Erdélyiek, székelyek: ti hogyan vélekedtek a magyarországi magyarokról?
Kivel tudtok jobban azonosulni, velünk vagy a románokkal? Attól, mert román útleveletek van, magyarnak tekintitek magatokat? Mennyire igaz, hogy bizonyos régiókban már megindult az erős keveredés a magyarok és a románok között? Munkátok során melyik nyelvet használjátok?
Bocsi a sok kérdésért, de tényleg érdekel, hogy milyen az élet odaát a székelyeknél.
Nem székely vagyok, de szoktam járni székelyföldön. Megy a keveredés, mindenfele. Megismertem egy társaságot, főként magyarok voltak, de volt két román akik megtanultak magyarul, és magyar feleségük van. Ettől függetlenül románnak tekintik magukat. Egyikőjük kevert házasság volt, másik full román, de mivel ott él megtanult magyarul. Székelyek azok azt gondolom többségben magyarnak gondolják magukat, örülnének ha Magyarországhoz tartoznának, stb. A nagyvárosi magyaroknál azt tapasztaltam ez egyáltalán nincs így. Aki ilyennel találkoztam eddig, mind azt mondta, jól van minden ahogy van, ők románok, román útlevele van, stb, és még felháborodnak, ha revízióról és történelemről mer beszélni az ember. A székelyföldi románok, akik megtanultak magyarul, akiket említettem korábban, velük rendkívül jó történelmi beszélgetést folytattam trianonról, revízióról, román magyar kapcsolatokról stb. Meg is voltam lepődve. Elmondtam nekik a véleményem a második Bécsi döntésről, és nem volt semmi mocskolódás a részükről, teljesen megértették az álláspontomat, attól függetlenül, hogy sokszor elmondták, ez már nem fog változni soha. Tehát azért az insecurity még mindig ott van rendesen bennük. De a nagyvárosi magyarok jobban ugrottak eddig erre, mint a románok akikkel eddig találkoztam. Volt szó Attiláról, a dákó román elméletről és nagyot néztek amikor elmondtam nekik, hogy egyik sem igaz, és ez az oktatási rendszereink hibája, hogy sokan azt gondolják, a magyaroknak Attilához, a románoknak meg dákokhoz bármi köze lenne. Mivel akkor már volt bennünk pár feles, és amúgy is ezek ilyen egyszerűbb, nem egyetemet végzett emberek voltak, valószínűleg semmire nem emlékeznek belőle. De jókat poénkodtunk, beszéltünk ezekről. Szóval kellemesen csalódtam. Ezután ezzel a társasággal elmentem bulizni és oltári jó volt.
Szóval igen, megy a keveredés, de főként inkább román csávók veszik el a magyar lányokat szerintem, nem a magyar férfiak a román lányokat.
Persze amiket leírtam, ezek saját tapasztalatok csak, ebből általánosan nem lehet semmit levonni azt gondolom.
Remélem válaszol majd Székely ember is, kíváncsi lennék mit ír majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!