A demokrácia magában hordozza a diktatúrát?

Ez eléggé elvont egy kérdés. A mi törvényeink szerint a Parlamentben kétharmados többséggel bíró kormány (pláne, ha nem koalíciós) teljhatalmúnak mondható. Kényére-kedvére módosíthatja az alkotmányt és a többi kétharmados törvényt, azt ültet a fontosabb pozíciókba (köztársasági elnök, alkotmánybírók, fontosabb pénzügyi pozíciók), akit akar... Más országokban ez máshogy lehet (pl. Szlovákiában csak háromötödös többség kell az alkotmány és a súlyosabb törvények módosításához, nem kétharmad, mint nálunk), de a demokrácia ily módon valóban magában hordozza a diktatúrát.
A történelem tapasztalata, hogy a demokrácia hosszú távon nem fenntartható. Az ókorban Athénban, a demokrácia bölcsőjében is néhány évtized után tönkrement, az emberek felszabadítókként üdvözölték Nagy Sándor megszálló makedón seregeit.
okés
de én most nem a Fidesz miatt kérdeztem!
Vegyünk egy gyakorlatilag lehetetlen példát: Mi lenne, ha demokratikusan mindenki egy pártra szavazna? tehát 100%-os győzelem lenne! az már nem demokrácia lenne vagy mégis, mert demokratikus úton választották meg őket? vagy mi? ja és nem kell belemagyarázni, az én kis "okfejtésemről" írjatok

A jobbikban nincsenek szárnyak szerintem(!!!). Alulról szerveződő párt emiatt rengeteg felesleges és értelmetlen nem odaillő elem került/kerül be oda-ezt egy olyan ember írja neked aki rájuk szavazott és még most is bízik abban a pártban. Irányzatok, szárnyak nincsenek viszont vannak normálisan gondolkodó nemzeti radikálisok, akik a pártprogramot képviselik és a magyar lakosságot, illetve vannak buta idegesítő lejárató személyek akik egyszer-kétszer már leszégyenítették a pártot sajnos. A balszárny nálad mit jelentene egyébként? A jobbik programját tekintve a harmadikutas(vegyes-)gazdasági rendszereket támogatja + komoly környezetvédelem is társul mellé. Az emberek általában ha azt mondják politikai bal, akkor a szolidaritásra gondolnak....nos a jobbik programját ha olvastad vagy elolvasod akkor látni fogod vagy láthattad már, hogy elég szolidáris pld.: alternatív megoldásokat kínál a cigánykérdésben és a segélyezéssel kapcsolatban is. Nah, ez kicsit kampányszagúra sikeredett, de ez a véleményem.
Röviden: Nincs balszárnya és igen a diktatúrát magában, az autokráciát nem. Nem kell, hogy minden szavazó egy párta szavazzon ehhez, elég hogyha csak 51%-uk. Hiszen akkor négy évre egy meghatározott elit csoportosulás fog uralkodni az ország felett, mégpedig azok akik az adott pártot pénzelik. + A jelenlegi retek alkotmányukkal leválthatatlanok....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!