Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Gáz, ha politikus szeretnék...

Gáz, ha politikus szeretnék lenni?

Figyelt kérdés

Eléggé "gáznak" érzem ezt a tervet egyes politikusok miatt, így eddig senkinek nem mondtam még, de eléggé érdekel ez a szakma. 16 éves vagyok, mások szerint jól tudok fogalmazni, jók a vezetői képességeim, jól tudok érvelni, és felnőtt koromban szeretnék tenni mindenkiért, nem egy unalmas életet szeretnék magam után tudni. Mivel egyik tantárgyból sem vagyok rossz (kivéve a fizikát :D), és jövőre fakultációt kell választani, a magyar és töri fakt lenne célszerű? Ezután mit kellene tanulnom/csinálnom?

Elnézést az összeszedetlen fogalmazásért, de nagyon fáradt vagyok. Előre is köszönöm a válaszokat!

Ui: olyan választ, hogy csak jól kell hazudnod, kérlek ne írjatok! :D

2021. jún. 21. 20:07
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
66%

Nem gáz. Gazember lehetsz politikusként és azt kerülőként is. Értékes, cselekvő ember lehetsz politikusként és attól távol állóként. Egy szakma se nem rossz, se nem jó. A művelői teszik valamilyenné.

#7-hez. Bármilyen szakmával kezd az ember, a környezetével kell kezdenie. Azt ismeri természetes módon, ott van otthon, azon tanulhatja ki a szakma rejtelmeit. Politikusként a magyar politika ismerete és az abban való működés nélkül nincs tovább.

Aki programot szeretne készíteni, nem árt, ha ismeri a terep tulajdonságait, jellegzetességeit, és főképp lehetőségeit. Ezután jó, ha vannak elképzelései a célokról, azaz a terepen mit érdemes javítani ahhoz, hogy a terep jobb legyen (már ha a jobbítás a cél). Ha ez mind megvan, talán lehet programot is készíteni. Aki azzal kezdi, bizonyította is alkalmatlanságát (legalábbis, míg bele nem tanul). Mindenesetre sok programot lehet kitűzni, azonban mindegyikhez kell két fontos feltétel. 1. A végrehajtásához legyen kellő számú fizikailag és lelkileg alkalmas ember. 2. És ezek mind értesenek is ahhoz, amit majd tenniük kell. Vagyis tisztességes egészségügy nélkül nincs, aki végrehajtson. Magas szintű oktatási rendszer nélkül nincs kivitelezés. Jelenleg az egészségügy (szigorúan ide értendő a társadalom életmódja, arról alkotott felfogásai is). Ma ott tartunk, hogy az oktatásba bárki belepofázhat. Az utóbbi néhány évben matematika vagy pláne fizika tanárnak annyian sem jelentkeztek az országban, amennyien egy falu iskolájába kellenek. Ki fog tanítani?

A valós helyzet az, hogy úgy általában egy adott dologra soha senki se "kell". Ha szükség van cselekvő emberre, a "megbízó" a témában jártas, ismert emberek között néz szét. Politikába bekerülni "segédmunkával" lehet. Jól megválasztani egy alkalmas szervezetet, ott önkéntesként dolgozni, közben elsajátítani a fortélyokat. És közben tanulni mérhetetlen mennyiséget. Társadalmat, emberismeretet, szervezést, kapcsolatteremtést, értékfelismerést, és ehhez sok természettudományt (merthogy az az alapja például a törvényeknek is).

Politikus arról nem álmodik, hogy nekikezd, ha a helyzet alkalmasra változik. Ez a szemlélet alkalmatlan erre. A politikus megnézi a helyzetet, elgondolja, mi lenne jó, és kidolgozza az oda vezető utat. Ehhez keres társakat, és menet közben kialakul a megfelelő párt is.

Az itt leírt sok kritika ne tántorítson el. Ez egy működő politikus kritériumrendszere, nem egy ambiciózus fiatal srác tulajdonsága. Neki eleinte csak átlátni kell. Ahhoz pedig menthetetlenül tanulni. Sokszor kérdezik, adott szakmához melyik fakultáció kell. Egyetemi tanulmányok második felében ez lehet jogos kérdés. Egyébként nem a fakultáció, hanem bármely téma magas szintű ismerete, ennek igénye szükséges. Legtöbben nem hiszik el, hogy a tanulás módszertana, a lehető legszélesebb ismeret ad biztos alapot, mert a világban minden mindennel összefügg. És aki ezt nem látja, elveszett ember.

Ami fontos és nélkülözhetetlen egy jó politikus számára, az a tartás, az igazmondás, a megbízhatóság és a jellem. Ugyanis a politikus "csak" célt határoz meg, a végrehajtás a társadalom dolga. És végre az fog hajtani, aki megbízik, elhisz és biztos abban, nem verik át. Parancsra sokan cselekszenek, de ez drága és nagyon rossz minőségű megoldás. Az igazán olcsó, minőségi eredmény a lelkes önkéntességen alapul. Gondold végig, magad mikor végeztél valamit örömmel, önként és kiválóan. Ez a titka. Csak persze ez a legnehezebb.

A világ stabil működésének legfontosabb törvénye az egyensúlytörvény. Az ember társadalmának is. Csak ez állandó odafigyelést igényel, aki pedig pénzért akar politikus lenni, erre képtelen.

2021. jún. 21. 23:41
 12/19 anonim ***** válasza:
35%

#10 a tipikus antipolitikus. Önmagát nem ismeri, Minél kevesebbet tud, annál magabiztosabban állítja (kompenzáció). Jellemzésre szlogeneket használ egy egész embert képes minősíteni három szóval. Pedig két oldalon sem lehet.

És ebben a fiatalság nem mentség. Lehetne az, ha nem létezne rengeteg megfontolt, visszafogott és lényeglátó fiatal, de létezik.

Manapság túl kevés a jó példa a politikusságra, pedig van. Csak a hegyekben álló hazugság, törtetés és harsogó hitványság mellett nem látszódnak. A jószemű ember a hatalmas réten is megtalálja az egy szál ibolyát. A rossz szemléletű akkor sem veszi észre, ha a rét ebből áll. Mert nem tudja, mi érték és mi nem.

2021. jún. 21. 23:49
 13/19 anonim ***** válasza:

#12 Nem mondanám magam antipolitikusnak. Az elmúlt rendszereket nem szeretném viszontlátni, mert le kell vonni a következtetéseket és én arra jutottam, hogy ha pár gondolkodó ember együttműködne, akkor is jobb rendszert csinálnának, mint ami régen volt és most van. De magát a politikát nem ellenzem, sőt támogatom, hogy minél több embert érdekeljenek a közügyek, mert a hazaszeretet alapja az, hogy nem leszarom, hogy mi történik Magyarországon és gondolkodás nélkül kimenekülök külföldre (vagy igénytelenül élek itthon), hanem megpróbálom megoldani a helyi problémákat.

A három szavas jellemzésekkel pedig nyilván nem akarok újat mondani csak kiemelni a "lényeget", amit én látok. Egy ember munkásságának megítéléséhez ismerni kell az egész életét. (És igen, pozitív dolgokat is tudnák mondani a miniszterelnök jelöltekről.)

Jakab: szót tud érteni az emberek többségével

Dobrev: jó hálózatépítő, átlátja a rendszert (a DK és az EP miatt)

Karácsony: "1vs1" kampányban tapasztalt

Márki-Zay: a legtöbb ígéretet valósította meg az ellenzéki (összefogáspárti) polgármesterek közül.

Pálinkás: tudósokra is szükség van a Parlamentben

(Na jó, Fegyőrről nem tudok jót mondani, bármennyire is akarom.) Így se teljes a kép, de legalább nem csak negatívumok, hanem pozitívumok is fel vannak sorolva.

Ugyanakkor azért írtam korábbi megjegyzésemet, egy politikai összefogás megítéléséhez pedig ismerni kell az összes fő politikusának életét. És konkrétan azzal a hozzászólásommal pont azt akartam kihangsúlyozni, hogy vannak "szál ibolyák", de nem lehet ezek alapján sem megítélni az Összefogást.

2021. jún. 22. 00:30
 14/19 anonim ***** válasza:
97%

Az 5ös válasza tetszett ezért reagálok/válaszolok rá én is!

"Mennyire ismered a magyar politikát?"

Az alap rendszerét ismerem, de még sokat kellene hozzá szerintem tanulnom, legfőképpen történelmet, mert nem érzem elégnek a tudásomat, hiába kitűnő az érettségim.

"Mi lenne a három fő programpontod politikusként?"

1. Gazdasági növekedés - helyretenni azt amit a privatizáció idején eljátszottak

2. A különböző világmegváltó ténykedések helyett a régióra koncentrálni külpolitikailag. Emellet a V4ek erősítése, azzal egybekötve hogy "az európai parlament van az eu-s országokért nem az eu-s országok az európai parlamentért."

3. A vidéki városok fejlesztése. Budapesttel vízfejű az ország trianon óta, több fejlesztés és munkahely kellene, hogy ne kelljen elköltözni a fővárosba ezzel is rontva a helyzetet.

"Mikor kapcsolódsz be a közéletbe? Egy ügy hatására vagy talán választáskor?"

Akkor ha már van elég egzisztenciám hogy ne a politikusi "fizetéstől" függjek. Akinek a politikai szerepléstől függ a kenyere, az sokkal könnyebben lesz hatalom függő, hatalom éhes, legfőképp ha a politikusi pálya során szerezte meg a vagyonát.

Akkor amikor szükséges ügynek érzem a dolgokat. Egymás szidása a parlamentben érdektelen számomra.

"Országos vagy helyi politikus akarsz lenni?"

Amelyikkel többet segítek

"Melyik jelenlegi párthoz áll legközelebb a víziód? (Ha semelyikhez, akkor tervezel-e egyesületet vagy pártot alapítani?)"

A Jobbikot egy ideig nagyra tartottam, de Vona távozása után gyakorlatilag darabjaira hullott a párt, már rég nincs meg az egykori fénye. A Mi hazánk is szimpatikus lenne, de egyenlőre nem tudok minden pontjával egyet érteni. A szélső bal pedig felzabálta a baloldali pártokat gyakorlatilag. Amit sajnálok, mert nagyremények fűztem a Schiffer féle LMP-hez, de ugyanúgy mit a nagyapja alól, itt is kirobbantották a saját pártjából.

A Fidesz maradt, amivel nem mindenben értek egyet, és a nyugdíj pénztáras ügylet után a mai napig keserű ízt érzek, de talán ebben van a legtöbb olyan politikus akit tisztelek. (Pl: Ferencz Orsolya)

"Tervezel-e belépni a szervezetbe? (Ha alapítasz, akkor nyilvánvalóan belépész.)"

Nem, szeretek független maradni, hogy kevésbé legyek befolyásolható.

2021. jún. 22. 00:38
 15/19 anonim ***** válasza:
56%

"1. Környezetszennyezés megállítása, nehezen lebomló termékek betiltása, állatok védelme.

2. Egy európaibb Magyarország létrehozása, ahol nem születnek például LMBTQ ellenes törvények.

3. Egészségügy helyrehozása, minimálbér emelése, a foci háttérbe helyezése."

Tehát egybegyúrtad az ellenzék programjait...

...egyet értek a 8assal, inkább ne legyél politikus...

2021. jún. 22. 00:42
 16/19 anonim ***** válasza:
21%
#15 Attól még, hogy az Összefogással ért egyet, nem azt jelenti, hogy pártkatona. Lehet ez a saját véleménye.
2021. jún. 22. 00:44
 17/19 anonim ***** válasza:
76%

#16 Sajnos nem. Ez azt mutatja hogy simán bevette az ellenzék programját és meg sem próbált utána nézni annak hogy van-e értelme, jó-e vagy hogy mi a valóság.

Vagy nem 16 éves és a kérdés az ami nem igaz.

2021. jún. 22. 08:03
 18/19 anonim ***** válasza:
0%
#17 Akkor, ha nekem fontos pl. a cigányprobléma megoldása, a jogállamiság visszaállítása és az LMBTQ helyett nemzeti nevelés, akkor engem már mi hazánkos pártkatonának tartasz, nem is önállóan gondolkodó embernek?
2021. jún. 22. 10:19
 19/19 anonim ***** válasza:
97%
A 14-es legyen politikus, k.rva jókat írt, nekem szimpatikus! 😃
2021. jún. 22. 12:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!