Honnan a fenéből vesznek ekkora marhaságot?
Tényleg érződik a médiatörvény hatása, már azt is a "kezében" tartja lassan a Fidesz. Szerintetek??
1: Századvég.
2: Tetszik vagy sem, alighanem a fidesz tényleg a legnépszerűbb párt. A választásokon győztes erő pár hónapig mindig igen népszerű.
Ezt én se értem. A saját tapasztalataim egyáltalán nem ezt igazolják. És máskor azért a tapasztalatim szinkronban voltak a valósággal, meg nagyjából a közvélemény-kutatásokkal is. Most nem. A FIDESZ-re szavazókból, a mellette agitálókból csalódott, vagy szemlesütve magyarázkodó emberek lettek, akiket én ismerek. Nem tudom a pontos okát, hogy ez miért nem jelenik meg, csak tippelek pl. a következőkre:
- Most nagyon erős elvárás az igazodás, a FIDESZ-en kívül nincs már semmilyen potens erő, úgy gondolhatják az emberek, jobb ezt elfogadni, egyszerűbb tudomásul venni és az elvárt választ leadni. (A szocializmusban legalábbis így működött, és most is hasonló pártállamnak vagyunk a tanúi.)
- Kubatov Gábor óta tudjuk, hogy mindenkit számon tartanak, aki nem rájuk szavazott. Már csak ezért se kockáztathat, aki még akar állást vagy segélyt kapni.
- Arról nem szólt a beszámoló, hogy mennyi a pártot nem választók aránya. Ennek is lehet jelzésértéke, ha ez nagyon magas. Mert mondjuk én most szavaztam a FIDESZ-re, de rájöttem, hogy mégse tetszik. Akkor kire szavazzak? Lendvai Ildikóékra azért mégse fogok. A Jobbiktól félek: Túl radikális, szélsőséges. Az LMP zéró. Szóval lehet, hogy a FIDESZ tábor nagysága csökkent, de az aránya nem, mert a levált, kiábrándult szavazók nem mentek sehova.
- És azt se zárom, ki, amit a kérdező felvet, vagyis, hogy a kutatóintézetek is beálltak az egységes "nemzeti centrumba" a "centrális politikai erőtér" mellé. Nem akadékoskodnak. Élni akarnak, kell még a megrendelés. (A Századvéghez hasonló számokat adott ki korábban a Medián is.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!