Ki volt a legjobb diktátor?
ez a kérdés egyeseknek már azonnal hülyeségnek hangozhat, de van rá magyarázatom:
Azt vettem észre hogy SZÍNTE minden önkényuralmi rendszer valamilyen formában használt az adott országnak:
A nép jogait sok esetben korlátozták, de helyette a gazdasági életszínvonal emelkedett, nőtt az élettartam, és a népesség:
Náci Németország
A háború előtt felvirágzott a kereskedelem, az ideológia pedig töretlen volt
Líbia Kadhafi idején
Videókban szokták boncolgatni hogy a testvéri vezér" alatt milyen volt Líbiában élni:
Olcsó benzin, olcsó lakás, alkoholtilalom
Harcolt az al-kaida ellen (bár az amerikai dokumentumfilmekben ezt nem verik nagy dobra)
Kuba
Iráni császárság
Reza sah elindította Irán modernizációját.
A fia, Mohamed Reza pedig nagyhatalommá akarta tenni az országot, kulturális szinten vissza akart térni az ősi perzsa hagyományokhoz:
Támogatta zoroasztrizmust (ami a perzsák eredeti vallása volt az iszlám előtt), a nők jogait kiterjesztette, nyugati ruhákban járhattak.
Francisco Franko Spanyolországa
Külső segítséggel ugyan, de megnyerte a polgárháborút, mégsem kapcsolódott be aztán a második világháborúba.
Fasiszta Olaszország
" néhányan még mindig egy erős Olaszországban reménykednek, ahol a vonatok nem késnek többet."
Az én meglátásom szerint három feketebárány van itt:
Szovjetunió
Kína
Észak-Korea
ezek után mát érthető a kérdésem
Diktátorokkal az a gond, hogy elszalad velük a ló. Lehet, hogy csinálnak hasznos dolgokat is, de nehéz lenne utólag beárazni, hogy a haszon arányban van-e az árral.
Napóleon mindenesetre elég figyelemreméltó volt: tudományos területen nagyon adott pl. a szabványokra, ennek köszönhető pl. hogy a mértékegységek káosza nagyon sok területen (földrajzi és tudományos értelenben) megszűnt. Sajnos az angolszász társadalom nem vette át ezeket.
Fidel Castro a baloldalról,és Franco tábornok a jobboldalról,mindketten
nagyon sokáig tudtak a hatalomban maradni,sok mindenkit túléltek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!