Miért mondják sokan azt, hogy a kapitalizmus jobb mint a kommunizmus?
Nagyon sok embertől hallom, hogy kígyót-békát összehordanak a kommunistákról, illetve összemossák őket a mai magyar "baloldali" ellenzéki pártokkal, holott szerintem a kapitalizmussal is elég kemény problémák vannak; folyamatosan növekvő fogyasztás koncepciója, ami alapból lehetetlen, illetve megbolygatjuk vele a bolygó sajátos ökoszisztémáját.
Az USA-ban például még az ottani középiskolai érettségiért (S.A.T.) is fizetni kell, míg itthon ingyenes. Az USA-ban nincs olyan kiterjedt TB szolgáltatás, mint Európában vagy éppen Magyarországon, emiatt ha a munkahelyed nem állja az egészségbiztosításod, akkor valami 400 dollár környékén jön ki érted a mentő, 2000 dollár körül fogad a háziorvos egy vizsgálatra, stb. Én ezt sem tartom valami nagyon jó rendszernek
A baj az általánosítással kezdődik.
Azt látod, aki mentőövért rohangál. Aki nem, azt kivonod a képletből.
Azt látod, aki nagy dobra verve adakozik. Aki névtelenül, azt kivonod a képletből (hiszen nem is láthatnád).
Szerinted mindegyikük ugyanúgy viselkedik, anélkül, hogy ismernéd az összeset. Ez általánosítás.
#24:
Amit leírtál tanítani kéne.
#33:
Igen, az embereknek leginkább banánra és luxuscikkekre van szükségük.
Ma sem eszem több banánt, mint amikor csak Karácsony körül lehetett kapni, akkor valahogy jobban ízlett. De a hazai jonatán alma is, mint amiket ma árulnak nemzetközi szupermarket-láncokban.
Luxuscikkekre sem akkor sem ma nem tellik, de pl. jobb nyugati kozmetikumokat (pl. Old Spice arcvíz, Colgate fogkrém) a 70-80-as években is lehetett kapni, csak nem minden üzletben, mint ma.
Itt egyébként szocializmus (annak is csak az építése) volt, nem kommunizmus, de hajléktalanok pont akkor nem voltak.
Előzőhöz még:
Gazdagság, szegénység relatív fogalmak. Nagybátyám 54-es diszidensként Hollandiában élt, és amikor anyám 72-ben meglátogatta, hazatérte után azt mondta, hogy csak abban van nekik több mint nekünk, hogy nem egy 2 szobás lakásban élnek hanem házban, és egy (akkor még egy elég használt) Citroennel járnak. Amúgy meg fogukhoz verik a garast minden téren, legfőbbképpen a kaja területén.
#3:
"1989-ben mit ajánlott Kelet-Berlin? Káposztalevest és Karel Gott koncertet."
A káposztaleves nem is rossz, főleg egy kis rozskenyérrel (mondom ezt úgy, hogy rákkoktélt is kóstóltam már). Karel Gottal mi a baj? Állítólag, nyugati mércével is profi volt.
"Na és Nyugat-Berlin? Stallone filmet a moziban és rákkoktélt."
Az 1980-as NDK-s Solo Sunny nekem volt olyan film, mint egy Stallone. Feltéve, ha valakit emberi érzések is érdekelnek egy moziban, nem csak a öldöklés és pusztítás. (Nem hiszem, hogy a rákkoktél ott a mindennapok kajája volt, legfeljebb kapni lehetett, ha valakinek volt rá pénze.)
Persze, értem én, hogy mit akarsz kifejezni ezekkel, de nem mindenkinek azonos az értékrendje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!