Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Mi(k) a fő fokmérői a sikeres...

Molnarmarcell21 kérdése:

Mi(k) a fő fokmérői a sikeres kormányzásnak?

Figyelt kérdés

Nem arra akarom vinni a kérdést, hogy jó vagy rossz a Fidesz, de könnyebben szót értenénk szerintem, ha találnánk néhány számszerűsíthető indexet, ami alapján majd pl. összevethetjük a Fideszt és az esetlegesen kormányra kerülő Összefogást 2026-ban. Pár példa:

GDP/fő vásárlőerőparitáson:

2010: 44. hely [link]

2022: ?

GDP nominális

2010: 58. hely [link]

Átlagfizetés:

2010: 21. hely [link]

HDI

2010: 37. hely [link]

Oktatás:

2010: 25. hely [link]

Várható élettartam

2010: 78. hely [link]

Demokrácia-index

2010: 43. hely

[link]

Korrupciós index

2012: 46. hely

[link]

Elsőre ezek jutottak eszembe. Akinek van még ötlete, az kérem kommentben írja meg és csatoljon hozzá feltétlenül és KIZÁRÓLAG Wikipédia-linket. :)

2021. jún. 2. 20:33
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
10: már épp eleget hozzányúlt eddig, úgyhogy az megadja erre a választ
2021. jún. 2. 21:20
 12/17 anonim ***** válasza:

Mi(k) a fő fokmérői a sikeres kormányzásnak?

Legyél Kádár János bácsi.

2021. jún. 2. 21:41
 13/17 anonim ***** válasza:
36%

Kérdező, nincsen olyan amivel objektíven el lehet dönteni. Itt is láthatod ezen a fórumon, hogy még ugyanazt az adatot is képes különbözőképpen magyarázni két más véleményen levő személy.

Amúgy vannak korrekt, összemérhető adatok és vannak kitalált indexek, ezeket az utóbbiakat el kellene felejteni, mert csak a hergelésre találták ki őket. Ilyen a korrupciós "index" ami valóságban korrupció ÉRZETI index még a nevében is. Mert nem a korrupciót méri, nem annak mértékét mutatja meg, hanem hogy a válaszolók milyennek érzékelik. Ez az ami semmiféleképpen nem mérőszám, mert nem a valóságot mutatja meg.

A legfontosabbat nem tudják ezek a mérőszámok megmutatni - azt hogy milyen az élet az országban és az hogyan változott. A bérek, jövedelmek, megtakarítások, a rezsitartozások nagysága és a nemfizetők száma, a mélyszegénységben élők száma és hasonlók persze sokat megmutatnak. De hogyan számszerűsíted azt, hogy korábban szégyen volt magyarnak lenni most meg büszkévé tesz? Hogy 15 éve nem akartak gyereket szülni a fiatalok, mert nem látták maguk előtt azt hogy nekik ez jó lenne - ma meg egyre többen és egyre több gyermeket vállalnak? Hogyan tudnád mérni azt, hogy megmarad a kultúránk? Ezek szubjektív dolgok és valójában ezek határozzák meg azt hogy egy kormány jól végezte-e a dolgát vagy sem.

2021. jún. 2. 22:37
 14/17 anonim ***** válasza:
40%

"De hogyan számszerűsíted azt, hogy korábban szégyen volt magyarnak lenni most meg büszkévé tesz?"

Sokan érzik úgy, hogy most lett szégyen magyarnak lenni, ezzel a kormánnyal, ami ázsiai diktátorok barátságát keresi az európai kapcsolatok helyett.

2021. jún. 2. 23:04
 15/17 anonim ***** válasza:
40%

"Hogy 15 éve nem akartak gyereket szülni a fiatalok, mert nem látták maguk előtt azt hogy nekik ez jó lenne"

15 éve, 2006-ban, magasabb volt a születések száma, mint most:

[link]

2021. jún. 2. 23:08
 16/17 anonim ***** válasza:

#15 Mivel 15 évvel ezelőtt több nő volt aki képes volt szülni. Viszont egyénenként kevesebbet szültek.

30 éve csökken a létszáma a szülőkorú népességnek. Mivel kb. 50 éve született a legnagyobb létszámú generáció és utána már egyre kevesebb gyerek született, így ezzel később azok létszáma is csökken akik szülni képesek. Ez az én generációm. Nálunk még 8 osztály volt egy évfolyamon az iskolánkban, most meg már csak 4 van ugyanott. 15 éve még én is képes voltam szülni, most 50 évesen meg már nem vagyok.

Ettől még 15 éve arányában kevesebben vállaltak gyereket és ők is kevesebbet. Ez a termékenységi arányszám, azaz hoyg egy nőnek átlagosan hány gyereke születik, ami szépen megmutatja, hogy a legkisebb 2003-ban volt 1,27 és ma ez már 1,56. Ez is kevés a boldoguláshoz, de sokkal jobb, mint volt korábban.

[link]

[link]

[link]

2021. jún. 3. 00:02
 17/17 anonim ***** válasza:
Szerintem a választások,ott dől el hogy a többség elégedett a kormányzással, vagy sem.
2021. jún. 3. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!