Mire kell figyelni a vasarnapi szavazasnal, hogy biztos megfelelo szavazatot adjak le? Mert a valasztasnal nem volt pecset rajta es akkor voltam elso valasztason es nem tudtam, hogy annak rajta kell, hogy legyen?
"simán eltünőstintásat adhatnak"
Aha... aztán honnan tudják, hogy akinek ilyet adnak, kire akar szavazni?
Butuskám! onnan hogy be húzza a szavazó az x-et mondjuk a DK-ra, ezt lemelegítik és be x-elik a fideszt helyette.
Értem én, hogyne érteném....
Tehát ez úgy fog működni, hogy az egyik ellenzéki delegált melegíti a papírt, a másik tartja, a harmadik pedig behúzza a rendes tintával az X-et a fidesznek... Aztán, mikor végeztek, aláírják a jegyzőkönyvet, hogy minden rendben volt.
Életszerű....
Mer' ugye kell a fidesznek a segítség, hisz a hvg-től, 444-ig kétharmados győzelmet jósolnak a fidesznek...
Meg tudtok kacagtatni az erőlködésetekkel! 😄😄😄
14.
Jól van győzködjétek egymást! 😄😄😄
Hogy én ezt miért tudtam előre?....😄😄😄
(Bélyegzőlenyomat. A pecsét, az a férfi nemiszerv birtokos tárgyesete, tájszólásban.)
▬ 2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról
„178. § (1) Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság a szavazóköri névjegyzék alapján a választópolgár részére á̲t̲a̲d̲j̲a̲ ̲a̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲ó̲l̲a̲p̲o̲t̲, a̲m̲e̲l̲y̲e̲t̲ ̲a̲ ̲v̲á̲l̲a̲s̲z̲t̲ó̲p̲o̲l̲g̲á̲r̲ ̲j̲e̲l̲e̲n̲l̲é̲t̲é̲b̲e̲n̲ ̲a̲ ̲b̲a̲l̲ ̲f̲e̲l̲s̲ő̲ ̲s̲a̲r̲k̲á̲b̲a̲n̲ ̲b̲é̲l̲y̲e̲g̲z̲ő̲l̲e̲n̲y̲o̲m̲a̲t̲t̲a̲l̲ ̲l̲á̲t̲ ̲e̲l̲, v̲a̲l̲a̲m̲i̲n̲t̲ ̲a̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲ó̲l̲a̲p̲ ̲e̲l̲h̲e̲l̲y̲e̲z̲é̲s̲é̲r̲e̲ ̲s̲z̲o̲l̲g̲á̲l̲ó̲ ̲b̲o̲r̲í̲t̲é̲k̲o̲t̲.”
„179. § (1) A̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲ó̲l̲a̲p̲ ̲á̲t̲v̲é̲t̲e̲l̲é̲t̲ ̲a̲ ̲v̲á̲l̲a̲s̲z̲t̲ó̲p̲o̲l̲g̲á̲r̲ ̲a̲ ̲k̲i̲n̲y̲o̲m̲t̲a̲t̲o̲t̲t̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲ó̲k̲ö̲r̲i̲ ̲n̲é̲v̲j̲e̲g̲y̲z̲é̲k̲e̲n̲ ̲s̲a̲j̲á̲t̲ ̲k̲e̲z̲ű̲ ̲a̲l̲á̲í̲r̲á̲s̲á̲v̲a̲l̲ ̲i̲g̲a̲z̲o̲l̲j̲a̲.
(2) Az írásképtelen választópolgár helyett – e tény feltüntetésével – a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket.”
„182. § (1) A választópolgár a̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲ó̲l̲a̲p̲o̲t̲ ̲b̲o̲r̲í̲t̲é̲k̲b̲a̲ ̲h̲e̲l̲y̲e̲z̲h̲e̲t̲i̲ ̲é̲s̲ ̲a̲z̲ ̲u̲r̲n̲á̲b̲a̲ ̲d̲o̲b̲j̲a̲.
(2) Ha a választópolgár a szavazólap urnába történő helyezése előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki. A szavazatszámláló bizottság a rontott szavazólap helyett újat – választópolgáronként és szavazólapfajtánként – csak egyszer adhat ki.”
„183. § A 19 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak. Ezután a szavazatszámláló bizottság a szavazást lezárja.”
„186. § (1) É̲r̲v̲é̲n̲y̲e̲s̲e̲n̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲n̲i̲ ̲c̲s̲a̲k̲ ̲a̲ ̲h̲i̲v̲a̲t̲a̲l̲o̲s̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲ó̲l̲a̲p̲o̲n̲ ̲s̲z̲e̲r̲e̲p̲l̲ő̲ ̲j̲e̲l̲ö̲l̲t̲r̲e̲,̲ ̲l̲i̲s̲t̲á̲r̲a̲ ̲l̲e̲h̲e̲t̲.
(2) É̲r̲v̲é̲n̲y̲e̲s̲e̲n̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲n̲i̲ a̲ jelölt neve melletti, illetve l̲i̲s̲t̲a̲ ̲n̲e̲v̲e̲ ̲f̲e̲l̲e̲t̲t̲i̲ ̲k̲ö̲r̲b̲e̲ ̲t̲o̲l̲l̲a̲l̲ ̲í̲r̲t̲ ̲k̲é̲t̲,̲ ̲e̲g̲y̲m̲á̲s̲t̲ ̲m̲e̲t̲s̲z̲ő̲ ̲v̲o̲n̲a̲l̲l̲a̲l̲ ̲l̲e̲h̲e̲t̲.”
„193. § (1) É̲r̲v̲é̲n̲y̲t̲e̲l̲e̲n̲ ̲a̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲ó̲l̲a̲p̲, amely
a) nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal,
b) a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz, vagy
c) nem tartalmaz érvényes szavazatot.
(2) É̲r̲v̲é̲n̲y̲t̲e̲l̲e̲n̲ ̲a̲z̲ ̲a̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲a̲t̲, amelyet
a) nem a 186. § (2) bekezdése szerint adtak le,
b) kiesett jelöltre, listára adtak le.”
A törvény hatályos teljes szövege elolvasható, például, itt: [link] , vagy itt: [link]
"Hagyjuk már a hülyeséget."
Igen, hagyjuk. Nem kell mindet átmelengetni az eredmények komoly manipulálásához, emlékezzünk hogyan tűntek fel például a Jobbik szavazatai mind a kamupártocskáknál. Ja, hogy az origo ezt nem írta, akkor szép álmokat és kellemes acsarkodást. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!