzetiségi jogokat inkább segíti egy szorosabb, integráltabb és liberálisabb Európa! Pont az ellentéte annak, mint amin Orbán ügyködik! Értsd: ha Orbán azt mondja, hogy senki ne szóljon bele Magyarország belügyeibe, akkor a szomszédos országoktól se kérhetjük számon, hogy ne a saját belügyének tekintsék a nemzetiségeik jogait.
2) Pénzbeli támogatások. Sportcsarnokoktól kezdve kórházfelújításokon át kisvállalkozások támogatásáig valóban rengeteg pénzt költ a határon túliakra a Fidesz-kormány. Ez énszerintem elég nagy luxus, hogy nem ide adózik, de innek kap ingyen dolgokat valaki.
A legkevésbé vitatott pénzbeli támogatás a magyar kultúra és magyar oktatás fennmaradására adott pénzek, hiszen ez mégiscsak nemzeti ügy. Itt a véleményem aszerint változik, hogy a szívemre vagy eszemre hallgatok. Ha a szívemre, akkor mindent meg kell tenni, hogy a magyar nyelv és kultúra fennmaradjon. Ha az eszemre, akkor viszont az az igazság, hogy félelmetes mértékű az asszimiláció. 2-3 generáció múlva a mai szórványban nem hallasz majd magyar szót, a mai vegyes lakosságú részek szórvánnyá változnak, a magyar tömbök (Székelyföld, Csallóköz) pedig vegyes lakosságú területté. Tehát ésszerű dolog csak az lenne, ha a határon túli magyarok Magyarországra költözését támogatnánk, mivel így biztosítható az, hogy az unokái és dédunokái is magyarul beszéljenek. (Ráadásul amúgy is fogyó társadalom vagyunk.)
Aki magyar az tesz az országért igaz?
Na melyik határon túli magyar fizeti ki a 33% os jövedelem és 27% os áfa különbözetet az őshazába? :D
Húúú ilyenkor eltűnik a nagymagyarság de majd ha nyugdíj kell amibe sose fizettek egyből megint ősmagyarok lesznek!
Kedves 12-es! Mészáros Lőrinc vajon magyar? Mert nem sokat tett az országért, azon kívül, hogy milliárdokat lopott.
Mellesleg a te logikád mentén, a Németországban, Angliában dolgozó több száz ezer ember nem magyar. Akkor ők mik? Sehonnaniak? Mivel ők ott adóznak.
Mindenesetre remélem, hogy te a társadalom példamutató tagja vagy és rendesen fizeted az adót.
Utolsó!
Mészáros Lőrinc vagyona 2019-ben 296 milliárd forint volt. 120 millióval támogatta a kisfiút. 296 milliárd 1%-a 2,96 milliárd. Ha jól számolom, vagyonának 24-ed százalékát áldozta rá.
Mészárors Lőrinc vagyona idén: 455 milliárd forint. 200 millióval támogatta a családokat. 455 milliárd 1%-a 4,55 milliárd. Ez már csak kb. 23-ad százaléka.
Én kicsivel 2 millió felett kapok kézhez egy évben. Ennek az 1%-a 20.000 Ft. Én minden hónapban 1500 Ft-ot utalok az UNICEF-nek, azaz kb. 18.000 Ft-ot. Néha koldusoknak is adok, összességében kb. az éves jövedelmem 1%-át jótékonykodom el. Ez azt jelenti, hogy arányait tekintve sokszorosával támogatom a szegényeket, mint Mészáros Lőrinc.
Ez a legtöbb magyarra igaz. Szóval mielőtt elkönyveljük a tolvajt szentnek, azért tudd, hogy az ellopott pénz nagyon pici részével segít bárkit, de azt baromi látványosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!