Az baj ha 16 évesen nem értek nagyon a politikához?
Eddig annyira nem is érdekelt.
De sok kortátsam így ért hozzá meg minden. Nekem otthon nem beszélnek kb soha politikárol. Vagy így az ember mikor rázódik bele a témába, ahogy eggyre idősebb lesz vagy a tanulmányok alapján?
Meg nekem még így egyáltalán nincs elképzelésem a jövőmről.
Az ilyen eszmékben se vagyok jártas mint libetalizmus vagy konzervatízmus csak így felszínesen.
A gazdaságot sem értem meg az adózást, meg az ilyen dolgokat.
Lehet én vagyok hülye vagy velem van baj de ennek így kell lennie?
Nem baj. Politikáról mi sem tanultunk soha az iskolából. Illetve itthon se nagyon volt róla szó, ha volt is akkor meg nem értettem pontosan.
Én megkértem az egyik ismerősömet, hogy nagy vonalakban magyarázza el ezeket. Ezen kívül pedig utánaolvastam pár dolognak.
Azt javaslom nézz utána annak ami érdekel vagy a környezetedben hallod és nem tudod mi az. De nem kell olyan részletesen belemenni, bőven elég az alapokat tudni
Van aki 36 évesen sem ért a politikához.
Egyébként sokan a korodban sokkal többet tudnak a közéletrõl mint az átlag "felnőtt ember"
A Jobbik nem is olyan rég előállt avval, hogy le kell vinni a szavazási korhatárt 18-ról 16 évesre. Én egyébként támogatom, de megszavaztatták a követőkkel, és a nagy részük nem támogatta a Facebook postban...
Nem baj egyáltalán.
Nekem sem beszéltek politikáról de engem ebben a korban azért már érdekelt, úgyhogy olvastam ekkor már különböző portálokat. Eszmékről még lesz szó amúgy is. Ott van pl az ember tragédiája mint kötelező, az konkrétan ezekről szól. A gazdaság átlátása meg igazából (alap szinten) a logikán alapul. Egyébként youtubeon is vannak ezzel foglalkozó csatornák úgyhogy ha érdekel akkor ott is keresgélhetsz.
Hidd el, azok értik legkevésbé, akik a legtöbbet beszélnek róla. Ha valaki ennyi idősen nagyhangon politizál, csak nevessed ki magadban, mivel csak egy jól eladott véleményt böfög vissza.
Olvass sokat, művelődj. A klasszikusokkal, világirodalommal százszor többre mész, mintha naponta átolvasnád a telexet, a 444-et az azonnalit vagy a Mandinert. Olvass oroszokat, Tolsztojt, Dosztojevszkijt, Gorkijt, vagy magyarok közül Móriczot. Olvass filozófiát. Néhány sztoikus író ennyi idősen is jó lehet, pl Marcus Aurelius Elmélkedései remek kezdet. Olvass sokat, és azon kapod magad, hogy jobban érteni fogod a dolgok menetét, mint akár azok, akik írnak róla ;)
Igazából a politikához nem is igazán lehet "érteni".
Egyrészt, nem igazán van benne objektivitás, másrészt nagyon összetett, és élethelyzettől, sok mindentől függ, hogy kinek mi a "jó" politika.
Objektív éetelemben érteni a politikához max azt jelenti, hogy az ideológiák alapjaival tisztában vagy, mi az h liberalizmus, konzervativizmus, szocializmua stb.
A jogállamiság alapvetései, mi a kormányforma, államforma, választási rendszerek stb. Ha ezeket tudod, akkor a politika alapjait érted. Az, hogy ezen túl mik a nézeteid, melyik párttal szimpatizálsz, azt neked kell eldöntened. Erre a legjobb opció, ha minden politikai oldalt megismersz, minden párt tevékenységébe belenézel, tanulmányozod, aztán az alapverő poltikai ismeretekkel összeveted, levonod a következtetéseket stb.
Véleményem szerint úgyehet megítélni egy politikai pártot jónak, vagy nem jónak viszonylag objektív módon, ha megnézed, hogy az adott párt pl. tiszteletben tart-e alapjogokat, demokratikus berendezkedést stb. Minden egyéb dolog teljesen szubjektív. Valaki a szociális dolgokban hisz, valaki a munkaalapú társadalomban.
Az, hogy még nem "értesz" hozzá, nem baj, ennyi idősen nem is szokta érdekelni a fiatalok többségét a politika, amit meg is tudok érteni a mai magyar politikát elnézve. Később kialakul benned ez is, addig is igyekezz viszonylag független forrásokból tájékozódni, vagy mindkét oldal saját propagandamédiájàt összevetve stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!