Valóban 27 millió megtakarítása van átlagban a magyar háztartásoknak?
Ok és honnan tudtam volna példának okáért én, hogy hol és ki állította ezt, forrás hivatkozás nélkül? Valaki dolgozik (mint én), nem olvassa rendszeresen a híreket és amikor ide benéz, akkor szembesül ilyen kérdésekkel.
Az egyik válaszoló szerencsére közölte, hogy hol van a cikk. Megnéztem. A HVG a cikkben megadta a választ:
"Azaz az ország leggazdagabb tizedének akkora vagyona van – 61 ezer milliárd forint –, hogy az már önmagában is felhúzza az átlagot, bármi más történjen a többi kilenctizednél."
Rejtély megoldva.
Ha az összes vagyont veszed,akkor sincs 27 millió.
A legtöbb középkorú vagy idősebb rendelkezik saját lakással,ami helytől függően olyan 10-15 millió Ft.
Autója a legtöbbeknek nem éri el a 2 millió Ft-os értéket sem.
Megtakarítások max pár százezer,de a legtöbben hónapról hónapra élnek,egy háztartási gép cseréjéhez hitelt kell felvenniük.
Az átlagos megtakarítás háztartásonként 4-6 millió között van, a teljes vagyon 25-30 millió. Az EU-s és független banki adatok is ezt mondják.
OECD szerint az átlag 37.000 USD/fő, s figyelembe véve, hogy egy háztartásban ~2,5 él, pont kijön az adat ( [link] ).
Azért gondolnak sokan kitalációra, mert ekkora pénze egy átlagos családnak sosem volt. Csak észre kell venni, hogy az átlag nem az átlagos. Tehát nem a mediánt nézik, hanem azt, hogy a csilliárdos mennyire megdobja az valódi átlaghoz képest a félretett pénzt.
De jól mutatja azt is, hogy aki ezek alapján tájékozódik, mekkora valótlanságoknak lesz áldozata. Így érthető a valótlanság / kitaláció iránti kiáltása az embereknek.
A 13-as kérdezőt lehülyéző válaszoló nem én vagyok (meg kellett jegyeznem, mert jelenleg ugyanaz a pontszámunk).
A kérdező csak kérdezett, nem állított semmit, nemhogy provokált volna.
Az előző és a kettővel ezelőtti válaszoló választ kap, ha megnézi diagramot a HVG cikkében. A többségnek valóban ennél az átlagos értéknél jóval kevesebb vagyona van. Erre is választ az a cikk:
"Azaz a „középső magyar” háztartásnak nagyjából 12 millió forint a teljes vagyona, míg a leggazdagabb 400 ezer háztartás egyenként 153 millió forinton ül."
Tudod az átlag az vicces dolog.
Ha van 10 ember, akiből 9-nek van fejenként 100 forintja, egynek pedig 5 millió, akkor átlagban mindenkinek van fél milliója. Na így jött ki ez az átlag is.
A MEDIÁN adat sokkal beszédesebb lenne. Az ugyan is azt mutatja, hogy ha növekvő sorrendbe állítjuk az embereket a megtakarításuk szerint, akkor mennyi megtakarítása van a középsőnek. Úgy már max 3-400 ezer lenne, nem 27 millió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!