Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » December 24 és 31 miert nem...

December 24 és 31 miert nem szamit fizetesi potlekos napnak?

Figyelt kérdés
A husvet elotti pentek meg miert az?
2020. dec. 26. 13:57
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Nagypéntek. Ünnepnap.

Szenteste napja,szilveszter pedig nem.

2020. dec. 26. 14:05
 2/12 A kérdező kommentje:
Igen, oké, de a középkort nem kellene már meghaladnunk? 24-én jó esetben együtt a család, 31-én meg mindenki szórakozna v. pihenne. Sokkal célszerűbb volna ezeket ünnepnappá tenni.
2020. dec. 26. 14:07
 3/12 anonim ***** válasza:
24%

Én sem értem.

A probléma, hogy a Fidesznél a vállalatok seggének a nyaldosása előbbre való, mint a kereszténységük.Persze, a szocik sem különbek, mert náluk is ugyanaz volt.

Németországban több a fizetett ünnep ráadásul nincs azaz ökörség,hogy szombati ledolgozás.

Miről szól az egész?

Arról, hogy a munkáltatóknak jó legyen.

2020. dec. 26. 14:08
 4/12 anonim ***** válasza:
78%
Mert ezek munkanapok.
2020. dec. 26. 14:33
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Egyszerű az oka.

„(2) A munkavállalót munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.

(3) A (2) bekezdés szerinti bérpótlék jár a húsvét- vagy a pünkösdvasárnap, vagy a vasárnapra eső munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén.”

↑ 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről 140. §

„Munkaszüneti nap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.”

↑ 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről 102. § (1)

A húsvét előtti péntek - nagypéntek - munkaszüneti nap; december 24. és december 31. pedig nem munkaszüneti nap, nem is húsvétvasárnap, és nem is pünkösdvasárnap.

Így nagypénteki munkavégzés esetén jár a száz százalék bérpótlék, december 24. és december 31. esetén, nem.

Idén, a csütörtökre eső december 24. úgy lett pihenőnap (nem munkaszüneti nap), hogy miniszteri rendelet alapján munkanapcsere történt: a szombatra eső december 12. pihenőnap munkanap volt, helyette december 24. pihenőnap lett.

A szintén csütörtöki napra eső december 31. pedig: munkanap.

2020. dec. 26. 14:57
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező

Ismerni kellene azt hogy VALÓJÁBAN mi is a karácsony.

Karácsony Jézus születésének ünnepe és nem egy "összejön a család ajándékokat cserélni aztán nem kell menni dolgozni" ünnep.

Karácsony az december 25. 26-án amiatt van munkaszüneti nap, hogy ezt, Jézus születését családi körben rendesen tudjuk megünnepelni - hagyományosan az egyház szertartásai szerint, modern időkben lehetőséget kapva már a közös pihenésre.

Szenteste ennek előestéje, egyrészt lezárása az ünnepre való felkészülésnek, másrészt kezdete magának a karácsonyi ünneplésnek. Nálunk van csak szenteste ajándékozás, régen ez böjti nap volt még. A karácsony az éjféli misével vette kezdetét.

Ma már 2 munkaszüneti nap van - vagyis ünnepnap karácsonykor. Pár éve kezdeményezték azt is hogy 24-e is legyen munkaszüneti nap, de nem volt elegendő támogatottsága. Munkanap áthelyezéssel lett megoldva, ahol lehetséges ott ledolgozták/tuk már pár hete szombaton.

[link]

[link]

Szilveszter napja pedig soha nem is volt úgy, hogy munkaszüneti nap lenne, mert este mennek az emberek bulizni. A MÁSNAP lett munkaszüneti nap, hogy a szilveszterezőknek ne kelljen hajnalban dolgozni mennie ha nem elkerülhetetlen, mert olyan a munkájuk.

Nem vagyunk rossz helyzetben amúgy a többi ország között a 13 munkaszüneti napunkkal.

[link]

[link]

2020. dec. 26. 15:01
 7/12 Andizsuzsi ***** válasza:

"31-én meg mindenki szórakozna v. pihenne. Sokkal célszerűbb volna ezeket ünnepnappá tenni"

Nyilván. Elsején meg mennél dolgozni, gondolom.

2020. dec. 26. 15:03
 8/12 A kérdező kommentje:
Sajnos ledolgozás meg a hit ide vagy oda, sokan, akik munkája nélkülözhetetlen, ilyenkor is kénytelenek dolgozni és semmi pluszt nem kapnak érte cserébe. Itt érzem a problémát.
2020. dec. 26. 15:15
 9/12 anonim ***** válasza:
#8 Nekem ugyanannyi munkanapom volt, mint neked és én szombaton mentem dolgozni, míg te meg csütörtökön. Ugyanúgy nem kaptam a szombati munkanapomért semmi pluszt.
2020. dec. 26. 15:18
 10/12 A kérdező kommentje:
#9 szombaton volt szenteste vagy csütörtökön? ugye, hogy nem mindegy.
2020. dec. 26. 15:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!