Az általános műveltség a rendszerváltás óta zuhanórepülésbe kezdett! Sajnos ezt egy független ujságban olvastam. Csak így lehet hűlyíteni a népet? Így lehet a tőkés baromságokat "eladni"?
11:31
Ezzel is a kérdés fontosságát kívánta hangsúlyozni :D
Hogyne csökkene!
Amikor azért megy tanárnak valaki,mert máshova nem vették fel/azt hiszi,hogy micsoda jó lesz a sok szünet.
Amikor a tankönyvek olyanok,hogy a (normális,intelligens)tanár azt mondja,hogyha ebből tanult volna ma tehenet fejhetne...
Amikor a gondolkodás,nyelvek,alapvető dolgok(régen főzni,varrni,gyermeket gondozni,kertészkedni tanultak az iskolákban) helyett megint egy karrierista ősbőszme "visszaállítja" azt,ami ide vezetett.
nyugodtan elmondhatom,kevés az az iskola,ahol bármi műveltség ráragadna a mai gyerekekre.Ha a szülő nem adja át,amit tud,akkor nincs,aki a gyereket tanítsa.
11.19:az,hogy ki milyen művelt lesz felnőtt korában,köze nincs hozzá,hogy 6 vagy 10 évesen tanul meg olvasni.
Viszont te is érdekes vagy,ha bedőlsz ennek a baromságnak.
Kamaszkorig tökmindegy mikorra tanulunk meg bármit is,nem hinném ,hogy sok hasznát vennénk...viszont meg lehet nézni a sok iskolától/tanártól rettegő kisgyereket.Akinek már elsőben elveszik a kedvét a tanulástól/művelődéstől,azt nehéz helyrehozni.
Aztán ne felejtsük,a műveltséghez pénz kell(egyébként de a műveltséghez hozzátartozik az opera,a színház,könyvek stb...)a műveltség nem az iskolai végzettől függ-persze aki nem végzi el a nyolc általánost se,annak nem igen akad,de kérdem,hol vannak akkor azok,akiknek át kellett volna adni?Ugyanis a műveltség nem egyenlet,ami bemagolható,azt valakitől kapni kell-mégha csupán csak a motivációt,ami a gyermek érdeklődését felnyitja.
Persze az államilag elbutított szülők (éljen a párt,a kommunizmus,a haza,a nagy szovjet állam stb...) valahol a gyerekek hátul kullogtak a sorban,mit is adhatnának a gyerekeiknek?
A tanárokról meg már leírtam...az hogy tanárnak "ment" sajnos nem azt jelenti,hogy művelt is.
12:44
Nem dőltem be senkinek... saját tapasztalatomat írtam le!
Valóban mindegy lenne, hogy 6 vagy 10 évesen tanul meg olvasni, számolni, de a negyedikes tananyagnak ez már nem része! Ahhoz, hogy készségszinten megtanulja, ahhoz az első két osztály kell.
A műveltség és az igényesség pedig nem pénz, hanem szándék, igény kérdése. Ez szintén tapasztalat.
azért én igenis kitartok amellett hogy egy egyetemi végzettség azért keményen alapműveltség, és nagyon bírom, amikor minden OKJ-s emberke meg akarja magyarázni, hogy a fehér az pedig fekete.
én nem nézem le őket, na de ott tartunk, hogy fordított a helyzet, és azt nézik le, akinek van 4 egyetemi diplomája. azért megálljunk már ....
Az általános műveltség relatív fogalom. A 60'as évek előtt az számított - összes ország átlagának többségét véve -, általános műveltnek, aki tudott valamit matematikából, és sokat történelemből, anyanyelvből, irodalomból, latinból, meg valamilyen idegennyelvből, énekből és a többi humán tantárgyakból.
A 60'-as évek bipolitása a modernizációval reformálódott, s kibővült a természettudományokkal, a humán tantárgyakból pedig kiesett a latin, az egyik félről az egyház népbutító diszkriminatív nyelveként, no meg az orosz kötelezővé tétele miatt, kapitalista oldalról pedig a tantárgy lényegének meg nem határozása, nehézsége, munkaerőpiacba be nem illeszkedése folytán esett ki.
A többi tantárgynak is jelentős változásnak számított ez az időszak.
Lényegében nincsen definíció az általános műveltségre. Valaki a humán műveltséget, így a kulturális kincsek ápolását teszi a fogalom jelentésévé, valaki az egyetemi tudást, valaki az általános iskolai tudást, (é)s a többi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!