Ha kivonnánk a pénzt a világ minden részéről eredményes lenne az "én kis világom"?
01:34
"Ezt e kérdést én is feltettem már egyszer hogy mi lesz ha gépek termelnek helyettünk"
Gépek sohasem termelnek HELYETTÜNK. Az ember termel gépek SEGÍTSÉGÉVEL. A gép termelőeszköz. Az ember dolgozik, termelőeszközök (kalapács, csavarhúzó, robot, gyári gépsor...) segítségével.
Mármost valakiben felmerülhet a kérdés, hogy ha a termelés erőteljesen gépesítve van és mondjuk 90%-kal kevesebb emberi munkaerőre van szükség, mint most, akkor mi van. A válasz az, hogy folytatódni fog az, ami már vagy 200 éve folyamatosan történik: egyre később kezd az ember dolgozni (a parasztgyerek 6 évesen kezdte a munkát, egy mai fiatal akár 25-28 évesen), előbb megy nyugdíjba (a parasztoknál nem volt nyugdíj, ma az emberek az életük utolsó 15-20 vagy akár 30 évét nyugdíjban töltik), a munkaidő csökken (régen nem volt vakáció, 6 napos munkahét volt, a 19. században 10-11 órás munkaidő - ma Hollandiában, Franciaországban stb. már csak 25-30 óra a heti átlagos munkaidő és az éves vakáció 1,5-2 hónap).
Tehát sok ember dolgozik, de egyre kevesebbet. Valószínűleg ez folytatódik később is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!