Nagy imre jo ember volt? Mert tisztelik ennyire?
Nyilvánvalóan nagyon rossz ember volt. Csak az emberek többsége messze nem elég értelmes, tájékozott, makulátlan erkölcsű, hogy sok mindent jól megítéljen. Múltkor pl. meghalt egy híres focista, kb. 200-250-nel mehetett, még 2 másik ember is meghalt. Az emberek többségében csak sajnálat volt, kevesen gondoltam bele, hogy talán nem kellett volna száguldozni, amivel 2 másik ember halálát okozta a magáén kívül.
Nagy Imre meggyőződéses kommunista volt, ami egy velejéig gonosz, ordas eszme. A SZU-t is megjárta, nem keveset, Rákosi idejében miniszter volt, belügy- és beszolgáltatási miniszter is volt. Ő kezdeményezte a svábok kitelepítését, több százezer ember kitelepítését és vagyonelkobzását. Végig a hatalom közelében volt 45 és 56 között. A szovjetek 1 millió embert fogdostak össze, hurcoltak a SZU-ba kényszermunkára, harmaduk a táborokban halt meg, 50-100 ezer hadifogollyal együtt. 56-ban egy ideig még lövette a kormány a felkelőket. Objektíven nézve semmi jelentősége ezek után, ha valaki valami ehhez képest elhanyagolható mértékű jótettet hajt végre. Persze a többség tájékozatlan és nincs Einstein értelmi szintjén.
7, nem én vagyok. De az messze nem lenne elég. Nem lehet objektíven igazságosnak lenni, nagyon nehéz ítélkezni valaki felett, a lehető legjobb képességek, tudás kell hozzá, hogy jól ítéljünk meg egy kérdést.
Mint látható, Nagy Imre a társadalom nagy többsége szerint erkölcsileg nagyon pozitív történelmi alak. Kellő ismeret és jó erkölcs birtokában azonban egészen más kép rajzolódik ki. Sok más történelmi alakkal is ez a helyzet.
Előbb írtam néhány dolgot, amit a kommunisták tettek Nagy Imrével egyetemben. Mindez szinte lehetetlenné teszi, hogy egy akkori vezető politikus jó ember legyen. Talán ha feltalálta volna néhány betegség ellenszerét, de kérdés, jóvá tehető-e ártatlanok meggyilkolása valaha is. Talán ha ugyanannyi embert megment, azaz jó félmilliót. Ez filozófiai kérdés, és mint írtam, nem tudhatjuk a helyes választ.
Jó embernek nem tartom, mert kommunista volt úgy is, hogy a sztálini tisztogatások alatt közelről látta hogy annak az eszmének a nevében milyen szörnyűségeket követtek el.
Az viszont tiszteletre méltó tett volt, hogy a forradalom mellé állt, pedig el is bújhatott volna, hogy aztán a szovjet szuronyok védelmében visszatérjen a hatalomba.
Mártírként végül feláldozta az életét és ennél nagyobb áldozatot egy ember nem hozhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!